Newsflash
Știri

S-au găsit vinovaţii în criza oncologicelor

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 12 2013
S-au găsit vinovaţii în criza oncologicelor
   Încă de la preluarea celui de-al doilea mandat al său, actualul ministru al sănătăţii spunea că programul naţional pentru cancer va fi una din priorităţile ministerului. La doar câteva luni de la acel moment, aflăm că problemele persistă. Acum, spre exemplu, specialiştii MS caută soluţii prin care să prevină majorarea excesivă a preţurilor pentru unele medicamente din program, în pofida „presiunilor constante venite dinspre industria farma“.
   De altfel, „există un producător-distribuitor care ne-a notificat o creştere a preţurilor, pentru câteva medicamente, de peste 70 de ori“, spunea, la 1 aprilie a.c., Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă. Convins fiind că acest lucru ar face parte dintr-o strategie prin care o serie de medica­mente ieftine au fost retrase şi acum sunt înregistrate din nou, cu preţuri crescute, şeful de la sănătate ne-a prezentat şi mecanismul acestui „complot“. Astfel, potrivit acestuia, pe perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, Unifarm a livrat trei medicamente oncologice – melfalan (Alkeran), clorambucil (Leukeran) şi mercap­topurină(Purinethol) – esenţiale în oncologie, în reţeaua de spitale şi farmacii, cu prioritate în unităţile spitaliceşti care au comandat aceste produse. Începând cu decembrie 2012, când a fost implementat Sistemul electro­nic de achiziţii publice (SEAP) la Unifarm, aceste produse au fost afişate şi în SEAP, astfel încât spitalele şi farmaciile le puteau achiziţiona oricând doreau. La acel moment, spune ministrul, produsele respective nu prezentau o discontinuitate pe piaţa din România, fiind disponibile şi la alţi distribuitori. Întrucât spitalele nu au comandat medicamentele, pentru a preveni expirarea termenului lor de valabilitate, acestea au fost livrate în piaţă, către farmaciile cu circuit deschis. Dar, în urma unui control efectuat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), cu privire la circuitul celor trei medicamente amintite, s-a constatat că o farmacie din Ploieşti a comandat cantităţi masive din aceste produse, pe care, prin intermediul depozitului aflat în „spatele“ său, le-a exportat la distribuitori din Marea Britanie, Danemarca, Polonia şi Letonia. Practic, începând cu luna octombrie a anului trecut, spitalele au comandat doar 206 cutii de mercaptopurină, de exemplu, din restul de 2.919 cutii eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, 2.300 au fost livrate numai prin această farmacie. La fel stau lucrurile şi în cazul celorlalte două medicamente. Dacă nu ar fi existat acest export paralel, ministrul este convins că cele trei medicamente puteau asigura necesarul României până în august a.c.
   Pentru a remedia situaţia, Eugen Nicolăescu şi dr. Adrian Pană, secretar de stat în MS, au luat câteva măsuri. Prima a fost semnarea unui ordin prin care, până la sfârşitul acestui an, se suspendă activităţile de export pentru toate medicamentele monitorizate de MS. „Venim deocamdată cu suspendarea exportului paralel, apoi vom face un plan de urmărire împreună cu ANMDM, urmând ca între timp să procedăm şi la modificarea legii, ca toate medicamentele ce sunt rambursate şi intră într-un anume proces de monitorizare din partea statului să fie urmărite, astfel încât să asigurăm mai întâi nevoia internă şi, după aceea, sigur, fiecare producător este liber să facă ce doreşte cu medicamentele pe care le are“, explică Nicolăescu.

Coplata, încă neînţeleasă

   Tot de la 1 aprilie a intrat în vigoare şi coplata în sistemul spitalicesc din România. Pacienţii internaţi după această dată vor plăti la externare, indiferent de perioada internării, o sumă cuprinsă între cinci şi zece lei. Este o măsură prevăzută în acordul cu FMI şi care, potrivit şefului de la sănătate, nu poate fi evitată decât cu riscul ruperii acordului. De reţinut că taxa nu se plăteşte pentru internările în urgenţă, de pacienţii cu boli cronice a căror patologie necesită internări multiple, de copiii sub 18 ani, gravide sau lăuze, de pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei lunar sau de persoanele cu dizabilităţi.
   Din păcate, supărarea este mare la MS, spune Eugen Nicolăescu: încă sunt mulţi manageri în sistem care nu ştiu ce să facă. Încă nu au aflat că HG privind Contractul-cadru pentru 2013–2014 şi normele de aplicare ale acestuia (care se referă şi la coplată) au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

„Agresiva“ – sancţionată

   Urmare a unei plângeri apărute în presă, potrivit căreia o angajată a MS ar fi adresat cuvinte jignitoare unui petent, ministrul spune că a convocat comisia de disciplină, căreia i-a propus să sancţio­neze funcţionara în cauză prin dimi­nuarea salariului cu 5% pentru două luni.
   „De-abia aştept să pot face reorganizarea şi restructurarea ministerului, ca să pot trece prin filtrul evaluării corecte toţi funcţionarii, ca în această instituţie să rămână să lucreze numai cei care merită, numai cei care cred în valori şi principii sănătoase, numai cei care ştiu să aibă o atitudine normală în relaţia cu cetăţeanul“, promite-ameninţă ministrul Nicolăescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe