Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

S-a lansat Codul European de Practică în domeniul Cancerului

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 24 septembrie 2020, ora 16:59

Organizația Europeană împotriva Cancerului anunță lansarea Codului European de Practică în domeniul Cancerului.

Potrivit unui comunicat de presă, acesta este o declarație accesibilă, centrată pe cetățean și pacient, cu privire la cerințele de bază pentru o bună practică clinică în domeniul cancerului la nivel european, menită să îmbunătățească rezultatele obținute la pacienții cu cancer din Europa.

cancer
Sursă imagine: unsplash.com

 

Codul a fost realizat în urma colaborării între experți în domeniul oncologiei, pacienți cu cancer și activiști care luptă pentru drepturile pacienților oncologici și a fost aprobat de Organizația Europeană a Cancerului și de multe alte asociații profesionale și de pacienți, inclusiv de Societatea Internațională de Psiho- Oncologie (IPOS) și Lung Cancer Europe.

Codul European de Practică în domeniul Cancerului se concentrează pe informarea și asistarea pacienților cu cancer în fiecare etapă a parcursului lor, stabilind o serie de 10 drepturi generale ale pacienților oncologici și, în mod particular, indică ce ar trebui să aștepte aceștia de la sistemul lor de sănătate, pentru ca ei să obțină cele mai bune rezultate posibile în urma serviciilor medicale utilizate.

„Codul European de Practică în domeniul Cancerului a fost conceput ca un instrument de responsabilizare și o resursă pentru a asigura cele mai bune servicii de asistență medicală disponibile cetățenilor și pacienților europeni”, se arată în comunicatul de presă.

Acesta acoperă drepturile pacienților cu cancer în privința unor aspecte precum: acces egal la servicii de îngrijire a cancerului accesibile și optime, inclusiv dreptul la o a doua opinie, acces la informații despre calitatea și siguranța îngrijirii, cu privire la cercetarea științifică și inovare în curs de desfășurare, acces la un plan de supraviețuire personalizat, asistență medicală de la o echipă specializată multidisciplinară.

„Programul de Cercetare Orizont Europa are deja ca primă misiune lupta împotriva cancerului, cu o țintă extrem de ambițioasă: salvarea a mai mult de 3 milioane de vieți până în 2030. Elaborarea Codului European de Practică în domeniul Cancerului vine să întărească eforturile pe care le facem la nivel european”, a declarat Cristian Bușoi, președintele Intergrupului pentru Lupta împotriva Cancerului din Parlamentul European, singurul grup parlamentar care se ocupă exclusiv de combaterea cancerului.

Grupul a fost creat la inițiativa Coaliției Europene a Pacienților cu Cancer ( ECPC) – cea mai mare asociație care reunește sub umbrela sa pacienții cu cancer din Europa – și este format din eurodeputați ai tuturor familiilor politice.

„Adoptarea acestui Cod este extrem de importantă întrucât consolidează rolul activ pe care pacientul trebuie să-l joace pe tot parcursul său, de la diagnostic la tratament și ulterior în etapa de supraviețuire. Pacienții au dreptul și trebuie să fie sprijiniți să își crească nivelul de cunoștințe despre boala cu care se confruntă, dar și despre sănătate și modul în care pot naviga sistemul de sănătate”, spune Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer -organizație membră a Lung Cancer Europe.

Etichete: cancer Codului European de Practică în domeniul Cancerului Oncologie asistenta medicala ECPC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC