Newsflash
Știri

S-a aprobat un medicament inovator pentru AHAI

de Dr. Radu GOLOGAN - feb. 25 2022
S-a aprobat un medicament inovator pentru AHAI

În comunicatul său din 4 februarie a.c., FDA a anunţat aprobarea pentru utilizare în practica medicală curentă la adult a medicamentului Enjaymo (sutimlimab-jome, sutimlimab), indicat în tratamentul formei de anemie hemolitică autoimună (AHAI) prin anticorpi la rece, denumită „boala aglutininelor la rece”.

EMA

Aprobarea s-a acordat cu prioritate și în procedură accelerată, pentru un medicament considerat inovator, net superior celor existente („breakthrough therapy designation”), destinat utilizării limitate pentru o boală rară.

La baza acestei aprobări a stat un studiu care a cuprins 24 de pacienţi cu boala aglutininelor la rece (BAR). Scopul asumat a fost, pe de o parte, normalizarea nivelului de hemoglobină sau o creștere a acestuia cu ≥2 g/dL faţă de valoarea iniţială, și pe de altă parte, absenţa nevoii de transfuzii sanguine începând cu săptămâna a cincea, menţinută pe toată perioada de 26 de săptămâni a studiului.

Scopul a fost considerat atins la 54% din pacienţi – 71% dintre aceștia nu au mai necesitat transfuzii după săptămâna a cincea. Creșterea medie a nivelului de hemoglobină a fost de 2,29 g/dL în săptămâna trei și de 3,18 g/dL în săptămâna 26, concomitent cu o reducere a nivelului de bilirubină, în medie cu 2,23 mg/dL.

Anticorp monoclonal. Costuri și precauţii

Sutimlimab este un anticorp monoclonal umanizat de clasă IgG4 care diminuează distrugerea anormală a eritrocitelor (hemo­liza) și prin aceasta reduce severitatea anemiei și restrânge necesarul de transfuzii la pacientul adult cu AHAI. Produs sub formă de fiole de 22 ml conţinând 50 mg/ml (1.100 mg/fiolă) și comercializat la un preţ iniţial de 1.800 de dolari/fiolă, se administrează doar pacienţilor adulţi cu BAR (afecţiunea este rareori diagnosticată la copii).

Doza recomandată este de 6.500 mg/aplicaţie (6 fiole) pentru pacienţii cu greutate de 39-75 kg și de 7.500 mg/aplicaţie (7 fiole) pentru cei >75 kg. Se administrează intravenos, în perfuzie de clorură de sodiu izotonă, săptămânal în primele două săptămâni, apoi la fiecare două săptămâni. Reacţiile adverse cel mai frecvent întâlnite (≥10%) au fost infecţiile tractului respirator, diareea, artralgiile, edemele periferice tranzitorii, care însă nu au impus oprirea tratamentului.

Instrucţiunile de utilizare conţin o atenţionare referitoare la obligativitatea vaccinării faţă de infecţiile cu germeni încapsulaţi (preumococ, meningococ) cu cel puţin două săptămâni înainte de începerea tratamentului, la monitorizarea în timpul administrării medicamentului și timp de o oră după administrare și la posibilitatea reapariţiei semnelor de hemoliză după întreruperea terapiei. Date privind caracteristicile clinice și de laborator ale pacienţilor incluși au fost prezentate în articolul publicat în New England Journal of Medicine.

BAR, o boală rară

Sutimlimab reprezintă primul și singurul medicament aprobat în AHAI, afecţiuni rare, dar bine cunoscute în practica clinică, ele fiind considerate și un prototip de boală autoimună. Indicaţia este însă limitată la una dintre formele și mai rare de AHAI, care este BAR, creditată cu o incidenţă de circa 1 caz/milion de persoane/an.

Fără a fi un tratament etiologic (cauza precisă a acestor boli nu este cunoscută încă), el este considerat un tratament patogenic ţintit, deoarece vizează o latură importantă a mecanismului de producere a hemolizei autoimune, și anume activarea sistemului complement pe cale clasică, pe care o blochează la nivel de C1s.

BAR este o boală manifestată în principal prin anemie cronică, cu acutizări periodice, frecvente, severitatea acestora imprimând aspectul clinic. A fost relevată o corelaţie cu gradul de activare a complementului, pe de o parte, și cu predominenţa unui tip de hemoliză (extra- sau intravasculară), pe de alta, fapt ce va avea posibile implicaţii în monitorizarea de laborator a tratamentului. Mai trebuie menţionat că, deoarece AHAI cu anticorpi la rece este considerat în prezent un sindrom, tratamentul cu sutimlimab nu este recomandat decât în entitatea denumită BAR.

BAR este produsă de aglutininele la rece, autoanticorpi de clasa IgM care se fixează pe eritrocite, cu precădere la temperaturile sub 37C existente la suprafaţa corpului, urmând a produce hemoliză când ajung la temperatura centrală, unde este produsă activarea complementului.


Notă autor:

Bibliografie:

1. Berentsen S. New insights în the pathogenesis and therapy of cold agglutinin-mediated autoimmune hemolytic anemia. Front. Immunol. 2020,11:590.
2. Gelbenegger G.et al. Inhibition of complement C1s în patients with cold agglutinin disease: lessons learned from a named patient program. Blood Adv. 2020; 4(6):997
3. Jäger U. et al. Inhibition of complement C1s improves severe hemolytic anemia în cold agglutinin disease: a first-in-human trial. Blood, 2029,133,9:893
4. Roth A. et al. Sutimlimab în Cold Agglutinin Disease. N Engl J Med 2021;384:1323-34

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe