Newsflash
Știri

Roz bombon la Ministerul Sănătăţii

de Alexandra NISTOROIU - aug. 7 2014
Roz bombon la Ministerul Sănătăţii
   În cadrul unei conferinţe de presă, prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a declarat că este necesară discutarea posibilităţii de a majora contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS), readucând-o la nivelul de 14% de până în 2008, faţă de 10,7% cât este astăzi.
Profesorul Săndesc spunea că decizia reducerii CASS în 2008 a fost una politică şi s-a dovedit nesustenabilă, ducând la o carenţă a resurselor pentru sănătate: „Foarte multe ţări, ca Germania, Ungaria, Cehia, au o contribuţie la sănătate de 14%. Deci, taxa nu a scăzut pentru a se racorda la trendul european. Acum suntem în situaţia în care procentul din PIB alocat sănătăţii este unul dintre cele mai mici din Europa, iar contribuţia cetăţenilor la sănătate este cea mai mică. Rezultatul este unul clar: suma de care dispunem anual per cetăţean este de aproximativ 365 de euro, printre cele mai mici din Europa“.
Departe de a lăsa impresia că expune un punct de vedere strict personal, secretarul de stat a afirmat că ideea ar fi fost lansată şi în discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, care ar fi apreciat-o ca „justificată“. Ba, mai mult, potrivit oficialului MS, dezbaterea publică iscată în jurul reducerii CAS ar fi contextul potrivit pentru a iniţia discuţia privind majorarea CASS. „Asistăm acum la o dezbatere publică pe tema fricii de noi taxe în contextul intenţiei guvernului de a reduce CAS-ul. Sondajele publice efectuate până acum ne spun că oamenii ar fi de acord, dacă s-ar majora vreo taxă, să fie majorată contribuţia la sănătate.“
La fel de brusc cum a apărut, informaţia a fost şi contrazisă. Într-un comunicat transmis presei imediat după conferinţa de presă, care i-a derutat pe cei care nu participaseră la întâlnire, Ministerul Sănătăţii a infirmat vehement intenţia majorării contribuţiilor la sănătate, negând inclusiv existenţa unor discuţii cu reprezentanţii FMI pe această temă. „Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum patru ani, în 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la sănătate“, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.
   După „lămuririle“ venite din partea ministrului, secretarul de stat a revenit asupra afirmaţiilor sale, explicând că discuţiile purtate cu reprezentanţii FMI nu au fost oficiale şi că, în prezent, Ministerul Sănătăţii nu are niciun proiect de majorare a taxei. „Este un subiect de discuţie, de aceea l-am adus în atenţie. Şi la FMI s-a discutat, dar nu oficial. Analizăm surse de finanţare a sistemului, număr de paturi, tot felul de indicatori, iar acesta era un lucru care arăta trendul nostru. Dar nu era temă oficială de discuţie (...) Este unul dintre diversele aspecte ale sănătăţii care sunt discutate şi analizate în mod normal, continuu, la nivelul Ministerului Sănătăţii, iar aceste discuţii stau la baza viitoarelor decizii şi strategii“, ne-a explicat Dorel Săndesc.
   Dacă alinierea la standardele europene părea un criteriu semnificativ cu o zi înainte, între timp, secretarul de stat pare să se fi răzgândit: „Există mai multe modele, cu contribuţie mai mare, cu contribuţie mai mică“.
   Deşi argumentul iniţial al profesorului Dorel Săndesc referitor la necesitatea majorării contribuţiei la asigurările de sănătate era corect, secretarul de stat a uitat că, în an electoral, argumentele serioase contează mai puţin. Imaginea e cea care trebuie să rămână cât mai roz.   

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe