Newsflash
Știri

Roxana Stroe, ANMDMR: Farmaciștii sunt o resursă neutilizată la adevărata capacitate

de Florentina Ionescu - iun. 18 2021
Roxana Stroe, ANMDMR: Farmaciștii sunt o resursă neutilizată la adevărata capacitate

Un studiu recent arată că pacienții sunt familiarizați cel mai mult cu serviciile de eliberare a medicamentelor cu și fără prescripție medicală.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a prezentat aseară, pe pagina oficială de Facebook, câteva dintre concluziile Studiului „Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice”. 

V-ar putea interesa și: Studiu: pacienții au încredere în farmaciști și în informațiile primite 

roxana stroe speaker

Acest studiu a fost realizat de Centrul de Cercetări în economie comportamentală aplicată, Universitatea București, pentru Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR).

Cercetarea arată că pacienții sunt familiarizați cel mai mult cu serviciile de eliberare a medicamentelor cu și fără prescripție medicală și informarea lor (din direcția farmaciștilor) cu privire la modul de administrare a medicației.

Celelelalte servicii, precum participarea activă a farmaciilor în programe și campanii de prevenție sau informarea și consilierea privind starea de sănătate deși disponibile, sunt mai puțin cunoscute.

Din perspectiva pacienților, cele mai utile noi servicii sunt considerate a fi testele pentru afecțiuni cardiovasculare (23% dintre respondenți), urmate de testele rapide pentru depistarea unor infecții ca de exemplu SARS-Cov-2, gripa sezonieră sau hepatita B și hepatita C (15% dintre respondenți), și determinarea glicemiei (12% dintre respondenți).

„Este evident faptul ca rolul farmaciștilor, profesioniști cheie ai sistemului de sănătate, este unul extrem de important, în termeni de responsabilitate, acces al pacienților la tratament și parte a echipei medicale de îngrijiri, fiind încă o resursă neutilizată la adevărata capacitate, astfel încât aceste servicii să fie un sprijin deplin al comunității. Creșterea accesului la serviciile farmaceutice în mediul rural precum și diversificarea acestora sunt măsuri care pot îmbunătăți atât partea de prevenție, cât și aderența la tratament”, a declarat dr. Roxana Ștefania Stroe, președinte ANMDMR, în cadrul evenimentului de lansare a studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe