Newsflash
Știri

Românii vin la medicul dermatolog mult mai des

de Florentina Ionescu - feb. 4 2020
Românii vin la medicul dermatolog mult mai des

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată anual, la data de 4 februarie. Această zi este un adevărat eveniment global, prin care experții din domeniul sănătății vor să crească gradul de conștientizare cu privire la toate formele de cancer. Totodată, cu această ocazie, un centru medical din România a dat publicității câteva statistici legate de depistarea cancerului de piele.

Numărul cazurilor noi de cancer de piele depistate în Centrul Dr. Leventer a crescut cu 80% în ultimii 3 ani, se arată într-un comunicat de presă.

Explicația, spun medicii dermatologi, nu este legată de o creștere alarmantă, peste noapte, a incidenței, ci de o diagnosticare mai eficientă și mai rapidă, de creșterea nivelului de educație medicală în acest sector și de accesul pacientului la servicii integrate pentru sănătatea pielii. 

piele medic dermatolog cancer de piele diagnostic

Diagnosticul în fază incipientă este cheia succesului

Cancerul rămâne o cauză importantă de mortalitate în România. Astfel, în 2018, numărul total al morților cauzate de cancere a fost de 51.656, potrivit Institutului Național de Statistică. Dintre aceste decese, 892 au fost cauzate de cancerul de piele.

Vestea bună este că, în ultimii trei ani, numărul pacienților care ajung la timp la medic și primesc diagnostic în fază incipientă a bolii este în creștere. Datele centrului medical arată, practic, o creștere cu 50% în fiecare an a cazurilor depistate.

„Cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp, dacă pacientul ajunge să urmeze exact tratamentul de care are nevoie. Evoluția tehnicilor chirurgicale și a tehnologiei medicale este fabuloasă de la an la an, dar ce e și mai îmbucurător este că așa cum am remarcat în ultimii ani, românii sunt din ce în ce mai informați, vin la dermatolog mult mai des decât o făceau în trecut și au mai multă deschidere față de educația medicală”, a declarat dr. Mihaela Leventer.

Anul trecut, 110 persoane au primit diagnosticul de cancer de piele în stadiu incipient, iar 46 în fază avansată în centrul medical fondat de medicul Mihaela Leventer.

În ceea ce privește pacienții care au aflat că au cancer de piele în urma unui consult dermatologic efectuat în acest centru, datele arată că în 2019 numărul femeilor diagnosticate a fost mai mare: 531, comparativ cu 435 bărbați.

Echipa formată din chirurg și dermatopatolog este esențială

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, la nivel mondial. Chiar dacă nu pune viața în pericol în aceeași măsură ca melanomul, carcinomul bazocelular este o formă de cancer care ajunge să mutileze pacientul. 

La ora actuală, un carcinom bazocelular are șanse de 90% să fie tratat, dacă este diagnosticat la timp. Carcinomul cutanat se poate ascunde sub orice formă: o pată, o mică leziune sau chiar un coș la baza unui fir de păr, spun medicii dermatologi.

Cea mai eficientă metodă de tratament la ora actuală împotriva carcinomului bazocelular este intervenția Mohs, în care chirurgul și dermatopatologul fac echipă împotriva tumorii, spun experții din cadrul centrului medical.

Microchirurgia Mohs este o formă de intervenție care presupune excizarea în etape a tumorii și a țesuturilor din jurul ei, până la eliminarea completă a celulelor canceroase. Datele arată că în 2019, în centrul respectiv au fost depistate 1.200 de cazuri de cancer de piele: 966 carcinom, 198 melanom, 36 alte tipuri de tumori. Și tot anul trecut au fost efectuate aici 433 operații Mohs.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe