Newsflash
Știri

Românii pot achiziționa senzori de monitorizare a calității aerului

de Florentina Ionescu - ian. 22 2020
Românii pot achiziționa senzori de monitorizare a calității aerului

Medicii pneumologi de la noi din țară trag un semnal de alarmă, amintind că plămânul este cel mai expus organ la aerul poluat (în care există particule de materie, așa-numitele PM) și nu numai.

Pe fondul unor valori extrem de mari ale poluării aerului, înregistrate mai ales în timpul nopții în Capitală, două companii au anunțat astăzi că lansează o campanie intitulată „România respiră – Vrem aer curat!”. Aceasta militează pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calității aerului în cât mai multe orașe din țară. 

poluarea aerului pm particule materie in suspensie

„Asistăm – apropo de acest impact asupra sănătății și a plămânului – la creșterea incidenței și severității astmului, BPOC, infecțiilor de tract respirator, dar cel mai de temut este cancerul pulmonar”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie (SRP) și medic la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în cadrul unui workshop pe tema bolilor respiratorii, organizat de Sănătatea Press Group.

Astfel, în cadrul campaniei recent lansate, orice român se poate implica în achiziția unui senzor într-un oraș din țară, printr-o donație directă, cât și în alegerea zonelor în care acest senzor va fi instalat. Cei interesați de astfel de senzori de monitorizare trebuie să știe că pot cumpăra dispozitivele între 20 ianuarie și 31 martie 2020, pe pagina dedicată campaniei. 

Citește și: Poluarea aerului, efecte mai puțin știute: risc de schizofrenie și de osteoporoză

 

Scopul este extinderea rețelei independente Airly de monitorizare a calității aerului din România. Rețeaua oferă informații despre nivelul emisiilor de particule în suspensie, PM 10, PM 2,5 și PM 1 în timp real și gratuit, din zona în care senzorii sunt instalați. 

PM sunt particule periculoase, spun experții

O agenție internațională de cercetare, IARC (International Agency for Research on Cancer), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), explică trăsăturile particulelor fine de materie din aer (PM sau particulate matter), alături de alți agenți carcinogeni.

„Agenția fundamentală a OMS afirmă că aceste particule de materie din aer, PM, (...) sunt carcinogene pentru oameni. Particulele de materie sunt practic cea mai nocivă formă de poluare a aerului, pentru că, pe măsură ce pătrund la nivelul căilor aeriene (cele de 10 microni), și pe măsură ce devin din ce în ce mai mici, ele au capacitatea de a pătrunde adânc în plămâni și, ulterior, pot să treacă în sânge”, a explicat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Rol de informare

Obiectivul campaniei este simplu, spun inițiatorii ei: se dorește ca poluarea aerului, la nivel național, să nu mai fie un pericol invizibil. Printr-o inițiativă de acest gen, se dorește atât implicarea cetățenilor, cât și a autorităților, a ONG-urilor, a companiilor pentru a extinde la nivel național rețeaua de monitorizare a calității aerului și a oferi acces la informații în timp real cu privire la aerul pe care îl respirăm.

„Rețeaua de senzori de monitorizare a calității aerului este utilă în orice țară și are un rol de informare și de conștientizare a oamenilor cu privire la aerul pe care îl respiră, dar și educativ în același timp prin măsurile de prevenție și de protecție necesare. Valorile înregistrate de la lansarea rețelei în România prin cei 20 de senzori instalați până în prezent au arătat depășiri frecvente, uneori record ale concentrațiilor maxime admise de lege pentru particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5”, a precizat Wiktor Warchałowski, CEO Airly, într-un comunicat de presă.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe