Newsflash
Știri

România, pe locul trei în UE la numărul de decese din cauze evitabile

de Dorina Novac - iun. 21 2022
România, pe locul trei în UE la numărul de decese din cauze evitabile

România este pe locul trei în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze evitabile, înregistrând 306 decese prevenibile la suta de mii de locuitori, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

În același timp, 7 din 10 români nu ajung la medic pentru controalele de rutină, potrivit unui studiu realizat, în 2018, la nivel național.

decese România

„Mergem rar la medic și, de cele mai multe ori, doar atunci când problema medicală devine de nesuportat. (...) Diagnosticarea unei boli în stadiile avansate înseamnă tratament mai scump pentru pacient și o recuperare mai greoaie, care la rândul ei implică ocuparea unui pat de spital pentru mai mult timp și o revenire întârziată a pacientului în câmpul muncii. Telemedicina este soluția digitală care are capacitatea să rupă tot acest efect în lanț, oferind o serie de avantaje importante atât pentru pacient cât și pentru sistemul de sănătate”, afirmă Bogdan Dumitrescu, CEO High-Tech Systems and Software, companie ICT specializată în furnizarea de servicii software de business în industria de sănătate.

29% dintre români au folosit o soluție de telemedicină 

Dacă în vestul Europei, soluțiile de telemedicină sunt folosite cu succes de mulți ani, în România acestea au început să fie implementate pe scară largă în răspuns la pandemia COVID-19.

Cu toate acestea, datorită ușurinței cu care acest tip de soluție poate fi integrată, spitalele și clinicile din România au oferit rapid opțiuni de teleconsultație, facilitând o utilizare crescută a acestui tip de serviciu.

Astfel, în primele 12 luni de pandemie, 29% dintre români au folosit o soluție de telemedicină, cu 8% peste media europeană.

„Htss comercializează de mulți ani soluția de telemedicină pentru clienții săi din vestul Europei. Odată cu pandemia COVID-19, acest tip de soluție a început să fie solicitată și în România. Experiența dobândită cu ajutorul clienților străini ne-a ajutat să adaptăm rapid această soluție la specificul local și să o oferim în regim de urgență partenerilor noștri din țară. Credem însă că telemedicina va deveni parte integrată din noua normalitate, pentru că beneficiile sale continuă să genereze plus valoare chiar și într-o situație sanitară normală, post-pandemică”, a adăugat Bogdan Dumitrescu.

Cu ajutorul soluției telemedica, pacientul poate solicita o opinie avizată în cel mai scurt timp, fără ca acesta să mai fie nevoit să piardă timp și bani cu transportul, ori să stea într-o sală de așteptare alături de alte persoane bolnave.

Din perspectiva unității medicale, soluția telemedica scade cu 30% costurile administrative, doctorul având acces instant la dosarul pacientului, programarea acestuia putându-se realiza în doar câteva secunde.

„Soluțiile de telemedicină nu trebuie să înlocuiască vizitele fizice la doctor, ci să fie complementare acestora. Mai ales într-o țară ca România, în care infrastructura de sănătate este solicitată la maxim, telemedicina poate funcționa ca un pas intermediar de triere. Identificarea și tratarea de la distanță a afecțiunilor ușoare va scădea presiunea pusă pe spitale, acestea putându-se astfel ocupa de cazurile grave. Mai mult decât atât, încurajarea teleconsultațiilor va duce, în timp, la diagnosticarea în stadii incipiente a mai multor afecțiuni, tratamentul și recuperarea putându-se realiza astfel mai ușor, la costuri mult mai mici”, a subliniat Bogdan Dumitrescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe