Newsflash
Știri

România la Jocurile Paralimpice de la Rio

de Demostene ŞOFRON - sept. 5 2016
România la Jocurile Paralimpice de la Rio
   La ediția din acest an a Jocurilor Paralimpice vor participa 4.350 de sportivi din 176 de țări. Este prima dată când România se prezintă la această competiție cu un lot de unsprezece sportivi, calificați în urma baremurilor îndeplinite la concursuri naționale și internaționale. Țara noastră va participa la șase discipline de concurs: atletism (Florentina Hrișcu și Florin Cojoc), canoe (Iulian Șerban și Mihaela Lulea), ciclism (Eduard Novak și Olah Attila), judo nevăzători (Alexandru Bologa), înot (frații Naomiși Samuel Ciorap) și tenis de masă (Dacian Makszin și Bobi Simion).
    Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea doamnei Sally Wood Lamont, președinta Comitetului Paralimpic Român din 2009, care a făcut eforturi deosebite pentru ca persoanele cu dizabilități din România să aibă parte, prin sport, de integrare socială și satisfacții, dincolo de necazurile cotidiene. Sally Wood Lamont a venit în România imediat după 1990. A fost consultant în cadrul bibliotecii UMF „Iuliu Hațieganu“ din Cluj, activitate depusă în slujba modernizării bibliotecii și aducerii acesteia la standarde europene. În 1999 a pus bazele Centrului sportiv „Lamont“ pentru persoane cu dizabilități fizice. În 2002, Sally Wood Lamont fost decorată de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Most Excellent Order of the British Empire pentru servicii aduse tinerilor și persoanelor cu dizabilități din România, iar în 2013, de președintele României cu Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Ofițer.
    Pe plan național, nu există încă săli dedicate sportivilor cu dizabilități. De asemenea, este nevoie de o participare mai mare la concursurile naționale și internaționale, iar persoanele cu dizabilități nu se bucură de ajutor din partea statului român la nivelul celor din alte țări. Ele încă sunt marginalizate în România, acesta este adevărul. De exemplu, la Campionatul european de fotbal pentru persoane cu diabet din 2015, reprezentanții Federației Române de Fotbal (FRF) nici nu au vrut să audă de acești sportivi care, culmea, au câștigat campionatul pentru a doua oară consecutiv. Aportul FRF a venit tardiv, după multe telefoane și rugăminți.
    Sally Wood Lamontne-a explicat că sportul oferă persoanelor cu dizabilități o serie de avantaje fizice, precum îmbunătățirea circulației sângelui, musculatură mai puternică, coordonare mai bună și echilibru. Însă pentru atleții de elită din rândul persoanelor cu dizabilități, sportul devine în primul rând un mijloc ideal de integrare în societate, oferind motivație, stimă de sine, încredere în deprinderile și abilitățile proprii. Iar aceste câștiguri, de ordin emoțional, le depășesc adesea ca importanță pe cele de ordin fizic. Până în prezent, sportivii români s-au remarcat în competiții internaționale și la edițiile precedente ale Jocurilor Paralimpice, aducând medalii importante. În acest an, România participă la Jocurile Paralimpice de la Rio cu cel mai numeros lot de sportivi de până acum. Să le urăm succes!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe