Newsflash
Știri

România implementează cu greutate directiva europeană privind calitatea apei

de L. Budin - sept. 28 2022
România implementează cu greutate directiva europeană privind calitatea apei

România implementează „deosebit de dificil” directivele europene privind apele uzate din oraşe şi calitatea apei pentru consumul cetăţenilor, a declarat secretarul de stat Dan Ştefan Chiru.

Implementarea e greoaie pentru că mai este nevoie de 23 miliarde de euro, care ar trebui să se adauge celor circa 9 miliarde deja cheltuite, a declarat Dan Ştefan Chiru, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, citat de Agerpres.

apa-robinet

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, ţara noastră s-a angajat să implementeze cerinţele directivele europene în domeniul apelor, în special directiva privind epurarea apelor uzate urbane şi directiva privind calitatea apei destinate consumului uman. Aceste două directive sunt cuprinse în capitolul de Mediu şi din acest motiv, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor răspunde în faţa Comisiei Europene de implementarea corectă şi completă a prevederilor acestora. Trebuie recunoscut că această implementare este deosebit de dificilă”, a spus secretarul de stat.

El a adăugat că progresul înregistrat la nivel naţional privind epurarea apelor uzate urbane în perioada 2009-2021 se reflectă în creşterea nivelelor de colectare şi epurare pentru aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori şi în extinderea reţelelor de distribuţie a apei potabile/ modernizarea sistemelor de tratare a apei pentru potabilizare în urban și rural.

Deşi am înregistrat acest progres remarcabil, din punctul nostru de vedere, mai sunt multe de făcut pe conformare a celor două directive", a precizat secretarul de stat.

Chiru a invitat operatorii regionali din industria apei să depună proiecte pentru a obţine bani europeni, prin PNRR şi Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă, pentru reţelele de alimentare cu apă şi canalizare. De asemenea, el arătat că sunt fonduri de 4,5 miliarde de euro disponibile şi prin programul naţional „Anghel Saligny”.

În acest sens, doresc să menţionez că Ministerul Mediului, Ape şi Pădurilor este coordonator naţional al componentei de calitate a apei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În această componentă, pentru extinderea reţelele de alimentare cu apă şi canalizare şi pentru conectare populaţiei la aceste reţele, au fost alocate peste 900 de milioane de euro”, a precizat Dan Ştefan Chiru.

Studiu: 73% din restaurantele românești fac risipă alimentară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe