Newsflash
Știri

România, codașa Europei la donarea de organe

de Dr. Cornelia PARASCHIV - iun. 15 2018
România, codașa Europei la donarea de organe
    Ziua Națională a Transplantului din România a fost marcată la 8 iunie, printr-o manifestare organizată la București, în amfiteatrul Bibliotecii Academiei Române. Inițiativa aparține Asociației Romtransplant și Fundației pentru Transplant, scopul declarat fiind de a conștientiza scăderea dramatică a numărului de donatori de viață în țara noastră.
    Evenimentul, aflat la a 14-a ediție, a debutat printr-o conferință de presă, unde au fost prezentate principalele provocări ale activității de transplant din România. Au fost evocate, astfel, progresele realizate în domeniul transplantologiei și rolul acesteia în salvarea unor vieți omenești. Printre participanți s-au aflat personalități din domeniu – prof. dr. Radu Deac, președintele Agenției Naționale de Transplant (ANT); prof. dr. Ioana Marina Grințescu, responsabil național pentru activitatea de identificare și menținere a potențialilor donori aflați în moarte cerebrală în colaborare cu ANT, dr. Crina Ștefănescu, președinta Asociației Transplantaților de Ficat din România –, precum și specialiști angrenați în activitatea de transplant de organe, pacienți transplantați, reprezentanți ai mass-media.
    Vorbitorii au subliniat reducerea dramatică a numărului de donatori în ultimul an, în condițiile în care numărul pacienților care așteaptă un transplant este în creștere, mulți dintre ei pierzând lupta pentru viață. Numărul donatorilor de organe s-a înjumătățit în România în anul 2017, media fiind de 3,2 la un milion de locuitori, comparativ cu anul 2016, când au fost 6,5 la un milion de locuitori. Comparativ, media europeană este de 20 de donatori la un milion de locuitori, iar Spania deține recordul la acest capitol – raportează 44,3 donatori la un milion de locuitori. România se află la coada acestui clasament, aflându-se doar înaintea Bulgariei. În anul 2017, în România au fost identificați, declarați și prelevați doar 65 de donatori reali. Până la finalul lunii mai existau doar 24 de donatori „reali”, multe persoane fiind respinse de comisiile de evaluare din cauza comorbidităților și analizelor virusologice pozitive. Până în prezent, în 2018, cei mai mulți donatori au fost înregistrați în București (nouă), apoi în Baia Mare, Oradea, Iași, Târgu Mureș și Deva.
    Cauzele scăderii acestora au fost: lipsa încrederii în sistemul medical românesc, deficitul de personal din centrele acreditate pentru prelevarea de organe, nerecunoașterea în COR a specialităților medicinei de transplant și nerecompensarea personalului medical pentru contribuția sa, lipsa educației și informării populației privind condițiile donării de organe și în ceea ce privește diferența dintre moartea clinică și cea cerebrală-ireversibilă, mediatizarea preponderentă a unor cazuri negative din practica medicală. Numărul de pacienți români aflați pe listele de așteptare pentru un transplant este foarte mare. Peste 3.000 de persoane așteaptă un transplant de rinichi, 400 – transplant de ficat, 140 – transplant cardiac, 39 – pulmonar și 200 – transplant de cornee.
    Referindu-se la programul de transplant hepatic, prof. dr. Irinel Popescu, președintele Romtransplant, a afirmat că se încearcă promovarea transplantului de la donatorul în viață. Potrivit acestuia, în Istanbul sunt centre care, anual, fac peste 100 de operații de transplant hepatic de la donator în viață, cu rezultate foarte bune. Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sfânta Maria”, a declarat că a fost semnat un acord pentru construirea unei noi clădiri unde va funcționa un nou centru de transplant. Ca în fiecare an, persoanele transplantate au sărbătorit noua viață dobândită, cu recunoștință față de donatori și familiile acestora, dar și față de echipele medicale care au contribuit la succesul acestui act terapeutic atât de complex.
    Pentru îmbunătățirea activității de transplant s-a propus ca fiecare spital acreditat pentru identificarea de donatori să constituie o comisie compusă din medicul șef de la ATI, directorul medical al unității, anestezistul responsabil de identificarea donatorilor, medicul șef de la neurochirurgie și UPU, care să se întrunească lunar pentru evaluarea potențialilor donatori. Conceptul a fost promovat la București, iar potrivit dr. Carmen Pantiș (coordonator transplant Bihor), el ar trebui implementat în orice spital acreditat pentru donarea de organe.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe