Newsflash
Știri

România cere sprijin UE pentru medicaţie anti-COVID

de Cristina GHIOCA - oct. 8 2021
România cere sprijin UE  pentru medicaţie anti-COVID

MS a solicitat marţi, 5 octombrie, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă activarea mecanismului de protecţie civilă al UE pentru achiziţionarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumab.

p1_1Decizia a fost luată după ce firma producătoare cu care Ministerul Sănătăţii (MS) se află în contract a anunţat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere cererea produsului la nivel global.

Săptămâna trecută, MS a distribuit o nouă tranșă de 6.649 de flacoane de
Tocilizumab direcţiilor de sănătate publică teritoriale. Activarea mecanismului de protecţie civilă este doar una dintre măsurile recente luate de autorităţile din România pentru combaterea pandemiei.

Luni, Cseke Attila, ministru interimar al Sănătăţii, a anunţat că a fost facilitat accesul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 la tratamentul cu Favipiravir, folosit în cazul persoanelor cu forme ușoare de COVID-19.

În acest sens a fost modificată Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic și biologic, astfel încât pacienţii cu forme ușoare ale bolii vor putea primi gratuit tratament la recomandarea medicului infecţionist din spital, pentru a fi administrat la domiciliu. Produsul medicamentos va putea fi eliberat doar de farmaciile cu circuit închis din spitale.

Contracte de angajare extinse

Tot pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, la sfârșitul lunii septembrie, MS a semnat un nou contract pentru achiziţionarea a aproape 33.000 de flacoane de Remdesivir. Medicamentul va fi distribuit, gratuit, către spitalele care asigură tratamentul pacienţilor cu forme severe de boală.

O altă măsură anunţată vizează prelungirea contractelor de angajare pentru cei 2.000 de lucrători în domeniul medical – 1.000 la serviciile de ambulanţă publice și 1.000 la Direcţiile de Sănătate Publică –, repartizaţi în cele două servicii în octombrie 2020. Menţinerea lor în funcţii a fost prelungită cu încă șase luni, respectiv până la 11 aprilie 2022.

Tot luni, Cseke Atilla a declarat că s-au purtat discuţii cu managerii a două spitale din București pentru creșterea numărului de paturi destinate ATI: „Mi se pare nepermis să ai un număr de paturi pe o autorizaţie sanitară de funcţionare non-COVID de 631 să ceri avizare pentru tratament COVID pe 224, în condiţiile în care spitalul [Sf. Ioan] se transformă complet în COVID. De asemenea, pentru Spitalul Malaxa, (...) am cerut creșterea numărului de paturi, pentru că și acolo sunt avizate 91 de paturi pentru COVID, în timp ce structura în mod normal este de peste 200”.

Pe de altă parte, Raed Arafat, șeful DSU, a anunţat luni seară că în spitalele de stat vor fi suspendate pentru 30 de zile internările și intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe.

Citește și: UPU COVID: DSP Botoșani cere sprijinul medicilor de familie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe