Newsflash
Știri

România a predat Finlandei ștafeta Președinției Consiliului UE pe Sănătate

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 14 2019
România a predat Finlandei ștafeta Președinției Consiliului UE pe Sănătate

Sorina Pintea a predat astăzi, la Luxemburg, omologului finlandez, Președinția Consiliului UE pe componenta Sănătate, anunță biroul de presă al MS. Predarea ștafetei s-a realizat la finalul ultimei reuniuni formale a miniștrilor Sănătății în contextul Președinției României a Consiliului UE, prezidată de ministrul Pintea.

Președinția română a Consiliului UE, în domeniul sănătății, a continuat eforturile de a face progrese în ceea ce privește temele cu impact și beneficii pentru starea de sănătate a pacienților din Uniunea Europeană, a declarat Sorina Pintea: „Toate prioritățile (…) pe domeniul sănătății au abordat subiecte de actualitate, cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor și a asistenței medicale pentru pacienți, peste tot în Uniunea Europeană”.  

 

Au fost adoptate Concluziile privind combaterea rezistenței la antimicrobiene

Agenda de astăzi a Consiliului de Sănătate a început cu adoptarea „Concluziilor privind combaterea rezistenței la antimicrobiene”, propuse de Președinția română și susținute de miniștrii de Sănătate ale statelor membre. Documentul care a stat la baza acestor concluzii a fost elaborat pornind de la rezultatele conferinței la nivel înalt organizată la 1 martie la București, referitor la pașii care trebuie urmați pentru a transforma UE într-o regiune de bune practici în combaterea rezistenței la antimicrobiene.

Potrivit sursei mai sus amintite, atunci s-au identificat trei obiective-cheie:

  • Îmbunătățirea măsurilor de prevenire și control al infecțiilor și optimizarea utilizării antibioticelor în sectoarele uman, animal și de mediu, sub umbrela „O singură sănătate”;
  • Întărirea dezvoltării și implementării planurilor naționale de acțiune;
  • Încurajarea solidarității între țări prin activități comune de combatere a rezistenței la antimicrobiene.

Au mai fost adăugate și alte elemente considerate importante, izvorâte din aceeași conferință, dar și din dezbaterile Grupului de lucru al Consiliului, printre care: încurajarea cercetării și dezvoltării de noi antimicrobiene și abordări alternative; sporirea conștientizării și înțelegerii rezistenței de către public, profesioniștii din domeniul medical, fermieri și veterinari; supravegherea rezistenței și consumului de antimicrobiene atât în sectorul sănătății umane, cât și în cel al sănătății animalelor; lărgirea bazei de dovezi referitoare la dezvoltarea și răspândirea rezistenței în mediu.

 

Discuții considerate utile și necesare

Tot astăzi, miniștrii Sănătății din UE au avut un schimb de opinii privind facilitarea investițiilor pentru transformarea și îmbunătățirea sistemelor de sănătate, discuții considerate de cei prezenți utile și necesare, „pentru ca autoritățile din domeniu să fie informate cu privire la oportunitățile oferite de diversele programe ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea acestui sector”. S-a subliniat, cu această ocazie, faptul că „fondurile UE reprezintă un instrument valoros și o necesitate pentru dezvoltarea sistemelor de sănătate”.

Nu în ultimul rând, Președinția română a informat Consiliul UE cu privire la situația actuală în ceea ce privește propunerea de Regulamentul pentru evaluarea tehnologiilor medicale, România concentrându-se pe două dintre ariile de colaborare la nivelul UE în acest domeniu: consultările științifice  comune și identificarea tehnologiilor medicale emergente, precum și pe cadrul general de sprijin. „A fost o adevărată onoare să prezidez această reuniune de Consiliu și să abordez cu omologii mei subiecte extrem de importante pentru cetățeni și, de ce nu, pentru viitorul nostru!”, a conchis ministrul Pintea, care a urat succes Președinției finlandeze, ce urmează a se derula pe parcursul celui de-al doilea semestru al acestui an.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe