Newsflash
Știri

Rolul psihologului în echipa multidisciplinară de îngrijiri paliative

de Florentina Ionescu - ian. 30 2023
Rolul psihologului în echipa multidisciplinară de îngrijiri paliative

Atunci când pacientul ajunge în fața apropierii sfârșitului și începe să aibă nevoie de îngrijiri paliative, un rol important îl are și psihologul în echipa multidisciplinară, spune Lidia Stoica.

Lidia Stoica este psiholog clinician cu specializare în psihologie medicală oncologică (psiho-oncologie), inițiator al domeniului psiho-oncologiei ca formare cu caracter repetitiv în România, psiholog avizat de Colegiul Psihologilor din România și fondator al Asociației Pacienților cu Boli Cronice „Restart la Viață”.  

lidia-stoica

Această asociație, spune ea, își desfășoară activitatea în trei direcții:

1. este furnizor de formare profesională avizat de Colegiul Psihologilor din România;

2. oferă asistență psihologică gratuită, individual și de grup, în țară;

3. recent, a devenit furnizor de servicii sociale, acordând suport complex pacienților diagnosticați cu cancer.

Am vrut să aflu cum poate fi îmbunătățită calitatea vieții, din punct de vedere emoțional / psihologic, la pacienții care necesită îngrijire paliativă. 

Citiți și: Îngrijirile paliative: lux sau necesitate? 

„Adesea spun că în munca noastră cu pacientul oncologic putem obține doar două lucruri: Unul este să se împace cu sine, cu lumea și cu Dumnezeu și să mai rămână o perioadă pe lumea aceasta, căci de murit, toți murim într-o zi... Și al doilea: să se împace cu sine, cu lumea și cu Dumnezeu și să meargă liniștit în lumea următoare. Când spun «cu sine, cu lumea și cu Dumnezeu» înseamnă asigurarea pacientului că este o persoană valoroasă, care a creat în beneficiul apropiaților și a posterității (sinele), aplanarea conflictelor mai vechi din familie și cu apropiații (lumea) și eliberarea de imaginea platonică a lui Dumnezeu care pedepsește (Dumnezeu)”, a explicat Lidia Stoica pentru „Viața Medicală”. 

Trebuie să înțelegem că oamenii au nevoie de o îngrijire specială, nu doar de ordin fizic sau psihologic, dar și de una spirituală, afirmă interlocutoarea mea: 

„Când omul ajunge în fața apropierii sfârșitului, adică începe să aibă nevoie de îngrijiri paliative (există și termenul de «pacient cu boală cronică incurabilă progresivă»), mi-aș dori să pot, sau, mai bine zis, mi-aș dori să putem face mai mult ca psihologi. Însă tot ce ne rămâne de făcut este să asistăm omul și nu pacientul.”

Această asistență rezidă din trei imperative, adaugă Lidia Stoica: a conferi liniște trecerii din viață în moarte; a ajuta persoana să se elibereze de vinovății; a ajuta moartea să se producă în confort, astfel ca moartea să ia omului doar timpul, nu și creația. 

Riscul de depresie la pacienții cu boală cronică incurabilă progresivă este unul semnificativ, așa că depresia nu trebuie trecută cu vederea. De aceea, din echipa multidisciplinară trebuie să facă parte și psihologul.

„Studiile arată că simptomele psihologice, ca exemplu depresia sau anxietatea, ori disperarea, sunt mai frecvente decât durerea sau decât alte simptome fizice. Astfel, au fost dezvoltate terapii ce se folosesc în tratament paliatic, ce includ spiritualitatea, sensibilitatea culturală, comunicarea, suferința și controlul simptomelor psihice comune. Statistic, studiile recunosc locul psihologului în echipa multidisciplinară, (...) studii care arată o creștere a calității vieții pacienților cu boli cronice incurabile progresive care primesc suport psihologic.” 

De curând, a amintit Lidia Stoica, avem și legi care poziționează psihologul în echipa multidisciplinară. 

În realitate însă, spune ea, în multe situații statistica nu are valoare în îngrijiri paliative, „iar singura nevoie reală a pacientului este cea de suport spiritual. Evident, există și pacienți care nu își pun probleme spirituale la finalul vieții și eu cred că da, atunci statistica devine importantă.”

Ce presupune îngrijirea paliativă 

Îngrijirea paliativă presupune o ameliorare a oricăror simptome care provoacă pacientului suferință, a detaliat psihologul Lidia Stoica. Acest tip de îngrijire atenuează durerea, dificultățile de respirație, tusea, greața, constipațiile, balonările, diareea.

„Este orientată spre îmbunătățirea igienei, inclusiv a celei orale. Are drept scop ameliorarea problemelor de nutriție, a oboselii și, desigur, ameliorarea stării psihice. Totodată, îngrijirea paliativă se referă și la susținerea morală a familiilor acestor pacienți.”

Secretul succesului în îngrijirea paliativă are ca principiu faptul că pacientului i se va acorda ajutor pe toată perioada suferinței. Accentul nu este pus doar pe problemele medicale, simptomatice, ci și pe cele psihologice și spirituale.

„În cabinet îmi intră aparținători ai unor pacienți ce au nevoie de îngrijiri paliative, [mai mult] dacât pacienți în sine care ar avea nevoie de astfel de servicii, iar pentru aceștia provocarea o reprezintă gestionarea doliului”, a mai declarat Lidia Stoica, fondator al Asociației Pacienților cu Boli Cronice „Restart la Viață”, pentru „Viața Medicală”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe