Newsflash
Știri

Rolul prognostic al CA-125 în insuficienţa cardiacă acută

de Dr. Mădălina Badea - iun. 12 2020
Rolul prognostic al CA-125 în insuficienţa cardiacă acută

Antigenul carbohidrat 125 poate fi un marker de prognostic mai exact pentru prezicerea mortalităţii pe termen lung, faţă de peptidul natriuretic cerebral, în insuficienţa cardiacă acută cu regurgitare tricuspidiană severă.

poza 1Rolul antigenului carbohidrat 125 (CA-125) și al capătului amino terminal al peptidului natriuretic cerebral (NT-proBNP) în stratificarea prog­nostică a pacienţilor cu insuficienţă cardiacă acută cauzată de disfuncţia cordului drept nu era foarte bine cunoscut.

Acesta a fost evaluat în cadrul unui studiu publicat în International Journal of Cardio­logy, în urma analizei efectuate pe 2.961 de pacienţi, în cursul spitalizării pentru insuficienţă cardiacă acută cu diverse grade de regurgitare tricuspidiană.

Vârsta medie a pacienţilor a fost de 74 ± 11 ani, cu o distribuţie aproximativ egală pe genuri, 51,8% având fracţie de ejecţie păstrată. Mediana valorii NT-proBNP a fost de 4.823 ng/L, iar a CA-125 de
58,1 U/ml.

Regurgitarea tricuspidiană severă a fost prezentă la 300 de pacienţi (10,1%).  Dintre cei incluși în studiu, 1.821 (61,5%) au decedat, perioada medie de urmărire fiind de 3,3 ± 3,2 ani.

Analiza multivariată a datelor obţinute a indicat un rol al ambilor biomarkeri în stratificarea prognostică a pacienţilor cu regurgitare tricuspidiană.

Valoarea NT-proBNP s-a corelat liniar cu creșterea mortalităţii la cei cu regurgitare non-severă, dar o astfel de relaţie nu s-a obţinut pentru formele severe.

Creșterea valorilor CA-125 s-a corelat semnificativ statistic cu creșterea mortalităţii, indiferent de severitatea valvulopatiei, mai ales în formele severe pentru care acest marker s-a dovedit superior în prezicerea mortalităţii pe termen lung.

Astfel, CA-125 poate deveni markerul preferat pentru stratificarea riscului pacienţilor cu disfuncţie ventriculară dreaptă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe