Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Rolul Piezo2 în tulburările digestive

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 18 martie 2022

Date noi arată că Piezo2, un canal ionic recent descoperit, joacă un rol important în motilitatea intestinală.

poza3

Cercetarea efectuată de oameni de știinţă de la Universitatea Flinders arată că Piezo2 se regăsește și la nivelul tractului digestiv, fiind un mecanosenzor important în celulele enterocromafine. Acestea din urmă eliberează serotonină ca răspuns la contracţia intestinală, pentru a spori frecvenţa acestor contracţii și motilitatea intestinală.

A fost identificată o scădere asociată vârstei atât a eliberării serotoninei, secundar stimulilor mecanici, cât și a expresiei Piezo2 în celulele enterocromafine. Datele obţinute in vivo la șoareci demonstrează că scăderea expresiei Piezo2 la acest nivel încetinește semnificativ motilitatea intestinală, ceea ce se exprimă clinic prin apariţia constipaţiei odată cu înaintarea în vârstă.

Sunt necesare cercetări suplimentare, însă datele obţinute până acum reprezintă un progres important în înţelegerea fiziologiei tractului digestiv și oferă noi ţinte terapeutice pentru afecţiunile digestive. Cercetătorii americani David Julius și Ardem Patapuoutian au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie în anul 2021 pentru cercetările lor asupra receptorilor responsabili de percepţia atingerii și a temperaturii, inclusiv pentru descoperirea Piezo2. 

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220307113128.htm

Etichete: motilitate intestinala Piezo2 Gastroenterologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.