Newsflash
Internaționale

Rolul Piezo2 în tulburările digestive

de Dr. Diana Andronache - mar. 18 2022
Rolul Piezo2 în tulburările digestive

Date noi arată că Piezo2, un canal ionic recent descoperit, joacă un rol important în motilitatea intestinală.

poza3

Cercetarea efectuată de oameni de știinţă de la Universitatea Flinders arată că Piezo2 se regăsește și la nivelul tractului digestiv, fiind un mecanosenzor important în celulele enterocromafine. Acestea din urmă eliberează serotonină ca răspuns la contracţia intestinală, pentru a spori frecvenţa acestor contracţii și motilitatea intestinală.

A fost identificată o scădere asociată vârstei atât a eliberării serotoninei, secundar stimulilor mecanici, cât și a expresiei Piezo2 în celulele enterocromafine. Datele obţinute in vivo la șoareci demonstrează că scăderea expresiei Piezo2 la acest nivel încetinește semnificativ motilitatea intestinală, ceea ce se exprimă clinic prin apariţia constipaţiei odată cu înaintarea în vârstă.

Sunt necesare cercetări suplimentare, însă datele obţinute până acum reprezintă un progres important în înţelegerea fiziologiei tractului digestiv și oferă noi ţinte terapeutice pentru afecţiunile digestive. Cercetătorii americani David Julius și Ardem Patapuoutian au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie în anul 2021 pentru cercetările lor asupra receptorilor responsabili de percepţia atingerii și a temperaturii, inclusiv pentru descoperirea Piezo2. 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220307113128.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe