Newsflash
Știri

Rolul inflamaţiei în geneza fibrilaţiei atriale

de Dr. Mădălina Badea - nov. 6 2019
Rolul inflamaţiei în geneza fibrilaţiei atriale

Asocierea dintre inflamaţie și fibrilaţie atrială este demonstrată, dar rolul inflamazomilor în generarea acestei aritmii este incert.

Inflamazomul NLRP3 este alcătuit din trei proteine aflate într-o interacţiune specială, care promovează formarea caspazei-1 și sinteza de interleukine (IL), precum IL-1β sau IL-18. Împreună cu o echipă de cercetători, prof. dr. Dobromir Dobrev, de la Duisburg-Essen University, a reușit să demonstreze prezenţa acestui inflamazom în cardiomiocitele atriale și activitatea crescută a acestuia în context de fibrilaţie atrială.

Pentru a desluși relaţia cauză-efect între acestă aritmie și inflamazom, cercetătorii au stimulat activitatea lui la animale de laborator și astfel s-a produs o remodelare atrială complexă ce a creat un substrat vulnerabil pentru generarea fibrilaţiei atriale, demonstrând pentru prima dată relaţia cauzală dintre acestea.

Ţintirea inflamazomului NLRP3 prin intermediul unor opţiuni deja disponibile ar putea oferi o nouă metodă de tratament pentru această aritmie.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe