Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Rolul inflamaţiei în geneza fibrilaţiei atriale

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 17:36

Asocierea dintre inflamaţie și fibrilaţie atrială este demonstrată, dar rolul inflamazomilor în generarea acestei aritmii este incert.

Inflamazomul NLRP3 este alcătuit din trei proteine aflate într-o interacţiune specială, care promovează formarea caspazei-1 și sinteza de interleukine (IL), precum IL-1β sau IL-18. Împreună cu o echipă de cercetători, prof. dr. Dobromir Dobrev, de la Duisburg-Essen University, a reușit să demonstreze prezenţa acestui inflamazom în cardiomiocitele atriale și activitatea crescută a acestuia în context de fibrilaţie atrială.

Pentru a desluși relaţia cauză-efect între acestă aritmie și inflamazom, cercetătorii au stimulat activitatea lui la animale de laborator și astfel s-a produs o remodelare atrială complexă ce a creat un substrat vulnerabil pentru generarea fibrilaţiei atriale, demonstrând pentru prima dată relaţia cauzală dintre acestea.

Ţintirea inflamazomului NLRP3 prin intermediul unor opţiuni deja disponibile ar putea oferi o nouă metodă de tratament pentru această aritmie.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: fibrilație atrială inflamație inflamazom

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.