Newsflash
Știri

Rocadă importantă în sănătatea europeană

de Vlad MIXICH - sept. 10 2015
Rocadă importantă în sănătatea europeană
     Pentru toți cei care au avut vreo legătură, de orice fel, cu directoratul Comisiei Europene pentru sănătate, figura Paolei Testori Coggi, aflată în ultimii opt ani la vârful acestei instituții, este aproape legendară. O făptură de o sobrietate calvinistă, născută parcă să fie un auster birocrat european, Testori Coggi a făcut totuși o greșeală în 2012 când a sunat un ONG pentru a-i avertiza în privința publicării unei licitații pentru efectuarea unui studiu. Ulterior, Testori Coggi a realizat că a greșit, mai ales că telefonul a fost dat de față cu alți colegi din Comisie, și a anulat licitația respectivă. Dar incidentul a fost reținut și, la momentul oportun, adică în urmă cu un an – când Comisia Europeană se pregătea de schimbarea întregii echipe politice în urma alegerilor –, un binevoitor a scurs informația în presă. O investigație a OLAF (un fel de DNA al Uniunii Europene) a concluzionat că nu este nimic de acuzat, dat fiind că licitația a fost anulată. Dar Testori Coggi nu provine din instituțiile românești, astfel că a demisionat prompt, în locul ei fiind numit un interimar.
     Săptămâna aceasta interimatul se termină și noul director general pe sănătate din Comisia Europeană (o poziție mai puțin vizibilă decât cea a comisarului, dar cu cel puțin la fel de multă putere reală) își va lua funcția în primire. Xavier Prats Monné este un spaniol care lucrează de 30 de ani în interiorul Comisiei Europene, ocupându-se de domenii foarte variate până acum, mai puțin de sănătate. Este absolvent de științe politice și sociologie la Universitatea Complutense din Madrid și șeful promoției de masteranzi care au absolvit în 1982 Colegiul European din Bruges. Vorbește fluent spaniolă, engleză, franceză și italiană. Prats Monné provine dintr-o familie de funcționari internaționali, tatăl său lucrând la Roma în cadrul Națiunilor Unite. Prima poziție importantă pe care a deținut-o în Comisie a fost în perioada mandatului lui Jacques Delors, când a fost asistentul purtătorului de cuvânt al acestuia. „Este un personaj care a încercat întotdeauna să găsească echilibrul“, spune unul dintre foștii directori din Comisie cu care Prats Monné a lucrat. Iar echilibrul, în ciuda imaginii proiectate în exterior, nu este unul dintre atributele Comisiei Europene. Pe de altă parte, noul director de la DG Santé este descris, într-un profil realizat de publicația „Politico“, ca un „personaj diviziv“. De apreciat însă că spaniolul are faima unui bun vorbitor public, o gură de oxigen binevenită în peisajul altfel arid al discursurilor din Comisia Europeană. Faptul că am insistat aici pe profilul lui Xavier Prats Monné nu este o simplă întâmplare. Veți vedea de ce săptămâna viitoare, pe prima pagină din „Viața medicală“.

 

     Scriam săptămâna trecută despre excelenta inițiativă a lui Ben Goldacre și AllTrials de a solicita publicarea tuturor rezultatelor studiilor clinice. Inițiativa a fost de atunci susținută de GSK, dar este respinsă de Pfizer. Pfizer a publicat deja datele pentru toate studiile clinice din 2007 încoace, dar nu crede că publicarea datelor mai vechi va avea „vreo valoare pentru pacienți, serviciile medicale sau acționarii noștri“. Există alte companii farmaceutice care au avut o reacție de respingere și mai dură decât Pfizer. Este cazul AbbVie care, conform „The Guardian“, a dat în judecată Agenția europeană a medicamentului care dorea să publice datele studiilor sale clinice despre Humira, unul din cele mai de succes medicamente ale companiei. Conform AbbVie, informațiile respective sunt „confidențiale și sensibile din punct de vedere comercial“. AllTrials ar urma să publice în această lună un clasament al transparenței companiilor farmaceutice.
 
      Și în Germania lucrurile se pot defecta. De această dată, s-a întâmplat în aprovizionarea cu unul dintre medicamentele pentru care există constant probleme de disponibilitate în întreaga Europă. Este vorba despre Alkeran, a cărui indicație în tratamentul mielomului multiplu este considerată de neînlocuit de către medicii germani. Cauza crizei este lipsa lui de profitabilitate pentru compania, Aspen Pharma, singura care îl mai produce. Desigur totul a pornit din momentul în care patentul acestui medicament a expirat. Pe deasupra, scrie publicația „Der Spiegel“, compania respectivă întâmpină dificultăți în a îndeplini toate criteriile de calitate impuse în Uniunea Europeană. La celălalt capăt al acestui lanț al slăbiciunilor stau pacienții al căror tratament va întârzia, consecințele nefiind de neglijat.
 
     La sfârșitul săptămânii trecute a murit unul dintre cei mai inteligenți, talentați și calzi medici ai ultimului secol: neurologul Oliver Sacks (foto). Sacks a intrat cu bursă la Oxford la 17 ani, dar a și picat de trei ori examenul preliminar de intrare. A câștigat cel mai prestigios premiu de anatomie pentru studenții mediciniști de la Oxford, la o zi după ce primise penultima notă din an la examenul de anatomie. Spre deosebire de mulți alții, Sacks nu a făcut niciodată paradă de faptul că a fost homosexual și că, încă din adolescență, a suferit din acest motiv în Anglia restrictivă a anilor ʼ50. A scris despre asta abia în acest an, cu câteva luni înainte de a muri. Sacks a fost campion la haltere în California, motociclist, nu a făcut sex 35 de ani, a luat-o razna cu drogurile în plină epocă hippie și a reușit în ultimul moment să-și revină; a avut prosopagnozie – nu putea recunoaște fețele, și un frate foarte bolnav.
 
     A fost prieten deopotrivă cu Robin Williams (actorul) și a gândit împreună cu Francis Crick (descoperitorul ADN-ului). L-au iubit atât de mult încât au botezat un asteroid cu numele lui.
     A tratat și vorbit cu sute de mii de pacienți, din toate mediile sociale și din toate țările. „Nu am întâlnit vreun pacient de la care să nu am ceva de învățat, sau care să nu-mi producă o senzație nouă sau o nouă linie de gândire. Totul, totul e un fel de aventură pentru care sunt recunoscător“.
     Dar, cel mai important, Oliver Sacks a scris. Milioane de cuvinte în numeroase cărți: „Muzicofilia“, „Trezirile“, „Migrena“, „Unchiul Tungsten“, „Văzând vocile“, „Un antropolog pe Marte“, „Halucinații“, „Omul care și-a confundat soția cu o pălărie“ și (ultima) autobiografia „Pe drum“. Minunate toate, scrise pe înțelesul oricui, scrise măiastru, ghiduș, înțelept. Cum a reușit? „Sunt un povestitor, la bine și la rău. Atunci când merge bine, actul de a scrie îmi dă o plăcere și o bucurie ca nimic altceva“.
     Când a aflat că moare, Oliver Sacks a scris: „Nu pot spune că nu mi-e frică. Dar sentimentul meu predominant e de recunoștință. Am iubit și am fost iubit; am dat mult și mult mi s-a dat în schimb; am citit și am călătorit, am gândit și am scris. Dar mai mult decât orice, am fost o ființă simțitoare, un animal gânditor, pe această frumoasă planetă, și asta în sine a fost un enorm privilegiu și o aventură“. Acum, povestitorul a devenit poveste.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe