Newsflash
Știri

Robotul Mako a ajuns și în România

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 19 2020
Robotul Mako  a ajuns și în România

Departamentul de ortopedie al Spitalului Ponderas a fost dotat cu un echipament robotic de ultimă generaţie dedicat intervenţiilor de protezare personalizată a genunchiului și șoldului.

robotSăptămâna aceasta a fost anunţată o premieră medicală pentru Europa Centrală și de Est – dotarea departamentului de ortopedie al Spitalului Ponderas cu un echipament robotic de ultimă generaţie dedicat intervenţiilor de protezare personalizată a genunchiului și șoldului.

Cu ajutorul acestui sistem chirurgical, intervenţiile ortopedice se vor realiza minim-invaziv, ceea ce conferă o recuperare mai facilă și mai rapidă, spune dr. Vlad Predescu, coordonatorul Secţiei de Ortopedie și Traumatologie Sportivă din cadrul Spitalului Ponderas.

Bazându-se pe rezultatele furnizate de CT, dar și de modelarea 3D a anatomiei osoase, specialiștii ortopezi vor folosi noul robot pentru a crea un plan chirurgical personalizat și pentru a identifica dimensiunea, orientarea și alinierea implantului, pe baza anatomiei unice a fiecărui pacient.

Partea bună, spune doctorul Predescu, vine din faptul că planul chirurgical stabilit iniţial trebuie validat intraoperator:

„Aici este noutatea și cred că va face diferenţa faţă de alţi roboţi, faptul că noi trebuie să validăm intraoperator planul chirurgical pe care l-am făcut static și să-l reajustăm, după ce am colectat din nou informaţii legate de tensiunea ligamentară.

Abia apoi trecem la executarea actului chirurgical, în care braţul robotic împreună cu mâna ortopedului secţionează și fac tranșele osoase. În felul acesta beneficiem de o acurateţe chirurgicală maximă, erorile fiind cotate la sub 0,2 mm în toate studiile efectuate”.

robot2

E o tehnologie fără precedent care nu mai surprinde pe nimeni, potrivit prof. dr. Cătălin Copăescu, directorul medical al Ponderas Academic Hospital:

„Ar fi poate anacronic să mai facem chirurgia care era specifică anilor ’60, cu instrumentele clasice, aproximând și orientând montarea protezei din perspectiva decadelor anterioare, când o putem face astăzi mult diferit, orientându-ne asupra situaţiei anatomice pe repere concrete, beneficiind de calculele și precizia unui astfel de dispozitiv, un excelent partener în echipa tehnologie-echipă medicală”.

Ce poate face Mako

Dr. Vlad Predescu spune că acest echipament permite implantarea protezei totale de șold, protezei totale de genunchi, iar în anumite cazuri atent selecţionate, a protezei parţiale de genunchi, „un concept pe care eu l-aș numi extrem de revoluţionar”.

Istoric vorbind, cu această tehnologie s-au efectuat deja „peste 300.000 de intervenţii, certificate și dovedite că funcţionează, și există peste 130 de articole care au demonstrat reproductibilitatea, eficienţa și siguranţa acestui robot”.

Evoluţia robotului Mako a început în preajma anului 2006 în SUA, a fost lansat în 2010, iar la generaţia din prezent s-a ajuns în 2016. Sistemul s-a răspândit rapid în toată lumea, dar mai ales în SUA (compania producătoare este americană).

Ajuns în România la finalul anului trecut, robotul Mako, după ce a fost montat și calibrat, a participat deja la cinci intervenţii, toate înainte de impunerea restricţiilor aferente pandemiei de COVID-19. Intervenţiile au fost atât de protezare de șold, cât și de protezare de genunchi, „iar pacienţii au evoluat foarte bine”, afirmă Vlad Predescu.

Potrivit medicului, pregătirea personalului s-a realizat în străinătate, au fost și vizite în centre care au tradiţie deja în protezare cu ajutorul robotului, „iar primele cazuri au fost operate sub supravegherea unui expert din străinătate, care avea mai multă instruire decât noi”.

În prezent, intervenţia chirurgicală nu este compensată de casa de asigurări. Este scumpă, spune medicul citat, și pentru că robotul utilizează foarte multe instrumente consumabile de unică folosinţă. Costul acestui echipament a fost de 1,5 milioane de euro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe