Newsflash
Știri

Ritualul protecţiei în faţa Ebola

de Maria ALEXANDRU, Dr. Mariana MINEA - sept. 16 2014
Ritualul protecţiei în faţa Ebola
   Echipamentul personal de protecţie este critic, dar insuficient pentru a apăra personalul medical în faţa virusului Ebola. Echipamentul menit să îi protejeze pe angajaţii din sănătate de fluidele corporale contaminate ale pacienţilor cu Ebola nu este destul de eficient în prevenirea transmiterii, potrivit unui editorial publicat în Annals of Internal Medicine. În ciuda eficienţei cunoscute a barierei de protecţie în blocarea transmiterii Ebola, infecţiile din rândul personalului medical joacă un rol major în răspândirea virusului. Autorii articolului menţionat scriu că trei factori contribuie semnificativ la rata înaltă a infecţiei cu virusul Ebola în rândul angajaţilor din sănătate: dotarea insuficientă cu echipament individual de protecţie (mănuşi, halate, măşti faciale), slaba accentuare a modalităţii corecte în care se face echiparea şi dezechiparea, infrastructura sărăcăcioasă de sănătate publică.
   Epidemia curentă de febră hemoragică Ebola se petrece în trei din cele mai sărace ţări ale lumii: Guineea, Liberia şi Sierra Leone, nu doar trei dintre ţările cu cel mai mic venit pe cap de locuitor, dar şi printre statele cu cel mai mic număr de medici care îngrijesc populaţia: mai puţin de 0,1 medici per capita.
   Actuala epidemie s-a soldat cu un număr fără precedent de cazuri şi decese, depăşind totodată epidemiile anterioare în privinţa numărului de angajaţi din sănătate infectaţi. Potrivit unui comunicat transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la 25 august, până în prezent au fost înregistrate 240 de cazuri de infecţie în rândul personalului medical din Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone, din care 120 s-au soldat cu deces. OMS a precizat că la originea unor cazuri de infectare a stat chiar instinctul medicilor şi al asistentelor de a se grăbi să ajute pacienţii foarte bolnavi, uneori fără să poarte echipamentul de protecţie. Faptul că febra hemoragică se manifestă prin simptome similare altor boli endemice din regiune – malarie, febră tifoidă, febră Lassa – reprezintă un alt factor care predispune la contactul nemijlocit între medic şi pacientul contagios.
   Chiar şi purtând echipament protector, un angajat din sănătate poate contracta infecţia dacă scoaterea hainelor de protecţie nu este făcută cu atenţie. Epuizarea fizică şi emoţională generate de îngrijirea pacienţilor cu febra hemoragică Ebola pot creşte şi mai mult şansele unei expuneri neglijente la fluidele corporale contaminate. În plus, impulsul de a şterge transpiraţia, în timpul îndepărtării echipamentului de protecţie, în mediul umed şi torid care defineşte ţările menţionate, poate duce şi el la inocularea accidentală a mucoaselor.
   Pentru a preveni transmiterea involuntară de lichide corporale contaminate pe echipamentul individual de protecţie, autorii articolului amintit recomandă urmărirea unui proces sistematic pentru îndepărtarea costumului protector. De exemplu, trebuie create ieşiri separate de intrările în camerele în care sunt îngrijiţi pacienţi cu Ebola, astfel încât o persoană care se echipează cu hainele de protecţie să nu intre în contact cu echipamentul protector al cuiva care a părăsit camera, potenţial contaminat cu fluide corporale. Apoi, se recomandă ca o persoană să aştepte la această ieşire având ca scop unic ghidarea lucrătorului din domeniul sănătăţii la fiecare pas al operaţiunii de dezechipare, indiferent de câte ori respectivul a mai trecut prin acest proces. Ritualizarea procesului ar putea asigura un nivel ridicat de protecţie personalului medical.
   Consecinţele răspândirii infecţiei în rândul personalului medical sunt dintre cele mai grave. Dincolo de scăderea numărului de lucrători în domeniul sanitar în zone care se confruntau deja cu o carenţă a personalului medical, există pericolul ca populaţia să evite contactul cu medicii şi asistentele şi, implicit, cu spitalele, punându-şi în pericol sănătatea, a avertizat OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe