Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Riscurile asociate ţigării electronice

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 23 august 2019

Ţigara clasică a fost înlocuită în ultimii ani de noi metode de fumat.

VM 34, p.2 -1Riscurile asociate fumatului activ sau pasiv al ţigărilor sunt bine cunoscute, însă cele asociate noilor metode, precum vapingul ţigărilor electronice, sunt încă ambigue.
La începutul lunii august, Wisconsin Department of Health Services (WDHS) a raportat 12 cazuri ale unor persoane care au necesitat spitalizare în urma utilizării ţigărilor electronice. Persoanele au vârsta până în 30 de ani. Opt dintre acestea au dezvoltat boală pulmonară severă, iar unele au necesitat inclusiv intubare orotraheală.
Toţi pacienţii raportaţi de WDHS au utilizat ţigări electronice de la câteva săptămâni până la câteva luni până la prezentarea la spital. Simptomele respiratorii ale acestora au fost: tusea, dispneea și fatigabilitatea care se accentuau odată cu trecerea timpului. Au fost efectuate radiografii toracice care au evidenţiat opacităţi la nivelul lobilor pulmonari inferiori. Pe imaginile de tomografie computerizată au fost observate opacităţi difuze în geam mat. Alte simptome raportate au fost: anorexia, greaţa, febra, diareea sau durerea toracică de tip pleuritic.

Ingestia de nicotină și declanșarea crizelor convulsive

În cursul acestui an, FDA (US Food and Drug Administration) a avertizat în legătură cu o posibilă asociere a fumatului de ţigări electronice și apariţia convulsiilor. Se pare că prin utilizarea ţigărilor electronice poate crește nivelul unor substanţe chimice dăunătoare, într-o concentraţie mai mare decât ţigara clasică. În anumite concentraţii, nicotina nu este o substanţă dăunătoare, însă, în cantităţi mari, aceasta poate determina intoxicaţie nicotinică, situaţie care poate duce la instalarea unor crize convulsive. În ultimii nouă ani au fost raportate 35 de cazuri de convulsii după utilizarea ţigării electronice, probabil prin ingestia accidentală a lichidului pentru ţigara electronică.
Utilizarea ţigărilor electronice este în creștere, astfel încât ar fi util în cadrul anamnezei ca pacientul (adult sau adolescent) să fie întrebat și de acest aspect. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât utilizarea este crescută în rândul adolescenţilor și al adulţilor tineri. Chiar dacă nu există până în prezent o legătură clară între această metodă de fumat și posibilele reacţii adverse, este necesară o contribuţie din partea clinicienilor pentru a raporta aceste simptome.

Etichete: tigara electronica fumat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.