Newsflash
Știri

Rezultate în lupta cu HIV, HBV și HCV

de Monica GEORGESCU - sept. 12 2016
Rezultate în lupta cu HIV, HBV și HCV
    Conform unui studiu organizat în 2014 de Organizația mondială a sănătății, România se afla pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de hepatită C și pe locul patru ca rată a mortalității cauzată de bolile hepatice. La acel moment, se estima că în România ar fi aproape 10% din toate cazurile de hepatită C de pe întregul continent – mai mult de un milion de cazuri. Totodată, infecția cu HIV a luat amploare în ultimii douăzeci de ani, cu mai mult de 20.000 de cazuri diagnosticate și aproape 7.000 de decese cauzate de SIDA. În ciuda incidenței crescute, de cele mai multe ori diagnosticarea acestor infecții este absolut întâmplătoare.
    Pornind de la statisticile îngrijorătoare, Institutul Național de Boli Infecțioase (INBI) „Prof. dr. Matei Balș“ București, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Fundația „Parada“ și Romanian Harm Reduction Network au derulat, în ultimele 28 de luni, un proiect național de prevenire și control al infecțiilor cu virusurile hepatitice B (HBV) și C (HCV) și cu HIV. Proiectul a fost finanțat prin granturi norvegiene și de către Ministerul Sănătății. Un rol important în cadrul proiectului l-au avut activitățile de screening, evaluare și diagnostic, atât în rândul populației generale, cât și în rândul comunităților vulnerabile.
    Săptămâna trecută au fost anunțate rezultatele finale ale proiectului. În total, au fost testate pentru infecțiile cu HIV, HBV și HCV 12.500 de persoane din toată țara; 7,6% au fost diagnosticate cu infecție cu HBV, 3,28% au testat pozitiv pentru infecția cu HCV și 0,4% pentru HIV. În paralel, s-a înființat Registrul național de hepatite, o bază de date electronică în care au fost înscriși pacienții. Aceasta conține informații legate de diagnostic, rezultatele evaluărilor medicale, stadializare, tratament și alte date necesare pentru monitorizarea eficientă a bolnavilor de hepatită din întreaga țară.
    În cadrul conferinței de la finalul proiectului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI „Matei Balș“, a insistat asupra importanței testării pentru depistarea infecțiilor cu HIV, HBV și HCV. Peste 60% din români nu s-au testat niciodată pentru cele două virusuri hepatitice și doar 17,7% din populație a efectuat un screening pentru HIV. Aceste date au rezultat dintr-un alt studiu derulat la „Matei Balș“ în cadrul proiectului amintit. La acesta au luat parte 1.000 de persoane din rândul populației generale, dar și 200 de persoane aparținând comunității de utilizatori de droguri injectabile. Rezultatele au evidențiat că foarte mulți români nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor infecții, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini de discriminare față de persoanele infectate cu virusurile hepatitice sau cu HIV.
    Un interes deosebit a fost acordat persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, în special consumatorilor de droguri injectabile. În acest sens, au fost organizate sesiuni de consiliere și informare pentru reducerea efectelor nocive ale utilizării drogurilor pentru 14.467 persoane de pe întreg teritoriul țării, din care 8.348 de etnie romă. De asemenea, în comunitățile vulnerabile au fost împărțite peste 400.000 de prezervative și 1.200.000 de seringi de unică folosință, împreună cu instrucțiunile de folosire corectă. În același timp, au fost recuperate și incinerate 320.000 de seringi folosite. Cristina Fierbințeanu, coordonator de proiecte ARAS, a adresat o rugăminte directă către Ministerul Sănătății, pledând pentru adoptarea unui program național care să vizeze prevenția infecției cu HIV/SIDA și a hepatitelor B și C la grupurile vulnerabile, deoarece eforturile făcute până la acest moment merită susținute într-un mod sistematic.
    Din rezultatele prezentate, s-a desprins nevoia imperioasă de a intensifica furnizarea de servicii de educare, informare și testare pentru infecțiile cu virusurile hepatitice B și C și cu HIV, atât în rândul populației generale, cât și în grupurile de risc. Astfel, ca ultim pas al proiectului, INBI a desfășurat, în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, o campanie națională de informare, educare și comunicare, „H-Alert“. Aceasta a inclus intervenții la televiziune, la radio și în presa scrisă, precum și lansarea și promovarea site-ului www.h-alert.ro, cu scopul de a informa tinerii asupra metodelor de prevenire și testare și opțiunilor de tratament disponibile în cazul infectării cu HIV, HBV sau HCV. Campania a fost derulată în paralel și în cadrul comunităților de utilizatori de droguri intravenoase.
    Unul din aspectele cele mai importante ale acestui proiect a fost creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului cu privire la importanța testării pentru infecțiile cu HIV și virusurile hepatitice. Următorul pas în prevenirea și controlul acestor infecții ar putea fi – ar trebui să fie – o campanie națională de testare.

 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe