Newsflash
Știri

Rezistența la tratamentul antibiotic

de Dr. Cristian TEODORESCU - dec. 4 2015
Rezistența la tratamentul antibiotic
            Impactul major pe care utilizarea în exces a antibioticelor îl are asupra sănătății publice a fost dezbătut în cadrul unui eveniment desfășurat cu ocazia Zilei europene de conștientizare asupra consumului și rezistenței la antibiotice, la inițiativa Societății Române de Microbiologie (SRM) și cu sprijinul Administrației Prezidențiale.
            Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele SRM, a subliniat efectul pe care era antibioticelor, veche de numai 75 de ani, îl are asupra evoluției bacteriilor: „Nu cred că o să putem face altceva decât să încetinim ritmul apariției acestei rezistențe sau să schimbăm filozofia privind tratamentul multor boli infecțioase, pentru că ceea ce se întâmplă în această perioadă este extraordinar de îngrijorător și România se situează pe primele locuri atât din punct de vedere al consumului, cât și din punct de vedere al unor bacterii care sunt multirezistente la antibioticele uzuale și nu numai“.
            Conf. dr. Diana Păun, consilier de stat, remarcă neajunsurile din țara noastră: „Avem, din păcate, o cunoaștere limitată a fenomenului în România, ceea ce știm este destul de îngrijorător și ne mișcăm cu pași destul de mici, comparativ cu alte țări europene, în acest domeniu“. Eficiența terapiei cu antibiotice este amenințată de emergența rezistenței în urma utilizării pe scară largă a acestora și transmiterea interumană a germenilor. Dacă în 2001 OMS a elaborat un ghid de orientare pe această temă, anul trecut a fost realizat primul raport de evaluare a rezistenței la nivel global, cu date din 194 de state, și primul plan global de acțiune al OMS împotriva acestui fenomen. În ceea ce privește cooperarea multinațională, în 2009 a fost instituționalizată relația Statelor Unite cu Europa prin constituirea TATFAR (Trans-Altantic Task Force in Antimicrobial Resistance).
            Vasile Ciurchea, președintele CNAS, propune elaborarea unor strategii de prescriere și monitorizare a infecțiilor, dar și de educare a populației. Acesta precizează că, începând cu anul viitor, se va urmări și monitorizarea rețetelor care nu sunt compensate, pentru o evidență mai clară a tot ceea ce se eliberează din farmacii, indiferent dacă acestea au sau nu un contract cu Casa.
            Conf. dr. Gabriel Popescu a analizat relația dintre consumul de antibiotice și apariția rezistenței microbiene, stadiul actual al fenomenului pe diferite tipuri de bacterii patogene, dar și determinații consumului de antibiotice în țara noastră. Aceste medicamente presupun o administrare individuală, însă impactul este populațional, dintre efectele nedorite enumerând colonizarea cu bacterii rezistente, dismicrobismul și toxicitatea. Dacă până în 1989 se utilizau un număr redus de antibiotice, astfel încât nivelul rezistenței era nesemnificativ, ulterior utilizarea în exces și transmiterea interumană sau de la animale la om a germenilor rezistenți a propulsat țara noastră în topul rezistenței bacteriene. În ceea ce privește consumul excesiv de antibiotice, România ocupă locul al treilea din UE, după Grecia și Franța. Sunt preferate antibioticele cu spectru larg, care favorizează apariția rezistenței. Consumul de antibiotice cu risc maxim de infecție cu Clostridium difficile (fluorochinolone, cefalosporine, carbapeneme) a crescut semnificativ ca pondere din total, de la 22,5% în 2011 la 28,3% în 2014.
            În România, consumul de carbapeneme este sub media europeană, înregistrând o ușoară creștere după 2013. Cu toate acestea, realitatea arată o rezistență a cocilor Gram-negativi la aceste antibiotice, lucru explicat prin folosirea excesivă de imipenem sau meropenem în unele secții de terapie intensivă și boli infecțioase, începând cu anul 2001, în lipsa unor măsuri de limitare a transmiterii interumane de germeni. Astfel s-a constatat emergența unor germeni de spital rezistenți la aceste antibiotice, precum Pseudomonas aeruginosa și Acinetobacter baumanii. Apoi, s-a produs extinderea utilizării și în alte secții, cu introducerea unor molecule precum ertapenem sau cele generice, dar și cu importul unor tulpini deKlebsiella pneumoniae rezistente la carbapeneme, fiind constatată o emergență a acestor tulpini producătoare de carbapenemaze. Riscul major constă în faptul ca enterobacteriile sunt implicate în infecții comunitare și nosocomiale.
            Dintre terapiile de salvare, colistinul reprezintă principala alternativă, iar datele arată că România s-a situat, în ultimii ani, pe locurile cinci-opt la consumul de colistin, depășind media europeană. Gabriel Popescu precizează că utilizarea frecventă a colistinului, uneori subdozat, a determinat ca, în 2014, 63% din tulpinile rezistente la carbapeneme să prezinte rezistență și la colistin.
            Despre situația infecțiilor nosocomiale a vorbit dr. Roxana Șerban, care precizează că, începând cu anul 1997, incidența acestora s-a aflat într-o considerabilă scădere în țara noastră. Dacă până anul trecut principala cauză era reprezentată de infecțiile respiratorii, din 2014 sunt incriminate infecțiile digestive, odată cu introducerea la nivel național a supravegherii infecțiilor cu Clostridium difficile în spitale. Până la 30 octombrie 2015, fuseseră raportate 4.958 de cazuri de infecții cu C. difficile, terapia cu antibiotice fiind dominată de cefalosporine de generația a treia sau fluorochinolone.
            Prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, atenționează însă că nu orice infecție nosocomială este în responsabilitatea directă a sistemului, pentru că „aceste infecții sunt de cele mai multe ori prețul inevitabil al progresului medicinii“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe