Newsflash
Știri

Rezistență în creștere

de Alexandra NISTOROIU - mar. 7 2016
Rezistență în creștere
     Un nou semnal de alarmă privind creșterea rezistenței microbiene îl trag ECDC (Centrul european de prevenire și control al bolilor) și EFSA (Autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor). A crescut mult rezistența tulpinilor de Campylobacter la ciprofloxacin (60,2% în bacteriile prelevate de la oameni), ceea ce reduce drastic opțiunile terapeutice pentru toxiinfecțiile alimentare severe, arată cel mai recent raport european privind rezistența antimicrobiană a bacteriilor zoobiotice/animale. În paralel, Salmonella multidrogrezistentă continuă să se răspândească pe întreg teritoriul Europei. Rezistența bacteriei a atins cotele de 30% la tetracicline, 28,2% la sulfonamide și 28,2% la ampiciline. Mai grav e însă că serotipul S. kentucky are o rată a rezistenței la ciprofloxacin de 84%.
     Bacteriile rezistente la tratament provoacă anual 25.000 de decese la nivel european. Se remarcă diferențe regionale în ceea ce privește amploarea problemei: cele mai înalte niveluri ale rezistenței microbiene au fost înregistrate în sudul și estul Europei. În țările nordice este mult mai scăzută rezistența bacteriilor la păsările crescute pentru carne, mai ales acolo unde este foarte limitat uzul preventiv al antibioticelor la animale. Săptămâna aceasta, miniștrii sănătății și agriculturii din statele membre UE s-au întâlnit la Amsterdam pentru a discuta rezultatele preliminare ale programului pentru combaterea rezistenței microbiene implementat în perioada 2011–2016 și pentru a stabili pașii viitori. Printre concluziile evaluării se numără importanța integrării sănătății umane cu cea veterinară și a impulsionării cercetării pentru dezvoltarea de noi antibiotice.
Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate, la conferința interministerială pe tema rezistenței la antibiotice
 

 

 O investigație publicată de BMJ miercurea trecută ridica noi semne de întrebare cu privire la anticoagulantul blockbuster rivaroxaban. Ancheta BMJ punea la îndoială validitatea unui studiu clinic-cheie ROCKET-AF. Pe baza acestuia, au fost obținute aprobările Agenției europene a medicamentului (EMA) și a FDA. Publicat în 2011, în New England Journal of Medicine, studiul comparase rivaroxaban cu warfarina, în prevenția AVC la pacienții cu fibrilație atrială. Dar acuratețea rezultatelor a fost chestionată după ce dispozitivul de testare a nivelului de coagulare în timpul studiului clinic a fost retras de pe piață în decembrie 2014, pentru că oferise rezultate false. Aceste rezultate fals joase ar fi putut crește în mod nenecesar doza de warfarină, sporind riscul de hemoragie la brațul tratat cu mai vechiul anticoagulant. Ar fi putut deci să facă rivaroxaban să pară mai bun decât este în realitate în reducerea riscului de hemoragie. Mai mulți medici și cercetători au cerut, în articolul publicat de BMJ, o investigație independentă și acces la datele originale din studiul clinic, pentru a clarifica beneficiile și riscurile medicamentului.
În noiembrie, EMA a anunțat că va face propria investigație, în vreme ce FDA spunea că va analiza datele relevante privind trialul.
Sistemul Alere INRatio Monitor a fost retras ca urmare a determinării unor valori fals mici ale INR
 
Între timp, NEJM a publicat o scrisoare din partea conducătorilor studiului ROCKET-AF, în care aceștia prezintă rezultatele analizei post hoc a datelor din trialul inițial, în lumina descoperirii privind defectele dispozitivului de măsurare a INR. Patel și echipa lui spun că reanalizarea datelor privind subgrupurile de pacienți a arătat că nu a fost înregistrat niciun efect clinic semnificativ asupra rezultatelor trialului.
 EMA a prezentat vinerea trecută un punct de vedere similar, dând asigurări că erorile măsurătorilor nivelului de coagulare din cadrul trialului nu au distorsionat principalele concluzii ale studiului și că medicamentul poate fi folosit în continuare, cu aceleași indicații.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe