Feţe uşurate, zâmbete, chipuri emoţionate şi nerăbdătoare, discuţii aprinse, îmbrăţişări, cuvinte de laudă, buchete de flori şi o mare de oameni. Aşa ar putea fi descrisă curtea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ în ziua în care absolvenţii au dat examenul maturităţii profesionale. Cât de greu a fost rezidenţiatul aflaţi în articolul semnat de Mirabela Viaşu.

"> Rezidenţiat fără emoţii... organizatorice - Viața Medicală
Știri

Rezidenţiat fără emoţii... organizatorice

de Mirabela VIAŞU - dec. 6 2012
Rezidenţiat fără emoţii... organizatorice

Feţe uşurate, zâmbete, chipuri emoţionate şi nerăbdătoare, discuţii aprinse, îmbrăţişări, cuvinte de laudă, buchete de flori şi o mare de oameni. Aşa ar putea fi descrisă curtea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ în ziua în care absolvenţii au dat examenul maturităţii profesionale. Cât de greu a fost rezidenţiatul aflaţi în articolul semnat de Mirabela Viaşu.

   Mai lipseau vreo zece minute până la ora 14. Iniţial, puteai să-i numeri pe degetele de la o mână pe cei care-şi aşteptau cu sufletele la gură copiii, prietenii sau prietenele. Veniseră să le acorde sprijin moral. Încet-încet, noi feţe se alăturau grupului, iar ochii tuturor erau aţintiţi asupra uşilor de la intrare. Fiecare privire trăda emoţia şi nerăbdarea, ca şi mişcările mecanice ale trupurilor lor de la stânga la dreapta. Nimeni nu sufla o vorbă, părea că se înţeleg din priviri. Cu toţii aşteptau pe unul din cei aproape 1.900 de tineri medici care dădeau concursul naţional de rezidenţiat la Bucureşti, iar acest lucru parcă îi unea. Liniştea şi apăsarea s-au spulberat când primii candidaţi au ieşit din clădire. Se îngrămădeau cu toţii să vadă dacă printre ei sunt şi cei dragi lor. Deşi curioşi să vadă cum a fost examenul, ce întrebări s-au pus şi cât de grele au fost, dar şi cum s-au descurcat candidaţii, primul lucru pe care îl făceau când îşi vedeau copilul sau prietenul era să-l felicite, să-l îmbrăţişeze. Abia apoi îl bombardau cu întrebări.
   Candidaţii cu care am discutat mi-au împărtăşit păreri diferite despre gradul de dificultate a grilelor, pentru unii accesibile, pentru alţii chiar grele. „A fost destul de dificil. S-a pus accentul pe psihiatrie pediatrică, atipic, foarte puţin pe cardiologie şi, în general, e loc de surprize. Ca şi în anii trecuţi, completarea bulinelor ne-a pus probleme, îngreunând mult rezolvarea grilelor. Practic, am pierdut jumătate din timp“, explică Mihai, absolvent din Bucureşti, adăugând că în sala în care a susţinut el examenul nu a fost niciun candidat mulţumit. Spre deosebire de Mihai, o tânără din Târgovişte îmi spune că examenul a fost uşor, ca la licenţă. „Şi eu am avut îndoieli la câteva întrebări, însă a fost relativ uşor. Mă aştept la un punctaj peste 800“, îmi mărturiseşte încrezătoare tânăra, adăugând că, dintre specialităţile medicale, ar prefera endocrino­logia. Uşor i s-a părut şi Alexandrei, absolventă de la „Carol Davila“. Ea ar vrea să prindă un loc de ginecologie şi să rămână să profeseze în ţară.
   Au fost candidaţi cărora li s-au părut grele întrebările din cardiologie, în timp ce altora acestea li s-au părut mai mult decât accesibile. Nu au avut prea mult timp la dispoziţie pentru mai multe exemple, întrucât trebuiau să se întoarcă în săli, pentru corectarea grilelor. Ieşirea aceasta, de maximum 20–30 de minute, în curtea universităţii, era doar o gură de aer proaspăt, cât să-şi încarce bateriile cu energia transmisă de familie şi prieteni. O pauză de care au profitat pentru a-şi lămuri dubiile legate de anumite întrebări, respirând uşuraţi. Pe feţele multora dintre ei puteai vedea un calm aparte, ca şi cum se eliberaseră de o mare povară. Erau într-un anume fel liberi şi pregătiţi să-şi aleagă şi să-şi înfrunte viitorul. Au intrat rând pe rând înapoi în săli, pentru a-şi afla punctajul.

Întrebări anulate la Iaşi şi Cluj-Napoca

   Examenul din Capitală a decurs bine. Nu au existat probleme organizatorice, care să întârzie împărţirea grilelor şi derularea etapelor descrise în metodologie. Candidaţii nemulţumiţi de punctajul obţinut au putut depune contestaţii până luni, 26 noiembrie a.c., urmând să primească rezultatele după 48 de ore. Până la închiderea ediţiei, UMF „Carol Davila“ nu a afişat nici rezultatul contestaţiilor, nici clasamentul final. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în cazul centrelor din Craiova şi Timişoara.
   În ceea ce priveşte contestaţiilor depuse la Iaşi, din cele 25 de cereri de rescanare a grilelor nu s-au realizat modificări de punctaj. Excepţie face domeniul medicină dentară, unde, prin anularea a două întrebări, s-a modificat „grila de 10“, cu reevaluarea tuturor punctajelor.
   La Cluj-Napoca, au fost depuse 19 contestaţii – la medicină, nouă pentru punctaj şi patru pentru rescanarea grilei; la farmacie una, pentru rescanarea grilei, iar la medicină dentară s-au depus trei contestaţii pentru punctaj şi două pentru recorectarea grilei. Doar la medicină, comisia de specialişti a decis anularea unei întrebări, ceea ce a dus la o nouă clasificare a candidaţilor.
   Soluţionarea contestaţiilor din centrul universitar Tg. Mureş nu a dus la modificarea grilelor sau a punctajelor.

Primul examen după o bibliografie unică

   Din totalul de 5.371 de absolvenţi înscrişi la concursul din acest an, 1.899 au optat pentru Bucureşti. Dintre aceştia, 1.474 s-au înscris la medicină, 303 la medicină dentară, iar 122 la Farmacie. Cu toţii au candidat pentru posturi din Argeş, Brăila, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi pentru locurile din centrele universitare Bucureşti şi Constanţa.
   Este al doilea an când examenul se dă descentralizat în şase centre universitare: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova. Ca noutate anul acesta, rezidenţiatul pe post a inclus şi spitale clinice sau judeţene, nu numai spitale mici. Astfel, reprezentanţii MS speră ca tot mai mulţi tineri medici să-şi continue cariera profesională în ţară. De asemenea, numărul posturilor scoase la concurs nu s-a mai stabilit aleatoriu, pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă. O altă noutate a concursului din această toamnă o reprezintă bibliografia unică pentru domeniul medicină generală. Book des ECN a fost lansată oficial în noiembrie trecut, după întâlnirea Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, de la Cluj-Napoca. Mulţi medicinişti, în frunte cu preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor la Medicină din România (FASMR), Ionuţ Cobec, au declarat în repetate rânduri că manualul conţine numeroase greşeli, însă informaţia nu a fost confirmată oficial şi de reprezentanţii cadrelor universitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe