Newsflash
Știri

Reuniunea Naţională a coordonatorilor de transplant și KDP, ediția a 13-a

de Dorina Novac - iun. 30 2022
Reuniunea Naţională a coordonatorilor de transplant și KDP, ediția a 13-a

Agenţia Naţională de Transplant a organizat, în perioada 24 – 26 iunie, la Sinaia, cea de-a XIII-a Reuniune Naţioanlă a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donator (KDP).

Tema ediţiei din acest an a fost „Actualităţi legislative specifice. Derularea Programului Naţional de Transplant pentru activitatea de prelevare: indicatori, probleme, soluţii”.

ANT

La întâlnire au participat coordonatorii de transplant şi KDP din cadrul majorităţii unităţilor sanitare acreditate pentru activitatea de prelevare, alături de coordonatorii şi KDP regionali, precum şi reprezentanţi ai managementului şi compartimentelor financiar-contabil din câteva unităţi sanitare.

Citește și: SCJU Târgu Mureş, pe primul loc la nivel naţional la numărul de prelevări din acest an

„În cadrul întrunirii de lucru au fost abordate actualităţile legislative în domeniu, viitoarele modificări legislative ca urmare a derulării proiectului SIPOCA 696 «Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului», modul de implementare şi aspectele logistice ale activităţii de coordonare pentru acordurile în domeniul schimbului de organe încheiate de ANT cu autorităţile similare din Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Asoc. FOEDUS de schimb de organe, precum şi aspectele privind reluarea campaniei de promovare a activităţii de donare stabilită în cadrul protocolului de colaborare cu Ministerul Educaţiei, ce nu s-a putut implementa din cauza pandemiei COVID19”, se arată într-un comunicat.

De asemenea, au fost dezbătute pe larg prevederile OMS 964/2022 pentru implementarea Programului Naţional de Transplant, astfel încât să nu existe sincope în funcţionarea optimă a acestui program în unităţile sanitare acreditate.

„A fost subliniată necesitatea reluării unor cursuri şi sesiuni de postere ştiinţifice în cadrul congreselor SRATI sau Romtransplant pentru identificarea şi declararea morţii cerebrale, având în vedere apariţia de noi diagnostice care permit donarea, precum şi extinderea vârstei pacienţilor de la care se pot preleva organe – anul acesta s-a înregistrat cel mai în vârstă donator din România – 84 ani, de la care s-au prelevat rinichii şi ficatul si astfel au fost salvaţi 3 pacienţi”, se mai arată în comunicat.

Reuniunea a cuprins o sesiune a rapoartelor de activitate a Oficiilor regionale ANT, în cadrul căreia au fost analizate, pe fiecare regiune şi unitate sanitară, problemele întâmpinate în desfăşurarea activităţii de identificare şi declarare donatori aflaţi în moarte cerebrală, probleme determinate de condiţiile încă dificile impuse de contextul epidemiologic sau din punct de vedere al finanţării acestei activităţi şi a modului de desfăşurare a Programului Naţional de Transplant în fiecare unitate sanitară, precum şi problemele logistice ale activităţii.

„Ne bucurăm că anul acesta a fost reluată activitatea în unităţi sanitare care au fost inactive o perioadă lungă de timp, iar programul de transplant fusese aproape închis: SCJU Brașov – unde s-au realizat 4 prelevări de organe și țesuturi, SCJU Constanţa - 3 acţiuni de prelevare organe şi ţesuturi, SJU Sf. Gheorghe – 2, SJU Bacău – 2 , SJU Suceava, Sp. Mun. Moinești sau SJU Buzău – câte o acţiune prelevare. De asemenea, este de apreciat efortul depus de centrele constante în activitatea de donare: SCJU Tg. Mureș - 10 donatori reali, Spitalul Clinic de Urgență București - 5, Spitalul Clinic de Urgență “Prof.Dr. N. Oblu” Iași - 5, Spit. Jud. Baia Mare – 4, SCJU Oradea -3”, transmite ANT.

Potrivit sursei citate, dacă la sfârşitul anului 2021 s-au înregistrat 47 donatori reali, anul acesta până la data de 23 iunie, s-au înregistrat 46 de donatori reali.

De la începutul anului și până la 23 iunie, datorită celor 46 de donatori în moarte cerebrală din România şi a celor din Bulgaria şi Moldova, au fost salvate 36 de vieţi prin transplant de ficat (2 transplanturi realizate cu organe provenite de la donatori bulgari), 91 prin transplant de rinichi (din care 4 cu organe provenite de la donatori bulgari şi 2 cu organe de la donatori moldoveni), 3 prin transplant de cord (din care 1 transplant realizat cu organ din Bulgaria), 2 prin transplant de plămân, 41 pacienţi au beneficiat de transplant cornee, iar şi mai mulţi pacienţi au o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osteodentinos.

De asemenea, către sistemul internaţional de transplant au fost oferite: 2 grefe hepatice (una către Republica Moldova şi una către Eurotransplant) şi 2 grefe cardiace către Eurotransplant, salvând vieţile altor pacienţi suferinzi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe