Newsflash
Știri

Rețeaua de Solidaritate: peste 230 de medici și o bibliotecă de resurse, la dispoziția spitalelor și autorităților

de Dorina Novac - apr. 15 2020
Rețeaua de Solidaritate: peste 230 de medici și o bibliotecă de resurse, la dispoziția spitalelor și autorităților

Peste 230 de medici din linia întâi, din care 70 din diaspora, s-au alăturat, până în prezent, proiectului Rețeaua de Solidaritate, lansat în contextul COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă, zeci de ghiduri medicale și protocoale din întreaga lume au fost incluse în biblioteca de resurse, multe dintre ele fiind puse la dispoziția medicilor și autorităților, într-un cadru de dialog oficial, pentru a putea fi preluate și implementate și în România.

medici la datorie

O componentă importantă a rețelei de Solidaritate este comunitatea Medici solidari, care are în prezent 230 de membri, dintre care 70 din diaspora, majoritatatea medici din prima linie (ATI, boli infecțioase, pneumologi).

Potrivit comunicatului de presă, aceștia schimbă informații oficiale/validate/implementate în spitalele în care lucrează, dar și experiența personală căpătată în ultimele săptămâni. În acest moment, în rețea sunt medici din România, Franța, Elveția, Germania, UK, Italia, Spania, Grecia, Olanda, Belgia, Cipru, Slovacia, Austria, Irlanda, Suedia, SUA și Republica Moldova (țară care are nevoie de ajutor pentru că informațiile sunt restricționate de către autorități).

„Medicii solidari comunică permanent printr-un grup dedicat de WhatsApp (discuții zilnice) și participă la videoconferințe săptămânale. De asemenea, un grup restrâns de 12 medici din prima linie organizează videoconferințe zilnice și colaborează online pentru filtrarea ghidurilor relevante și validarea lor”, se arată în comunicatul de presă.

Cu ajutorul medicilor, Rețeaua de Solidaritate a alcătuit o bibliotecă de resurse științifice și validate, care conține ghiduri, protocoale, bune practici din întreaga lume în domeniul managementului cazurilor COVID-19 (protocoale de testare, protecție, ghiduri medicale, legislație, statistici, proceduri de decontaminare etc.) și care au fost puse la dispoziția medicilor și autorităților din România, pentru a ajuta în lupta COVID- 19.

„Împreună cu colegii din Europa am creat Rețeaua de Solidaritate și încercăm prin această resursă să transmitem informații importante medicilor români, autorităților și populației. Este foarte important să se înțeleagă la toate nivelurile că primul pas necesar este prevenirea transmiterii acestei infecții”, a declarat Dr. Florin Puflea, medic specialist Terapie Intensivă în Verona, Italia.

Începând din 23 martie 2020, când a fost lansată, secțiunea ghiduri și protocoale terapeutice a fost accesată de peste 30.000 de utilizatori.

„Rețeaua de Solidaritate are în acest moment peste 230 de medici, o bună parte dintre ei care lucrează în prima linie în mai multe țări din Europa și chiar peste ocean dar și medici din România cu care ne bucurăm să avem discuții săptămânale. Pe site-ul www.retauadesolidaritate.com oamenii pot găsi o bibliotecă ce conține foarte multe date științifice de ultimă oră pe care noi le folosim acum aici la Basel, în Elveția”, a afirmat dr. Mihaela Sava, medic specialist Boli Infecțioase în Basel, Elveția.

Acțiuni deja implementate

În urmă cu câteva zile, Rețeaua de Solidaritate a organizat, în sistem teleconferință, o întâlnire între o delegație de medici ai spitalului italian în care lucrează și șefii Unităților de Primiri Urgențe (UPU) din România și medici șefi și specialiști în Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din întreaga țară. La întâlnire a participat și secretarul de stat Raed Arafat. De asemenea, au avut loc discuții între medici ATI și reprezentanți ai Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), pentru actualizarea ghidurilor românești deja în vigoare.

„În privința dialogului cu autoritățile, Rețeaua de Solidaritate își propune să transfere ghiduri și protocoale traduse în limba română către Ministerul Sănătății spre implementare la nivel național”, informează sursa citată.

În grupul de medici solidari s-au alăturat deja reprezentanți ai Ministerului Sănătății și există un dialog constant cu reprezentanți ai DSU, ai Președinției României, ai Societăților Științifice, prin informări oficiale.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe