Newsflash
Știri

Rețeaua de Solidaritate, întâlnire cu personalul Spitalului Orășenesc de Copii din Cernăuți

de Florentina Ionescu - mar. 22 2022
Rețeaua de Solidaritate, întâlnire cu personalul Spitalului Orășenesc de Copii din Cernăuți

Recent a avut loc o întâlnire online a medicilor și voluntarilor din Rețeaua de Solidaritate cu colegii lor din Ucraina.

Cu ocazia împlinirii a doi ani de existență a proiectului său medical, Rețeaua de Solidaritate a organizat la finalul săptămânii trecute o întâlnire online cu o parte din personalul medical și administrativ al Spitalului Orășenesc de Copii din Cernăuți. 

reteaua de solidaritate

Dacă în ultimii doi ani medicii au fost uniți de către criza pandemică, acum ei se alătură cu ajutor pentru colegii lor din Ucraina, în altă criză - cea a războiului, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Pe lângă voluntarii Rețelei de Solidaritate și medicii din Ucraina au mai participat și donatori în liniile de ajutorare deschise și promovate de Rețea, precum și reprezentanți ai presei. Întâlnirea a fost moderată de Gabriela Mirescu (Elveția), fondatoarea Rețelei de Solidaritate, și a fost transmisă live pe pagina de Facebook a proiectului.

Societatea Medicilor Români „Isidor Bodea” din Ucraina a aderat în urmă cu doi ani la Rețeaua de Solidaritate, inițiativa transfrontalieră care la începutul pandemiei a conectat medici și cercetători medicali români de pretutindeni.

Dr. Aurel Roșca, medic chirurg pediatru și neurochirurg, președintele asociației „Isidor Bodea”, este și directorul medical al Spitalului de Copii, care în aceste momente primește valuri de copii refugiați din zonele de conflict din estul Ucrainei.

„În spitalul cu o capacitate de 260 de paturi vin zilnic circa 150 de copii refugiați, cu patologii de tip pediatric general acut, dar și cu patologii legate de stres”, a declarat Dr. Roșca.

Acest spital acordă asistență medicală chirurgicală copiilor din regiune și celor refugiați pe secțiile neurochirurgie, ATI, nefrologie și pediatrie de urgență. Dr. Mykola Khoma, șeful secției de chirurgie pediatrică a spitalului și un mare iubitor de turism în România a transmis:

„acest război a arătat cât de aproape sunt românii de Ucraina. Datorită eforturilor voastre spitalul nostru poate acorda asistență medicală la un nivel adecvat copiilor”.

Dr. Natalia Lacusta, medic în laboratorul biochimic din spital, dar și reprezentanți ai personalului administrativ - Ludmila Tănăsescu, contabila principală, și Iulia Ivaniuc, secretara directorului general al spitalului - au ținut să transmită mulțumiri atât celor care au trimis ajutoare spre spital, cât și celor ce au donat bani direct în contul asociației medicilor români “Isidor Bodea”.

Sprijin pentru poporul ucrainean

Zeci de donatoare și donatori din toata lumea au participat la întâlnirea online. Din Germania, Franța, Spania, Elveția, SUA, Ucraina, România sau Marea Britanie, ei și-au exprimat sprijinul pentru poporul ucrainean și au transmis mesaje de apreciere și încurajări spre medicii din spitalul de copii din Cernăuți.

Primii bani donați direct în contul asociației medicilor români “Isidor Bodea” din Cernăuți au mers chiar din prima zi spre spre achiziționarea materialelor medicale necesare pentru laboratorul spitalului, care astfel și-a putut continua activitatea.

“Laboratorul a putut face fără întrerupere analizele copiilor, iar de funcționarea acestuia depinde tratamentul și sănătatea pacienților noștri”, a declarat dr. Natalia Lacusta.

Și restul banilor ce ajung în contul Societății Medicale din Cernăuți sunt direcționați spre achiziții locale de primă necesitate pentru spitalul de copii. Pe pagina Rețelei de Solidaritate sunt prezentate regulat și transparent sumele adunate și achizițiile, precum și evoluția situației din Cernăuți. 

Sandra Alexiu Facebook (2)

În timpul discuțiilor, pe lângă ajutorul material, dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a venit cu sugestii pentru dezvoltarea unei linii de suport pentru medici, bazată pe ajutor la distanță prin telemedicină pentru pacienții din Cernăuți, dar și de predare la distanță pentru studenții la medicină din Ucraina, cu scopul de a asigura continuitatea studiilor acestora. 

Dr. Sandra Alexiu: „Să ne fie lăsată iniţierea unor tratamente pentru pacienţii noștri cronici” 

Dr. Raluca Bercea, pneumolog la spitalul județean Ploiești, a avut un mesaj cald pentru medicii din Cernăuți, amintind momentele grele de la începutul pandemiei, când în Rețeaua de Solidaritate medicii români din diverse țări se întâlneau online și era pentru toți un moment de schimb de experiență, dar și un fel de terapie.

Dr. Bercea i-a asigurat pe medicii din Ucraina de suportul moral din partea celorlalți medici, cercetători și voluntari din Rețea, suport atât de important, mai ales că trecem din criza pandemica în criza războiului, fără a avea posibilitatea de a prelucra traumele ce lasă medicilor urme adânci.

La finalul întâlnirii, dna Monica Hogstaad, donatoare din Frankfurt, a ținut să recite câteva versuri ale poetului cernăuțean de limba română, Vasile Tărâțeanu, despre lumină și beznă - la fel ca vremurile pe care le traversăm.

Puteți urmări întreaga întâlnire pe pagina de Facebook a Rețeaua de Solidaritate.

Transporturi cu medicamente

Rețeaua de Solidaritate continuă să-i susțină pe medicii din Ucraina. Două transporturi cu medicamente care nu mai pot fi achiziționate în Cernăuți au fost trimise de către voluntarii Rețelei de Solidaritate spre Spitalul de Copii din Cernăuți. Ambele transporturi au fost asigurate gratuit de dl. Mihai Moraru din Buzău în colaborare cu Asociația “Taxiul cu bomboane”.

Rețeaua de Solidaritate îi îndeamnă pe cei ce doresc să ajute, să facă plăți recurente direct în contul Societății Medicale “Isidor Bodea” din Cernăuți. Fondurile merg spre spitalul de copii de aici, medicii având încă posibilitatea de a achiziționa local o parte din materialele de primă necesitate pentru micii pacienți și pentru funcționarea spitalului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe