Newsflash
Știri

Reglementări privind ţigările electronice

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 19 2014
Reglementări privind ţigările electronice
    Din 2005, industria ţigărilor electronice a crescut de la un singur producător (chinez) la o afacere mondială de trei miliarde de dolari şi 466 de mărci. Ţigările electronice şi dispozitivele similare sunt frecvent vândute de producători ca ajutor pentru renunţarea la fumat ori ca alternativă mai sănătoasă la tutun; de aceea, ele necesită o reglementare globală, în interesul sănătăţii publice. Acesta este şi motivul pentru care unul din subiectele de pe agenda celei de-a şasea conferinţe a statelor părţi în Convenţia-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru controlul tutunului (FCTC), ce va avea loc la Moscova, în perioada 13–18 octombrie a.c., îl constituie raportul OMS privind dispozitivele electronice de livrare a nicotinei.
    Documentul ce va fi discutat afirmă că reglementările trebuie să vizeze: restricţionarea publicităţii, promovării şi sponsorizării ţigărilor electronice, pentru a se asigura că ele nu ţintesc tinerii sau nefumătorii; minimizarea potenţialelor riscuri pentru sănătatea utilizatorilor şi neutilizatorilor de e-ţigarete; interzicerea afirmării pretenţiilor de efecte benefice nedovedite asupra sănătăţii ale ţigărilor electronice; protejarea eforturilor de control al tutunului de interesele comerciale ale industriei tutunului. În ceea ce priveşte utilizarea ţigărilor electronice în spaţii închise, este stipulată interzicerea folosirii lor în interior, în locurile publice şi de muncă. Dovezile arată că aerosolii exhalaţi din e-ţigarete cresc nivelul de nicotină, particule şi anumite substanţe toxice din aer.
    De asemenea, trebuie reglementate: minimizarea conţinutului şi emisiei de substanţe toxice; asigurarea nicotinei de calitate farmacologică; standardizarea livrării nicotinei la niveluri cunoscute de consumatori; minimizarea toxicităţii acute a nicotinei; interzicerea modificării produsului prin utilizarea altor substanţe; interzicerea soluţiilor cu arome de fructe, de bomboane şi de băuturi alcoolice, până când dovezile empirice vor arăta că ele nu sunt atractive pentru minori; solicitarea înregistrării producătorilor şi importatorilor la autorităţile guvernamentale. E-ţigaretele au fost produse în aproape 8.000 de arome diferite şi pot conduce la dependenţa de nicotină şi la fumat, mai ales la tineri. Utilizarea ţigărilor electronice de către adolescenţi s-a dublat între 2008 şi 2012, conform datelor din UE, America de Nord şi Coreea, iar Eurobarometrul din 2012 arată că 7% din cetăţenii UE cu vârste de cel puţin 15 ani le-au încercat. De aceea, trebuie interzisă vânzarea acestor produse minorilor.
    Vor fi luate în discuţie şi: eficienţa în a-i ajuta pe fumători să renunţe la fumat; riscurile pentru sănătate ale utilizatorilor şi neutilizatorilor. Deocamdată există dovezi insuficiente pentru a concluziona dacă ţigările electronice îi ajută pe utilizatori să renunţe la fumat sau nu. De aceea, OMS recomandă ca fumătorii să fie încurajaţi să stopeze fumatul şi dependenţa lor de nicotină utilizând combinaţii de tratamente deja aprobate. Aerosolii ţigaretelor electronice nu sunt doar „vapori de apă“, cum deseori se pretinde în reclame. Chiar dacă pare că sunt mai puţin toxice decât ţigările convenţionale, cele electronice reprezintă o ameninţare pentru adolescenţi şi pentru feţii gravidelor care le folosesc, se mai arată în document. Trebuie luate în considerare atenţionările de potenţiale riscuri pentru sănătate: dependenţa de nicotină; efectul iritant respirator, ocular, nazal, efectele adverse asupra sarcinii (cauzate de expunerea la nicotină).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe