Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Registrul donatorilor de celule stem, interconectat cu cele internaționale

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 24 aprilie 2020, ora 10:32

Guvernul a aprobat o hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor.

Prin acest act normativ de ieri, 23 aprilie 2020, se aprobă plata cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice ( RNDVCSH) cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică, în valoare de aproximativ 41 mii lei (echivalentul a 8.295 euro), sumă care se suportă din bugetul aprobat Ministerului Sănătății pentru anul 2020, se arată într-un comunicat de presă.

celule stem

În acest fel se asigură accesul la baza de date internațională cu donatorii de celule stem hematopoietice a organizației „Search &, Match Service”, menținerea acreditării de către Federația Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică și histocompatibilitate, precum și menținerea statutului de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă precum și a Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă.

Citește și: Aurora Dragomirișteanu detaliază cum celulele stem hematopoietice salvează vieți

Despre registrul de la noi

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) a fost înfiinţat prin Hotărârea de Guvern nr 760/2009.

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator de celule stem hematopoietice înrudit, sunt destul de scăzute în absenţa Registrului.

Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, s-a decis  organizarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul de a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne.

Până în prezent sunt peste 69 500 donatori voluntari înscriși în Registrul Național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice, 251 pacienți transplantați și 26 pacienți în așteptarea unui donator.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: celule stem hematopoietice donatori celule stem celule stem Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice RNDVCSH

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.