Newsflash
Știri

Recomandări de cărți făcute de medicii Neuroaxis

de Dorina Novac - feb. 15 2022
Recomandări de cărți făcute de medicii Neuroaxis

Pentru al doilea an consecutiv, clinica de neurologie Neuroaxis lansează #NeuroaxisReads, în parteneriat cu platformaBookster.

Pentru anul 2022, lista de lectură recomandată de medicii clinicii cuprinde teme cât se poate de actuale, de la burnout până la igiena somnului și tehnici de antrenare a creierului.

recomandari carti

„În cei aproape doi ani de când viețile și obiceiurile oamenilor s-au modificat pe întreaga planetă, creierul a făcut salturi pentru a ține pasul cu noua normalitate. Pentru a înțelege mai ușor reacțiile noastre în anumite situații sau, dimpotrivă, cum putem evita circumstanțe mai puțin sănătoase, Neuroaxis a adunat o serie de volume din domenii precum neuroștiință, psihologie sau psihiatrie care să vă ajute să înțelegeți mai bine creierul uman și reacțiile psiho-emoționale”, se arată într-un comunicat.

Toate cărțile recomandate sunt disponibile și în platforma Bookster.

„Ritmul alert în care trăim astăzi se transpune și într-o limitare a timpului alocat cititului, iar atunci când citim, preferăm lecturi scurte, fragmente, rezumate sau doar titluri. Însă cititul este unul dintre cele mai bune antrenamente pentru «mușchiul» creier și nu ar trebui ignorat dacă ne dorim o minte sănătoasă. Vă recomandăm și în acest an o serie de lecturi pe cât de utile în informație, pe atât de plăcut de parcurs și vă încurajăm să cautați timp în agitația cotidiană și pentru această activitate benefică pentru minte, dar și pentru suflet”, a declarat dr. Dan Mitrea, medic specialist neurologie, specializare în neuro-oncologie, fondator al Clinicii Neuroaxis.

Dan Mitrea Neuroaxis
Dr. Dan Mitrea, medic specialist neurologie

În plus, în afara faptului că cititul în timpul liber este o activitate plăcută și care ne crește nivelul de cultură generală sau ne poate învăța o abilitate nouă, studiile arată că ar putea să crească funcțiile cognitive.

„Ne bucurăm să observăm că cititul a rămas unul dintre obiceiurile importante pentru comunitatea noastră și în 2021. Scopul nostru este să îi susținem pe toți cei care aleg să se apropie de cărți și să se dezvolte personal și profesional prin lectură - de aceea, în 2022 ne propunem să colaborăm cu și mai multe biblioteci din România și să diversificăm în continuare titlurile disponibile spre împrumut prin intermediul Bookster,” spune Teodora Rădulescu, CEO Bookster.

Ce cărți recomandă medicii:

Puterea obișnuinței, Charles Duhigg

Putem să avem un program zilnic de exerciții fizice, să avem resursele pentru a menține o dietă sau de a deveni mai productivi, totul este să înțelegem cum funcționează deprinderile.

Aceasta este concluzia autorului Charles Duhigg, care aduce ca dovezi de la istorisiri captivante din sălile de ședințe ale conducerii companiei Procter & Gamble, până la exemple de intervenții rapide de coaching de pe marginea terenurilor pe care se dispută meciurile din NFL. Duhigg prezintă un mod cu totul nou de înțelegere a naturii umane și a potențialului său.

Neurofitness, Rahul Jandial

Volumul „Neurofitness” comprimă vasta experiență a neurochirurgului și neuro cercetătorului Dr. Rahul Jandial și oferă cititorilor o imagine de ansamblu asupra modului în care creierul funcționează, dar și cum putem să îi îmbunătățim activitatea.

Recomandările Dr. Jandial sunt menite să ajute cititorii să aibă mai mult succes la serviciu sau la școală sau să își controleze emoțiile. În plus, bazându-se pe experiența sa în domeniu și pe cele mai recente studii, Dr. Jandial oferă sfaturi și exerciții pentru o funcționare optimă a creierului, totul pentru a avea o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Into the Grey Zone, Adrian Owen

Doctorul Adrian Owen a atras atenția lumii medicale în 2006, când a descoperit o zonă a conștiinței pe care a numit-o „Zona gri”. Termenul este folosit pentru a descrie unele persoane care se găsesc în stare vegetativă, despre care se credea că nu sunt conștienți de ce se întâmplă în jur.

Cu toate acestea, doctorul Adrian Owen susține că, de multe ori mințile lor sunt blocate într-un corp care nu îi mai ascultă și pot să audă, să simtă emoții, plăcere sau durere.

Gândire rapidă, gândire lentă, Daniel Kahneman

Daniel Kahneman explică cele două sisteme care conduc modul nostru de a gândi: Sistemul 1 este rapid, intuitiv și emoțional, iar Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ și mai logic. Modul în care cele două sisteme ne modelează judecățile și deciziile ne influențează fiecare gând și acțiune.

De aceea, autorul oferă explicații practice și lămuritoare ale modului în care se iau deciziile atât în afaceri, cât și în viața de zi cu zi și arată diferite tehnici pe care le putem utiliza în favoarea noastră.

Mintea organizată, Daniel J. Levitin

Toată experiența pe care Daniel J. Levitin a acumulat-o ca cercetător în neuroștiințe este pusă în slujba cititorilor în acest volum. Levitin adună toate cunoștințele pe care lumea medicală le are în domeniul neuroștiințelor pentru a explica tuturor cititorilor le pot folosi în viața personală și cum le pot îmbunătăți relațiile familiale sau profesionale.

Cum să dormi sănătos, Nick Littlehales

Cartea este semnată de cel mai cunoscut antrenor al somnului, care a lucrat cu jucători de fotbal de top, atleți olimpici și paralimpici și cu o experiență de 30 de ani în știința somnului. Nick Littlehales are soluții verificate pentru a-ți redefini odihna, ca să ai succes la muncă, în sport și în viață.

De la poziția în timpul somnului și temperatura camerei, la resetarea ciclului de somn pentru a evita problemele cauzate de diferențele de fus orar, fiecare aspect este important.

Burnout. Cum să spargi cercul vicios al stresului, Emily Nagoski, Amelia Nagoski

Autoarele Emily și Amelia Nagoski explică într-un limbaj accesibil de ce burnout-ul afectează mai mult femeile și oferă un plan simplu pentru a reduce stresul și pentru a face față emoțiilor neplăcute.

Odihna, relațiile cu ceilalți și renunțarea la autocritică par a fi un „medicament” atât pentru prevenirea burnoutului, cât și pentru refacerea în urma stării de epuizare. Sfaturile și recomandările celor două autoare sunt însoțite de exerciții și fișe de lucru.

Your brain at work, David Rock

Cum poți nu doar să supraviețuiești unei zile încărcate, ci chiar să o transformi într-o zi de succes, la finalul cărei însă să te simți împlinit și să îți rămână și energie? Aceasta este întrebarea noastră, a tuturor, și cea la care David Rock răspunde prin exemple din viața de zi cu zi și explicații științifice despre modul în care funcționează creierul nostru.

S-ar putea să te intereseze și:

Cititul și sănătatea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe