Newsflash
Știri

Reacția CMSR, după decesul copilului de 4 ani în urma unei anestezii la stomatolog

de Florentina Ionescu - feb. 13 2020
Reacția CMSR, după decesul copilului de 4 ani în urma unei anestezii la stomatolog

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) anunță că s-a autosesizat în cazul copilului în vârstă de 4 ani care a decedat aseară, după ce în data de 10 februarie i s-a făcut o anestezie într-o clinică de stomatologie din Pitești.

Reprezentanții CMSR anunță prin intermediul unui comunicat de presă că a fost inițiată procedura disciplinară împotriva membrilor corpului profesional implicați în incident. Ancheta urmează să fie făcută, cu imparțialitate, de către completul comisiei de disciplină învestit cu soluționarea cauzei. 

Citește și: Verificări la o clinică stomatologică din Pitești, unde un copil de patru ani a intrat în comă

colegiul medicilor stomatologi

În comunicatul semnat de prof. dr. Ecaterina Ionescu se precizează că „potrivit prevederilor legale, în cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România poate fi angajată exclusiv răspunderea disciplinară a membrilor săi, medicul stomatolog răspunzând disciplinar pentru nerespectarea legilor și regulamentelor profesiei de medic stomatolog, a Codului deontologic al medicului stomatolog, a regulilor de bună practică profesională, a Regulamentului de organizare și funcționare al CMSR, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMSR, precum și pentru orice fapte săvârșite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei sau ale instituției CMSR. Subliniem că răspunderea disciplinară a medicului stomatolog nu exclude nici răspunderea civilă, penală, administrativă sau materială a acestuia”.

Documentul mai arată că în activitatea comisiilor de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România nu intră analiza îndeplinirii condițiilor specifice angajării răspunderii civile, respectiv analiza cazurilor de malpraxis. Comisiile de disciplină din cadrul CMSR nu sunt competente funcțional să se pronunțe asupra acestor analize.

Pentru aceste analize, competența atribuită legal revine: 

  • fie Comisiei de Monitorizare și Competență profesională pentru Cazurile de Malpraxis, care funcționează în cadrul Direcției de Sănătate Publică, în baza Ordinului Ministerului Sănătății Publice nr. 1343/2006, cu modificările și completările ulterioare (disponibil în Monitorul Oficial, Partea I nr. 970 din 05 decembrie 2006),

  • fie instanței de judecată. 

CMSR mai anunță că transmite sincere condoleanțe familiei micului pacient care și-a pierdut viața în acest tragic incident. 

Citește și: Copilul de 4 ani aflat în comă după o anestezie a decedat


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe