Desfăşurat recent la Poiana Braşov, al 34-lea Congres Naţional de Medicină Fizică şi de Recuperare a adus în atenţie nu doar progresele specialităţii, ci şi o serie de probleme: de adaptare la conceptele moderne ale medicinii actuale, dar şi de relaţionare cu diriguitorii sistemului de sănătate românesc. Urmate de numeroase consultări şi discuţii, constatările iniţiale pot fi unul din paşii necesari rezolvării problemelor. Mai multe detalii ne oferă dl prof. dr. Mihai Berteanu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare şi al congresului, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“.

 "> Reabilitarea medicală, o specialitate ce trebuie... recuperată - Viața Medicală
Știri

Reabilitarea medicală, o specialitate ce trebuie... recuperată

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 21 2011
Reabilitarea medicală, o specialitate ce trebuie... recuperată

Desfăşurat recent la Poiana Braşov, al 34-lea Congres Naţional de Medicină Fizică şi de Recuperare a adus în atenţie nu doar progresele specialităţii, ci şi o serie de probleme: de adaptare la conceptele moderne ale medicinii actuale, dar şi de relaţionare cu diriguitorii sistemului de sănătate românesc. Urmate de numeroase consultări şi discuţii, constatările iniţiale pot fi unul din paşii necesari rezolvării problemelor. Mai multe detalii ne oferă dl prof. dr. Mihai Berteanu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare şi al congresului, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“.

 

Desfăşurat recent la Poiana Braşov, al 34-lea Congres Naţional de Medicină Fizică şi de Recuperare a adus în atenţie nu doar progresele specialităţii, ci şi o serie de probleme: de adaptare la conceptele moderne ale medicinii actuale, dar şi de relaţionare cu diriguitorii sistemului de sănătate românesc. Urmate de numeroase consultări şi discuţii, constatările iniţiale pot fi unul din paşii necesari rezolvării problemelor. Mai multe detalii am aflat de la dl prof. dr. Mihai Berteanu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare (SRMFR) şi al congresului, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“.

   – Domnule profesor, întâi câteva precizări: sunteţi preşedintele Societăţii Române de Medicină Fizică şi de Recuperare; specialitatea, în nomenclatorul Ministerului Sănătăţii, se numeşte: Recuperare, medicină fizică şi balneologie, iar domeniul propriu-zis este acela al reabilitării medicale...
   – Societatea poartă acest nume încă dinainte de a o prelua, ca secretar general, în 1998. Conducătorii SRMFR au considerat că organizaţia, aflată în legătură cu celelalte societăţi europene şi internaţionale, trebuie să poarte numele utilizat în toată lumea: Physical and rehabilitation medicine. La noi, după 1990, a fost preferat termenul de „recuperare“. Aşteptăm să se aprobe, la Ministerul Sănătăţii, schimbarea acestui termen cu acela de „reabilitare“...
   – Congresul naţional de medicină fizică şi de recuperare s-a desfăşurat recent, la Poiana Braşov. Cum apreciaţi ediţia 2011?
   – Congresul, ajuns la ediţia a 34-a, a avut un nivel ştiinţific bun, în creştere faţă de ultimii doi ani. De altfel, reuniunile noastre din ultimii trei-patru ani urmează un trend ascendent, în ceea ce priveşte baza ştiinţifică, lucrările prezentate. Este şi normal să se întâmple astfel: majoritatea lucrărilor vin din centrele universitare, unde există clinici de Recuperare, medicină fizică şi balneologie – terminologia actuală a specialităţii. În centrele universitare, există şi obligaţia, dar şi dorinţa de a face cercetare, specialiştii sunt şi implicaţi în diverse proiecte internaţionale.
   – Care au fost principalele teme abordate?
   – Numeroase lucrări s-au concentrat pe recuperarea neurologică. Practic, recuperare se poate face în foarte multe afecţiuni. În Cartea albă a specialităţii, editată în 2006, la nivel european, tradusă în acelaşi an şi în limba română (prin efortul MS şi al SRMFR), este inclusă o anexă ce enumără domeniile în care se poate face recuperare medicală.
   – De fapt, recuperarea este un drum comun pentru foarte multe specialităţi...
   – Este una din foarte puţinele specialităţi care tratează pacientul nu prin prisma unui organ sau sistem, ci global, din punctul de vedere al funcţionării. Termenul „functioning“ a fost impus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin clasificarea definitivată în 2001 – International classification of functioning, disability and health.
   – Apărută şi în limba română...
   – Din nefericire, traducerea în limba română a fost făcută fără consultarea specialităţii noastre sau a SRMFR.
   – Ţin minte că aţi aflat din „Viaţa medicală“ de apariţia ediţiei româneşti.
   – Aşa este, chiar am apelat la săptămânalul dv. pentru a afla cine a editat volumul... Nu suntem de acord cu o serie de termeni de acolo, şi nu e vorba doar de versiunea în limba română. Originalul nu mai vorbeşte de boală, ci de health condition, tradus relativ corect în româneşte – „condiţie de sănătate“, dar nimeni nu te înţelege dacă foloseşti acest termen în limbajul curent.
   Cumva, chiar în contradicţie cu Clasificarea internaţională a bolilor...
   – Exact! Referindu-mă la specialitatea noastră, abordarea persoanei se face global, din punctul de vedere al funcţionării. Este clar că bolile, în general, produc o diminuare a funcţionării individului, din diverse motive. Aşa ajungem la dizabilităţi, adică diminuarea sau dispariţia unei abilităţi. De aceea, noi dorim schimbarea termenului „recuperare“ în „reabilitare“. Am făcut de multă vreme demersuri la Ministerul Sănătăţii, în acest sens, am discutat inclusiv cu actualul ministru. Specialitatea ar trebui să se numească „Reabilitare medicală“.
   – Revenind la lucrările congresului SRMFR...
   – Din multele domenii de patologie în care se face reabilitare, patologia neurologică este cea mai generatoare de dizabilităţi majore. De aici şi focalizarea specialiştilor, în centrele universitare sau în secţiile în care există sprijin financiar – atât de precar cât este în prezent – pentru reabilitarea neurologică. Celelalte subiecte de interes ale Congresului au fost reabilitarea posttraumatică, unde succesele sunt palpabile, cu rezultate spectaculoase. Viteza aduce cu sine numeroase traumatisme, la persoane relativ tinere, cu un potenţial însemnat de reabilitare. Apoi, recuperarea în afecţiunile degenerative şi în traumatismele coloanei vertebrale. De asemenea, pentru că osteoporoza este o patologie frecventă la femeile postmenopauză şi nu doar tratamentul farmacologic a făcut progrese uriaşe, ci şi diagnosticul s-a simplificat, boala este mai uşor de identificat. Ne place să spunem că oferim cel mai complet tratament al osteoporozei, pentru că, în afară de medicaţie, abordăm şi dizabilităţile pacientului şi intervenim cu mijloace pe care alte specialităţi nu le au la îndemână. În cadrul congresului, am acoperit cele mai importante domenii de patologie ale reabilitării medicale. O deziluzie, în ce mă priveşte, a fost numărul foarte mic de lucrări de balneologie – practic, una singură dintr-o sută de comunicări, rapoarte şi postere prezentate. Este o deziluzie căci, în fiecare an, dedicam cel puţin o sesiune, adică minimum două ore, discutării problemelor balneare. Ţara noastră are o situaţie particulară, din acest punct de vedere pentru că, în mod foarte inteligent, predecesorii mei – şi mă gândesc la profesorul Teleki şi la echipa sa – au fost vizionari: au combinat balneologia clasică (hidroterapia, talasoterapia) cu recuperarea medicală şi cred că unirea celor două abordări constituie un mare câştig pentru specialitatea noastră. Parcurgând ani în specialitate, am ajuns la concluzia că factorul natural terapeutic are o importanţă extraordinară. Îmi pare rău că nu au fost lucrări de balneologie, pentru că secţiile medicale din staţiunile balneare sunt conduse de colegii noştri care au această formare foarte complexă şi pot adăuga, într-un mod ştiinţific, terapia cu factori naturali.
   – Care ar fi explicaţiile pentru care la congresul de anul acesta nu au fost lucrări de balneologie?
   – Probabil că una din explicaţii este faptul că, de un an şi ceva, s-a înfiinţat o societate de balneologie. Personal, consider că aceasta duce la o scindare a specialităţii. Oricum, noi tratăm afecţiuni venite din diferite alte specialităţi. În ultimii câţiva ani, medicii din alte specialităţi realizează importanţa reabilitării medicale şi încearcă să-şi extindă domeniul propriei specialităţi, pentru a include şi aceste aspecte. Acest lucru se întâmplă pe tot mapamondul. Cred că pacientul se adresează, până la urmă, acolo unde este cel mai bine tratat şi este liber să facă această alegere. Am putea vedea această situaţie şi ca pe o provocare pentru specialişti, indiferent de domeniu. Dar mai ales pentru noi, în reabilitarea medicală, pentru a oferi pacienţilor cel mai complex serviciu de tratare a dizabilităţilor, de reabilitare. Şi aceasta este, în fapt, cartea noastră de vizită, iar pacienţii preferă să ni se adreseze. Celelalte specialităţi care încearcă să intre pe domeniul reabilitării medicale sunt, practic, la început. Ne-am dori să existe o colaborare ştiinţifică, dar nu este cazul să se reinventeze roata: ideal ar fi să pornim de la ce se întâmplă în prezent în România şi să aducem ceva în plus.
   Din ce am văzut în acest an, au participat la Congresul SRMFR şi colegi din alte specialităţi – pneumologie, endocrinologie, chirurgie... Deşi tema principală a fost reabilitarea neurologică, nu prea au fost lucrări prezentate de neurologi...
   – Ne dorim o deschidere a congreselor noastre. În general, participăm la diferite reuniuni alături de colegi din alte specialităţi. Probabil că, începând cu ediţiile viitoare, va fi mai vizibilă participarea altor specialităţi la congresele noastre. Motivul pentru care nu s-a întâmplat încă a fost şi dorinţa de a le prezenta colegilor din specialitatea noastră o imagine de ansamblu, de a le arăta ce se întâmplă în toate subdomeniile recuperării. Dacă ne-am fi împărţit deja pe secţiuni, cred că am fi pierdut o vedere de ansamblu. Ceea ce văd în Uniunea Europeană şi în SUA este că forţa specialităţii vine tocmai din acest punct de vedere deosebit, de observare şi abordare a pacientului global, funcţional, nu pe segmente. Această vedere holistică aduce un beneficiu terapeutic special. Dar sigur, suntem în discuţii cu neurologii şi – trebuia practic să se întâmple din acest an – vom organiza un simpozion comun de reabilitare neurologică în viitorul apropiat.
   Aţi menţionat înfiinţarea societăţii de balneologie iar de reabilitare sunt interesate şi alte specialităţi. Care ar fi viitorul domeniului? Vedeţi reabilitarea medicală ca pe un numitor comun al mai multor patologii care ajung la recuperare? Vedeţi posibilă înfiinţarea unor compartimente de recuperare/reabilitare în cadrul altor secţii? Ce se va întâmpla mai departe? Tendinţa vizibilă este de „sectorizare“, de supraspecializare. Vom ajunge să avem, pe fiecare specializare, oameni bine pregătiţi în reabilitare specifică?
   – Referitor la balneologie, sub nicio formă nu ar trebui să se despartă balneologia de restul specialităţii. A utiliza factori naturali terapeutici în combinaţie cu tot ceea ce înseamnă reabilitare medicală este de departe mult mai eficient decât abordările separate. Ar fi păcat să se rupă specialitatea. Pentru cealaltă parte a întrebării, v-aş răspunde cu un exemplu. La Societatea Internaţională de Medicină Fizică şi de Reabilitare – din al cărei board fac parte încă din anul 2000, când s-a înfiinţat societatea prin unirea unei federaţii şi a unei societăţi mondiale – au existat aşa-numite „special interest groups“. Sub preşedinţia americană, în urmă cu patru ani, boardul societăţii a hotărât desfiinţarea acelor grupuri, tocmai pentru a menţine viziunea globală asupra pacientului. Ceea ce nu înseamnă că nu sunt medici de reabilitare specializaţi strict pe traumatismele craniocerebrale, pe leziunile vertebromedulare, pe accidentul vascular cerebral etc., în Europa şi în America de Nord. Cu siguranţă că aici se va ajunge. Însă, menţinerea unei vederi de ansamblu asupra pacientului rămâne lucrul cel mai important. La fel cum medicul de familie, cel care face legătura între diversele specialităţi, nu va dispărea niciodată, sunt ferm convins că nici medicina fizică şi de reabilitare ori balneologia nu vor dispărea...
   Senzaţia dată de această reaşezare a lucrurilor este una de atomizare, ceea ce ar putea constitui o ameninţare la adresa specialităţii, a SRMFR. Ce veţi face în acest sens?
   – În conducerea SRMFR, noi considerăm că această specialitate trebuie să rămână unitară. Cu siguranţă, se vor dezvolta anumite direcţii şi va fi o provocare să reuşim să menţinem unitatea specialităţii. Am convingerea că vom reuşi: pe de o parte, specialitatea este unitară prin concept, prin curricula europeană şi internaţională; pe de altă parte, sunt ferm convins că toţi cei 900 de membri SRMFR au coeziunea şi forţa necesare pentru a rezista oricăror tendinţe de atomizare. Pentru a evita ca specialitatea noastră să nu se poată desfăşura corect, prin interferenţele altor specialităţi, cred că Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie – practic, prelungirea MS din punct de vedere politic şi decizional – trebuie să joace un rol mai important. Dau un exemplu banal: sunt cabinete de medicină generală care fac fizioterapie şi nimeni nu le sancţionează...
   Cine reglementează lucrurile acestea?
   – Ministerul Sănătăţii, Institutul, Colegiul Medicilor...
   – La acest moment, cine poate practica fizioterapia?
   – Fizioterapia se face numai la recomandarea medicului specialist RMFB. Institutul trebuie să controleze punerea în aplicare a legii. Din păcate, INRMFB nu o face, nici nu prea are cum să o facă şi, chiar dacă o constată, nu prea are niciun mijloc de a interveni. Ar trebui să se întâmple ceva.
   La Congresul de la Poiana Braşov, a avut loc şi adunarea generală a membrilor SRMFR. Invitat fiind, am putut observa că sunt mai multe probleme legate de practica în specialitate. Ne puteţi oferi mai multe detalii? Şi, în dubla calitate de preşedinte SRFMR şi de preşedinte al comisiei consultative de RMFB a Ministerului Sănătăţii, ce soluţii găsiţi pentru respectivele probleme?
   – În cadrul comisiei de specialitate a MS, am încercat, încă de acum doi ani, să propunem către MS şi CNAS un glosar de termeni ai specialităţii. Spre exemplu, în contractul-cadru, terminologia referitoare la specialitatea noastră este una extrem de imprecisă. Se vorbeşte despre „cură de recuperare“ sau „cură de fizioterapie“. Nu există aşa ceva! Noi am dorit, prin acel glosar, să delimităm clar ce înseamnă recuperare medicală. Problemele vin şi din înţelegerea insuficientă, de către factorii de decizie politică, a ce înseamnă recuperare, reabilitare, fizioterapie şi ce înseamnă balneologie. Cura se face într-o staţiune balneară, pe când recuperarea este asistenţă medicală de reabilitare... Fizioterapie nu este egal recuperare. Dacă mă doare un genunchi şi urmez o procedură de fizioterapie nu înseamnă că fac şi reabilitare. Dacă un ortoped se dotează cu aparate de fizioterapie, poate trata astfel anumite patologii. Dar asta nu înseamnă că medicul ortoped respectiv face şi reabilitare. Din păcate, glosarul propus de noi nu a fost acceptat până acum, dar noi îl susţinem în continuare. În săptămânile de după congres, am reanalizat glosarul de termeni şi venim cu o nouă propunere către MS şi CNAS, simplificată şi mult mai funcţională. Nu putem da o lege clară fără a folosi termeni pe care să-i înţelegem cu toţii la fel. De aici vin şi uriaşele confuzii care se fac la nivelul caselor judeţene de asigurări de sănătate. Sunt case care interpretează legea într-un mod pentru care ea nu a fost concepută, iar legea, din păcate, permite acest lucru. De exemplu, ni se spune că RMFB nu ar fi o specialitate clinică! Atunci când predecesorii mei au lucrat la Legea balneară, pentru a exprima mai bine particularitatea specialităţii, s-a făcut un capitol separat pentru RMFB. Acum, unele case interpretează acest lucru şi afirmă că specialitatea noastră nu ar fi una clinică. Este, practic, rea-voinţă. CNAS, pe de altă parte, aflată sub o presiune financiară uriaşă, ne-a cerut să facem o ierarhizare a modului în care este oferită asistenţa medicală de reabilitare. Finanţarea trebuie să fie corelată cu nivelul serviciilor de reabilitare oferite de specialişti. Dar, pentru acest demers, este nevoie de contribuţia multor membri ai specialităţii.
   Ca o paranteză: pentru reabilitare, contează mijloacele sau rezultatele reabilitării?
   – Rezultatele depind de mijloace. Una este să am un dispozitiv robotizat de antrenare a mersului, care poate să coste 300.000 de euro, şi să pun un paraplegic sau un hemiplegic să facă reabilitare cu dispozitivul respectiv, şi alta este să tratez cu mijloace mult mai rudimentare. Apoi, reabilitarea se cuantifică prin scale de evaluare – pe care, poate, noi nu le utilizăm suficient în secţiile de recuperare. În clinica pe care o conduc, la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias“ Bucureşti, de ani de zile avem anexată la foaia de observaţie o listă cu scalele de evaluare, prin care urmărim evoluţia pacienţilor. Mai mult decât atât, comisia de specialitate a MS şi eu personal am reuşit să obţinem, de la Ministerul Sănătăţii, desfăşurarea unui program naţional, prin care se face evaluarea dizabilităţii de ambulaţie. Deşi programul este în desfăşurare, din păcate, la congresul naţional, după un an de funcţionare, nu a prezentat nimeni un raport despre cum funcţionează acest registru...
   – SRMFR este implicată în coordonarea acestuia?
   – Nu... Programul este coordonat de INRMFB. Voiam doar să subliniez faptul că progrese există, dar ele trebuie aplicate la o scară mai mare şi rezultatele trebuie prezentate. Necesitatea de a crea un astfel de registru vine şi din statisticile europene, care spun că aproximativ 10% din populaţia continentului suferă de o dizabilitate. Cifrele sunt uriaşe! Noi am început doar cu dizabilitatea de ambulaţie, dar vrem să dezvoltăm acest program. Intenţia noastră era ca acest registru să fie un instrument pentru MS şi CNAS, prin care să se cunoască, de exemplu, exact cine are nevoie de dispozitive de asistare – de la o cârjă simplă sau un cadru până la un cărucior. Or, aceste dispozitive nu pot fi recomandate oricum, ci numai pe baza unor criterii clare. Bineînţeles, sunt şi multe alte informaţii valoroase, importante pentru factorii de decizie politică şi pentru specialişti, care pot fi extrase din acest registru. Dacă noi nu cunoaştem gradul de dizabilitate a pacientului, nu putem evalua corect nevoile sale de asistare. Un pacient cu dizabilitate severă trebuie urmărit tot restul vieţii. Cine urmăreşte complicaţiile? Medicul de recuperare. Apoi, ce se întâmplă după ce pacientul atinge nivelul maxim posibil de recuperare medicală? Tot medicul de reabilitare trebuie să-l urmărească pe termen lung. Şi asta nu se poate face tot pe secţia de recuperare. Ar trebui să existe servicii de tratament îndelungat, dar care să nu genereze costurile pe care le presupune o secţie de terapie intensivă... La noi nu există aşa ceva. Te întreabă un hemiplegic: „Unde mă duc acum?“. Trebuie dispensarizat undeva...
   – Aveţi planuri pentru înfiinţarea unor centre comunitare de reabilitare medicală?
   – Nu noi trebuie să le înfiinţăm.
   – Dar aţi făcut propuneri, în acest sens, către Ministerul Sănătăţii?
   – Bineînţeles, discuţiile au fost multiple. Şi presiunea pacienţilor este destul de mare. Ei nu au nevoie încontinuu de un medic de recuperare, dar, periodic, sunt necesare reevaluări. Cum spunea profesorul Jacques de Nayer, din Belgia, cu care am făcut un stagiu de specializare: „Si on réanime, on rééduque“. Adică efortul medical, financiar, intelectual făcut iniţial în secţia de terapie intensivă trebuie să se continue într-un serviciu de reabilitare până la asigurarea unui grad de independenţă cât mai mare pacientului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe