Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Raportul ECDC pentru săptămâna 43 a pandemiei de COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 30 octombrie 2020, ora 13:11

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a dat publicității raportul săptămânal de supraveghere, ce conține datele pentru săptămâna 43 a pandemiei.

În raport sunt informații despre țările care au găcut cele mai multe teste, rata de infectare și modul în care evoluează situația epidemiologică în țările Uniunii Europene.

teste covid tarile europene romania

Tendințe în ceea ce privește cazurile raportate și testarea pentru COVID-19

Astfel, până la sfârșitul săptămânii 43 (25 octombrie), rata de 14 zile de notificare a cazurilor în UE și UK, pe baza datelor colectate de ECDC din 31 de țări, a fost de 360,2 la o populație de 100.000. Această rată a tot crescut în ultimele 98 de zile.

Valori mari ale ratei de creștere a numărului de cazuri (cel puțin 60 la 100.000) au fost observate în 28 de țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Frața, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și UK.

datele pentru romania
Dați click dreapta pe imagine, pentru deschidere în fereastră nouă!

Pe baza datelor raportate din 25 de țări, printre persoanele cu vârste peste 65 de ani, cele mai mari numere de cazuri de COVID-19 în comparație cu ultimele două săptămâni au fost observate în 22 de țări, potrivit ECDC: Austria, Belgiua, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Rata de testare

Potrivit documentului, ratele de testare săptămânale, pentru săptămâna 43, disponibile pentru 25 de țări, au variat de la 746 la 100.000 de locuitori la 9.871 de teste la suta de mii de locuitori. Luxemburg a avut cea mai mare rată de testare pentru săptămâna 43 a pandemiei, iar această țară este urmată de Danemarca, Malta, Belgia și Marea Britanie.

Rata de pozitivitate

Sursa citată arată că pozitivitatea la testare săptămânală a fost ridicată (cel puțin 3%) sau a avut o creștere în comparație cu săptămâna anterioară de raportare în 22 de țări: Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Grecia, Uungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și UK.

Spitalizare

Raportul mai arată informații referitoare la spitalizare și la ocuparea secțiilor de ATI și/sau noile internări datorate COVID-19. Ratele în aceste privințe au fost ridicate sau au crescut în comparație cu săptămâna anterioară în 24 de țări, printre care și România.

Pe baza datelor de supraveghere raportate de 24 de țări până la acest moment, ECDC estimează că 17% dintre cazurile raportate de COVID-19 au fost persoane spitalizate. Datele colectate din 17 țări arată că în total 8% dintre pacienții spitalizați au avut nevoie de internare în ATI și / sau de sprijin respirator.

Mortalitatea

Ratele de mortalitate în ceea ce privește COVID-19, în comparație cu cele raportate în urmă cu 7 zile sunt în acest moment observate în 22 de țări, printre care și România.

Grupurile de risc cele mai afectate de COVID-19

Documentul elaborat de ECDC pentru săptămâna 43 arată că printre condițiile medicale întâlnite la persoanele cu COVID-19 se află: bolile cardiovasculare (hipertensiunea fiind exclusă), diabetul, cancerul, boala cronică renală (fiind exclus astmul), fumatul, hipertensiunea, tulburările neuromusculare, astmul, bolile renale, obezitatea, HIV / alte deficiențe ale imunității, bolile hepatice etc.

grupurile de risc ecdc

Etichete: ecdc pandemie de COVID-19 pandemie covid-19 pandemie rata de mortalitate mortalitate spitalizare pacienti covid-19 pacienti coronavirus


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 decembrie 2020, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.