Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Rafila: Un sistem de sănătate rezilient absoarbe șocul unei situații de urgență

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 18 ianuarie 2022, ora 12:11

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a participat, alături de alți miniștri ai Sănătății din UE, la lucrările unei conferințe pe tema rezilienței sistemelor de sănătate.

Conferința de astăzi, 18 ianuarie 2022, se numește „Reziliența sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană”. Evenimentul a fost organizat de președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferință, se arată într-un comunicat de presă transmis de MS redacției. 

alexandru rafila ministrul sanatatii 18 ianuarie

În intervenția sa, ministrul Alexandru Rafila a arătat că „pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de COVID-19.”

Totodată, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a explicat faptul că în România a existat o fluctuație între măsurile de izolare la începutul pandemiei și măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

Ministrul Sănătății a subliniat că „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătății ar trebui să fie un factor-cheie pentru a face față crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienții non-COVID-19”.

Pe de altă parte, principalul factor de reziliență al sectorului Sănătății a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face față pandemiei. Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, iar colegii din personalul medical sunt demni de toată prețuirea societății.

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative și de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent și o abordare incluzivă cu toate părțile interesate din domeniul social și economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce privește problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populației ar trebui să fie o prioritate la nivel european.”, a mai declarat ministrul Sănătății în cadrul evenimentului.

În final, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a menționat că, în opinia sa, „Colaborarea și sprijinul european, asistența tehnică din partea ECDC și Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face față pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare și o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică”. 

Etichete: alexandru rafila ministru alexandru rafila Alexandru Rafila rezilienta plan rezilienta sistem de sanatate uniunea europeana evolutie pandemie pandemia covid valul patru pandemic servicii de sanatate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.