Newsflash
Știri

Rafila: lista spitalelor care pot fi finanţate din PNRR trebuie completată

de L. Budin - mar. 28 2022
Rafila: lista spitalelor care pot fi finanţate din PNRR trebuie completată

Există județe care figurează cu mai multe unități medicale pe listă și județe fără niciun spital, ceea ce reprezintă un dezechilibru, a explicat ministrul Sănătății.

Lista spitalelor care vor putea fi finanțate din PNRR ar trebui completată, a subliniat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

spital-modern-vm

În PNRR noi avem un minim de 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Pentru că nu am avut elemente obiective, cum a fost întocmită această listă de 49 - iniţial înţelesesem că sunt 49 care au studii de fezabilitate, nu au decât vreo 35 studii de fezabilitate (...) - problema nu este a listei, problema este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie pe de o parte, (...) pentru că sunt foarte multe judeţe care nu au nici măcar un obiectiv menţionat acolo”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat nevoia ca toți cetăţenii români să aibă la serviciile de sănătate. În urma unui apel către consiliile judeţene şi primăriile de municipii, Ministerul a primit o listă cu solicitări pentru circa 70 de unităţi sanitare care au deja studii de fezabilitate, urmând a se stabili care vor fi introduse în completare pe această listă.

Alexandru Rafila a punctat că realizarea acestor obiective depinde de posibilităţile financiare ale autorităţilor locale, care trebuie să asigure partea de cofinanţare.

Şi mai este o chestiune (...) legată de modul de alocare a sumelor: există 1,1 miliarde de euro, din care trebuie făcute cel puţin trei obiective de importanţă naţională sau regională, adică care cer mai multă finanţare, şi încă cel puţin 22 de obiective mai mici, şi trebuie respectată şi această proporţie atunci când vor fi alese obiectivele care pot fi finanţate”, a precizat ministrul.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), semnat de România în 27 septembrie 2021, are în vedere la capitolul sănătate o listă de 49 unităţi medicale eligibile pentru echipare şi/sau dotare, însă, în urma prioritizării făcute de autorităţile române, vor fi admise spre finanţare numai 25 dintre ele. Dintre cele 25 de sanitare, cel puţin trei proiecte vor fi finalizate prin noua Agenţie Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

Conform PNRR, la cele 25 de unităţi se pot face investiţii în echipamente şi aparate medicale pentru infrastructura de sănătate nou construită, cum ar fi: paturi, unităţi de decontaminare, echipamente IT, cărucioare, defibrilatoare, pompe de perfuzie, ventilatoare pentru unităţi de terapie intensivă, sisteme de scanare de uz general ș.a.m.d. De asemenea, se vor aloca fonduri pentru clădirile nou construite, însă acestea trebuie să respecte criteriile legate de eficienţa energetică. 

Medicii de familie nu cred că pot distribui toată iodura de potasiu

Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe