Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Radioterapia adaptativă în cancerul pancreatic

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 23 octombrie 2020

Controlul local, cât și supravieţuirea generală a pacienţilor cu cancer de pancreas în stadiu inoperabil a fost îmbunătăţit prin radioterapie adaptativă (SMART) ghidată prin rezonanţă magnetică (RM) și administrată cu MR-Linac.

        MR-Linac este un accelerator liniar hibrid combinat cu un scanner de imagistică prin rezonanţă magnetică. Radioterapia ghidată prin RM este o metodă nouă ce permite administrarea dozei ablative în condiţii de siguranţă mai bună pentru ţesuturile peritumorale, datorită unor caracteristici-cheie: vizualizarea superioară a ţesuturilor moi comparativ cu ghidarea prin computer tomograf, evaluarea continuă, în timp real, închiderea automată a fasciculului în funcţie de poziţia-ţintă și replanificarea adaptativă zilnică.

Rezultatele timpurii sunt promiţătoare

        Practical Radiation Oncology a publicat rezultatele iniţiale ale unei analize retrospective, care a inclus 35 de pacienţi cu cancer pancreatic trataţi cu SMART. Vârsta medie a pacienţilor a fost de 67 de ani. Majoritatea pacienţilor au avut formaţiunea tumorală localizată la nivelul extremităţii cefalice a pancreasului (88,6%) și boală local avansată (80%). O proporţie de 91,4% dintre pacienţi au primit chimioterapie de inducţie pe o perioadă medie de 3,9 luni înainte de iniţierea radioterapiei.

Toţi pacienţii au primit 5 fracţii de radioterapie administrate în zile consecutive, cu o doză medie de 50 Gy, cu un hotspot cuprins între 120 și 130%. Pacienţii au fost urmăriţi în medie 10,3 luni. Toxicitatea acută (2,9%) și tardivă (2,9%) de gradul 3 a fost rar întâlnită. Rata de control local a fost de 87,8%, supravieţuirea la un an fără metastaze a fost 63,1%, iar supravieţuirea la un an fără progresie a bolii a fost 52,4%. După terapia SMART, aproximativ 48% nu au reluat ședinţele de chimioterapie. Pornind de la aceste rezultate, vor fi efectuate studii clinice suplimentare pentru a se evalua beneficiile acestui tratament.

Etichete: cancer pancreas Radioterapie SMART adaptativă tratament

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC