Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Radioterapia adaptativă în cancerul pancreatic

de Dr. Diana Andronache - oct. 23 2020
Radioterapia adaptativă în cancerul pancreatic

Controlul local, cât și supravieţuirea generală a pacienţilor cu cancer de pancreas în stadiu inoperabil a fost îmbunătăţit prin radioterapie adaptativă (SMART) ghidată prin rezonanţă magnetică (RM) și administrată cu MR-Linac.

        MR-Linac este un accelerator liniar hibrid combinat cu un scanner de imagistică prin rezonanţă magnetică. Radioterapia ghidată prin RM este o metodă nouă ce permite administrarea dozei ablative în condiţii de siguranţă mai bună pentru ţesuturile peritumorale, datorită unor caracteristici-cheie: vizualizarea superioară a ţesuturilor moi comparativ cu ghidarea prin computer tomograf, evaluarea continuă, în timp real, închiderea automată a fasciculului în funcţie de poziţia-ţintă și replanificarea adaptativă zilnică.

Rezultatele timpurii sunt promiţătoare

        Practical Radiation Oncology a publicat rezultatele iniţiale ale unei analize retrospective, care a inclus 35 de pacienţi cu cancer pancreatic trataţi cu SMART. Vârsta medie a pacienţilor a fost de 67 de ani. Majoritatea pacienţilor au avut formaţiunea tumorală localizată la nivelul extremităţii cefalice a pancreasului (88,6%) și boală local avansată (80%). O proporţie de 91,4% dintre pacienţi au primit chimioterapie de inducţie pe o perioadă medie de 3,9 luni înainte de iniţierea radioterapiei.

Toţi pacienţii au primit 5 fracţii de radioterapie administrate în zile consecutive, cu o doză medie de 50 Gy, cu un hotspot cuprins între 120 și 130%. Pacienţii au fost urmăriţi în medie 10,3 luni. Toxicitatea acută (2,9%) și tardivă (2,9%) de gradul 3 a fost rar întâlnită. Rata de control local a fost de 87,8%, supravieţuirea la un an fără metastaze a fost 63,1%, iar supravieţuirea la un an fără progresie a bolii a fost 52,4%. După terapia SMART, aproximativ 48% nu au reluat ședinţele de chimioterapie. Pornind de la aceste rezultate, vor fi efectuate studii clinice suplimentare pentru a se evalua beneficiile acestui tratament.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe