Acasă » ACTUALITATE » Știri
Radioterapia adaptativă în cancerul pancreatic

Controlul local, cât și supravieţuirea generală a pacienţilor cu cancer de pancreas în stadiu inoperabil a fost îmbunătăţit prin radioterapie adaptativă (SMART) ghidată prin rezonanţă magnetică (RM) și administrată cu MR-Linac.
MR-Linac este un accelerator liniar hibrid combinat cu un scanner de imagistică prin rezonanţă magnetică. Radioterapia ghidată prin RM este o metodă nouă ce permite administrarea dozei ablative în condiţii de siguranţă mai bună pentru ţesuturile peritumorale, datorită unor caracteristici-cheie: vizualizarea superioară a ţesuturilor moi comparativ cu ghidarea prin computer tomograf, evaluarea continuă, în timp real, închiderea automată a fasciculului în funcţie de poziţia-ţintă și replanificarea adaptativă zilnică.
Rezultatele timpurii sunt promiţătoare
Practical Radiation Oncology a publicat rezultatele iniţiale ale unei analize retrospective, care a inclus 35 de pacienţi cu cancer pancreatic trataţi cu SMART. Vârsta medie a pacienţilor a fost de 67 de ani. Majoritatea pacienţilor au avut formaţiunea tumorală localizată la nivelul extremităţii cefalice a pancreasului (88,6%) și boală local avansată (80%). O proporţie de 91,4% dintre pacienţi au primit chimioterapie de inducţie pe o perioadă medie de 3,9 luni înainte de iniţierea radioterapiei.
Toţi pacienţii au primit 5 fracţii de radioterapie administrate în zile consecutive, cu o doză medie de 50 Gy, cu un hotspot cuprins între 120 și 130%. Pacienţii au fost urmăriţi în medie 10,3 luni. Toxicitatea acută (2,9%) și tardivă (2,9%) de gradul 3 a fost rar întâlnită. Rata de control local a fost de 87,8%, supravieţuirea la un an fără metastaze a fost 63,1%, iar supravieţuirea la un an fără progresie a bolii a fost 52,4%. După terapia SMART, aproximativ 48% nu au reluat ședinţele de chimioterapie. Pornind de la aceste rezultate, vor fi efectuate studii clinice suplimentare pentru a se evalua beneficiile acestui tratament.