Newsflash
Știri

Radiografia „neputinţei umane”

de Cristina GHIOCA - iul. 2 2021
Radiografia  „neputinţei  umane”

Beneficiari ignoraţi, grupuri sanitare insalubre, alimente expirate – sunt doar câteva dintre neregulile depistate la un centru pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Teleorman.

Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a prezentat marţi, 29 iunie, raportul întocmit în timpul unei vizite neanunţate, desfășurate în 15-16 iunie, la Centrul de Îngrijire și Asistenţă Olteni din judeţul Teleorman.

toalete insalubre
Sursă: Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi

 

La faţa locului au fost descoperite condiţii „greu de imaginat”, iar în urma vizitei, dr. Emanuel Botnariu, președintele Consiliului, a cerut desfiinţarea centrului și punerea sub cercetare disciplinară a angajaţilor centrului, inclusiv pentru moartea suspectă a unui beneficiar al centrului. Acesta a căzut de pe un scaun, lovindu-se la cap. Incidentul nu a fost raportat, iar patru zile mai târziu, persoana în cauză a decedat, a explicat dr. Emanuel Botnariu.

Construită în anul 1964, clădirea care găzduiește centrul are aspect de imobil părăsit, cu urme grave de degradare, mucegai și igrasie, se arată în raportul Consiliului.

wc in curte
Sursă: Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi

 

Același document descrie grupurile sanitare ale beneficiarilor ca fiind insuficiente, insalubre, murdare, lipsite de orice urmă de respectare a regulilor de igienă. Cabinele de duș erau rupte, ruginite, sparte; toaletele nu prezentau uși și nu erau dotate cu consumabile pentru igiena personală.

Alimente expirate și dormitoare neîngrijite

Centrul de îngrijire avea și un spaţiu de depozitare, unde inspectorii au găsit alimente mucegăite, unele chiar expirate, depozitate laolaltă cu cutii de vopsea și bidoane de motorină.

Spaţiile comune ale centrului, precum spălătoria, cât și dormitoarele erau neîngrijite, neigienizate, în întregul corp al clădirii persistând un miros greu, neplăcut. Echipamentele erau deteriorate, ţevile și caloriferele – rupte și ruginite, iar încălzirea se putea face doar în anumite dormitoare și spaţii ale clădirii.

Donatii neutilizate
Sursă: Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi

 

Deși în magazia centrului au fost găsite haine, perdele, draperii provenite în mare parte din donaţii, acestea lipseau din dormitoare, iar sub paturile beneficiarilor au fost găsite curse de șoareci. O parte dintre paturi prezentau urme severe de rugină și uzură, la fel și scaunele cu rotile destinate deplasării beneficiarilor.

Un amalgam de patologii

Centrul adăpostea persoane cu boli neuropsihice grave și boli asociate, unele dintre acestea necesitând internare în instituţii de specialitate, potrivit președintelui Consiliului de Monitorizare.

Printre ei se numărau beneficiari puși sub interdicţie, oameni cu diverse dizabilităţi sau forme de retard, dar și persoane care își manifestaseră dorinţa de a fi reintegrate în societate, însă pentru care nu se făcuse nimic în acest sens. Din declaraţiile șefului de centru, toţi beneficiarii erau înscriși la medicul de familie.

Unul dintre beneficiari a fost găsit legat de pat, deși în scrisoarea emisă de medicul psihiatru care îl consultase nu exista această recomandare. Tânărul fusese diagnosticat cu retard mental sever, autism, tulburare de personalitate și schizofrenie de grefă. De la transferul său în centru, în anul 2019, angajaţii l-ar fi ţinut legat în permanenţă, pe motiv că se automutilează.

Pacient legat de pat
Sursă: Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi

 

„Ceea ce am găsit aici este o situaţie foarte rar întâlnită”, a subliniat Tudor Ionuţ, unul dintre inspectorii care au participat la vizita din centru, în cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea raportului.

Gheorghe Aștileanu, vicepreședintele Consiliului de Monitorizare, a catalogat situaţia de la centru drept radiografia neputinţei umane, „un management defectuos care trebuie dat ca exemplu, pentru ca așa ceva să nu se mai repete”.

În România există peste 800 de centre de îngrijire și asistenţă, publice și private, și doar zece inspectori care, în mod normal, ar trebui să le vizite măcar o dată pe an și să efectueze și deplasări de follow-up, spune dr. Emanuel Botnariu. Acest lucru este însă imposibil, și din lipsă de personal, dar și de fonduri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe