Newsflash
Știri

Puterea exemplului

de Dr. Mihail CĂLIN - iul. 4 2012
Puterea exemplului
   Există feluri mai puţin obişnuite de a marca diferitele zile consacrate la nivel mondial conştientizării problemelor cu care ne confruntăm în domeniul sănătăţii. La 26 iunie, de Ziua mondială de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, Fundaţia Villa Maraini din Roma, dedicată de 36 de ani tratării şi reintegrării sociale a persoanelor toxicodependente, nu a ţinut conferinţe sau dezbateri publice, nu a împărţit fluturaşi pe stradă, ci a organizat… o ieşire la plajă.
   Câteva zeci de oameni, majoritatea foşti sau actuali utilizatori de droguri, aflaţi în diverse etape de tratament, s-au bucurat vreme de nouă ore de soare, nisip, mare, muzică şi jocuri – ca oamenii obişnuiţi. Segmentul de plajă respectiv – „La Cayenne“ din Ostia – este, de altfel, administrat de o cooperativă ai cărei angajaţi sunt cu toţii foşti utilizatori de droguri şi care se mai ocupă cu grădinăritul, salubritatea sau tipografia. Cea mai notabilă activitate, desfăşurată pe tot parcursul zilei, a fost turneul de volei pe plajă, la care au participat zece echipe, alcătuite din „clienţi“ – aşa cum sunt numiţi aici paci­enţii – şi personalul numeroaselor servicii ale organizaţiei. Tro­feul a revenit echipei utiliza­torilor de droguri condamnaţi pentru diverse infracţiuni mi­nore, care îşi ispă­şesc pedepsele nu la închisoare, ci în me­diul prietenos şi con­structiv de la Villa Maraini. Cu toate astea, toţi participanţii pot fi consideraţi în­vin­­gători.
   Către finalul serii, fondatorul Villa Maraini, prof. dr. Massimo Barra, fost preşedinte al Crucii Roşii Italiene, a vorbit despre stigmatizarea cu care se confruntă în continuare utilizatorii de droguri şi despre care spunea, în interviul acordat săptămânalului nostru în ziua precedentă, că omoară mai mulţi oameni decât substanţele propriu-zise. În opinia noastră, o astfel de ocazie, care demonstrează – pentru toţi cei ce au ochi să vadă – beneficiile programelor terapeutice adresate acestor persoane, este cea mai bună metodă de a combate fenomenul marginalizării lor.
   Vom reveni, în săptămânile următoare, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“, cu detalii despre activităţile Villa Maraini – recent recunoscute de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie ca exemplu de bune practici: interviuri, relatări, poveşti ale oamenilor cărora, mulţumită acestei instituţii, viaţa li s-a schimbat sau (cum este şi cazul unui client român) este pe cale să se schimbe.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe