Newsflash
Știri

Putem prezice rezistenţa la tratament în infecţia HIV?

de Dr. Mădălina Badea - apr. 17 2020
Putem prezice rezistenţa la tratament în infecţia HIV?

Un nou test poate prezice cu o acurateţe de aproximativ 90% rezistenţa la tratament indusă de mutaţiile virusului imunodeficienţei umane, arată rezultatele unui studiu publicat în revista AIDS*.

Testul este la fel de eficient ca tehnicile moderne de secvenţiere genică. Acesta se bazează pe o variantă simplificată a tehnicii de legare a oligonucletidelor, utilizează reactivi liofilizaţi și indică rezistenţa la inhibitorii non-nucleozidici ai revers-trans­criptazei, prin citirea unor benzi colorate prezente pe partea laterală a testului.

Selectarea terapiei optime

     Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca în ţările unde rezistenţa la terapia antivirală depășește 10%, să fie administrate, înaintea începerii tratamentului, inhibitori nucleozidici ai revers-transcriptazei, ca primă linie.

     Din motive financiare, în multe ţări încă se preferă inhibitorii non-nucleozidici ai revers-transcriptazei, situaţie în care OMS indică testarea rezistenţei înaintea iniţierii terapiei. Aceasta este însă limitată de disponibilitatea redusă a tehnicilor, care sunt accesibile doar în anumite laboratoare. De aceea, un test simplu, care poate fi utilizat în fiecare centru și care detectează cu o acurateţe mare rezistenţa la inhibitorii revers-transcriptazei, este foarte util. Acest test poate fi adaptat pentru a detecta mutaţiile întâlnite frecvent în anumite populaţii, fiind important în selectarea celei mai bune opţiuni terapeutice, mai ales în zonele cu resurse limitate.

Astfel sunt maximizate șansele de răspuns la tratament și este diminuată posibilitatea de transmitere a virusului în populaţie, mai ales a formelor rezistente la tratament. Disponibilitatea mare a acestui test poate însemna și reducerea numărului de vizite la spital, cu scurtarea perioadei în care pacientul utilizează un tratament ineficient.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe