Newsflash
Știri

Provocările vaccinării

de Dr. C. M. - mai 10 2012
Provocările vaccinării
   Cea de-a şaptea ediţie a Săptămânii europene a vaccinării (21–27 aprilie) a fost marcată şi în ţara noastră printr-o serie de evenimente.
   Astfel, Ambasada Statelor Unite din România a găzduit o masă rotundă cu tema „Vaccinarea: o bună investiţie în sănătate“, la care au participat, printre alţii, dnii Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, şi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în MS, precum şi reprezentanţi ai OMS, ai Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF). În cadrul dezbaterii, dna dr. Amalia Canton, director adjunct la Direcţia de sănătate publică şi control în sănătate publică din cadrul MS, a subliniat importanţa combaterii „percepţiilor greşite ale populaţiei şi personalului medical, care au ca rezultat comportamente ce determină o acoperire vaccinală deficitară şi reapariţia unor boli infecţioase“. De asemenea, dna dr. Oana Falup-Pecurariu, la Universitatea „Transilvania“ din Braşov, a apreciat că, în condiţiile în care la nivel mondial pneumonia este responsabilă pentru peste un milion de decese la copiii sub cinci ani, vacinarea antipneumococică trebuie să devină o prioritate.
   În aceeaşi perioadă, Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România şi-a reafirmat sprijinul pentru vaccinarea împotriva HPV. România se situează pe primul loc în UE în privinţa mortalităţii cauzate de cancerul de col uterin, OMS estimând că, până în 2025, în ţara noastră cazurile noi vor creşte cu 21% iar decesele cu 20%. Cu ocazia evenimentului de presă organizat de Coaliţie, rezultatele unui studiu realizat de SNMF au arătat că peste 80% din medicii de familie participanţi la cercetare consideră necesară vaccinarea anti-HPV şi peste 60% o recomandă pacienţilor de câte ori este cazul. Cu toate acestea, atât în România, cât şi în restul lumii, rata vaccinării în rândul populaţiei tinere este în scădere, un factor fiind chiar succesul campaniilor de vaccinare din ultima jumătate de secol, care face ca publicul să nu mai conştientizeze pericolul bolilor infecţioase previzibile prin imunizare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe