Newsflash
Știri

Protocoale, pacienţi, transparenţă

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 12 2013
Protocoale, pacienţi, transparenţă
   Există soluţii pentru îngrijire de calitate în România? Există, crede Alina Culcea, vicepreşedintă a Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Genericele, potrivit datelor din piaţă, acoperă (în volum) 65% din tratamentul farmacologic administrat în ţara noastră, la o valoare de doar 30% din piaţă.
   Pornind de la o realitate nu tocmai plăcută, în ce priveşte aderenţa medicilor din spitalele româneşti la protocoalele de tratament, dr. Cristina Vladu, consilier al ministrului sănătăţii, a afirmat că mai este foarte mult de lucru, nu numai la creşterea aderenţei practicienilor, ci şi la definirea ghidurilor şi protocoalelor. Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie (SRP) spune însă că problema nu ar fi neapărat elaborarea, cât implementarea protocoalelor: „Nu este suficient să-l publici şi după aceea să nu se mai întâmple nimic“. Protocolul ar trebui să stea curent pe masa medicului, de la cel de familie până la specialist, astfel încât acesta să-şi ritmeze actul medical şi reacţia în funcţie de respectivul document. În ce priveşte pneumologia, profesorul Mihălţan spune că există zece protocoale naţionale, care, deşi făcute într-un heirupism tipic românesc, ar fi trebuit să fie, dar nu prea au fost actualizate la fiecare doi ani“. Şi atunci, se întreabă profesorul, ce trebuie să facă un medic în momentul în care dispune de un astfel de protocol: să-l respecte pe acesta sau ghidul internaţional? Pentru că ghidul străin se actualizează mult mai repede decât protocolul neaoş. De altfel, potrivit medicului citat, nici în ţări cu tradiţie din acest punct de vedere, unde într-adevăr se ritmează actul medical după protocoale, nu se reuşeşte o aliniere la standardele unui protocol mai mare de 40%.
   Nemulţumit de faptul că asociaţiile de pacienţi „nu prea sunt cooptate“ în elaborarea protocoalelor, Gheorghe Tache, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), solicită consultarea acestora, astfel încât şi ele să-şi poată spune punctul de vedere cu privire la astfel de documente. Nu au ce căuta asociaţiile de pacienţi în acest proces, afirmă însă prof. dr. Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila“ Bucureşti. Ghidul înseamnă elaborarea ştiinţifică, pe baza unor metaanalize, plasarea unor atitudini investigaţionale şi, implicit, a unor abordări terapeutice, care îl obligă pe specialistul în domeniu să aleagă cea mai corectă decizie. Pacienţii nu pot interveni în partea ştiinţifică. Ei au drepturile şi obligaţiile lor, dar protocoalele sunt făcute în exclusivitate de cei care sunt pregătiţi în a le putea concepe. Din aceste ghiduri, se pot face protocoale individualizate în funcţie de domeniul, specialitatea şi nivelul instituţional în care se află unitatea medicală. Nu putem vorbi de ghiduri, adică de standardizare, de eficienţă şi de etică, până la urmă, în condiţiile în care consumul de resurse din spitale obligă la anomalii, intervine conf. dr. Sorin Paveliu (Universi­tatea „Titu Maiorescu“), expert în politici de sănătate în cadrul Societăţii Academice Române (SAR).
   Anticorupţia ar putea duce la scăderea costurilor, spune Sorin Popescu, reprezentant al companiei Amgen. Iar aceasta este posibilă  doar prin transparenţă. El propune şi o soluţie, nu numai ministerului sănătăţii, ci şi altor instituţii: atunci când nu există suficiente pârghii de control şi de corecţie a neregulilor, să se apeleze la transparenţă. Adică, în locul acţiunilor de control, să se impună prin lege ca cel care reprezintă statul în teritoriu să pună pe site-ul instituţiei, la fiecare sfârşit de lună, tot ceea ce a achiziţionat, ce stocuri are, câţi bani a primit etc. Dacă va face acest lucru, ziariştii, producătorii şi distribuitorii de medicamente, pacienţii etc., vor putea oricând să observe, să facă analize şi astfel nu ar mai exista dubii privind activitatea desfăşurată acolo. Dar pentru asta este nevoie de curaj, spune Popescu.
   Subiectele de mai sus (dar şi altele) au fost dezbătute în cadrul unei reuniuni cu tema „Costurile şi calitatea serviciilor medicale. Există în România soluţii pentru îngrijiri de calitate?“ organizată săptămâna aceasta, la Bucureşti, de Tarus Media Health Events.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe