Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Proteste la ICUTR Cluj-Napoca

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON vineri, 2 iulie 2021

Mai mulți angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au protestat față de posibila desființare a acestuia.

Sursa foto FacebookManagerul demisionar al Institutului de Urologie și Transplant Renal ( ICUTR) din Cluj-Napoca, dr. Silviu Moga, a declarat luni, 28 iunie, într-o conferință de presă, că ministrul Sănătății intenționează să desființeze instituția. Tot în aceeași zi, în curtea ICUTR, angajații au protestat față de această inițiativă.

Doctorul Moga a explicat că perioada de reconstrucție s-a terminat în 2019, când s-a ajuns la concluzia că trebuie implementate tratamente noi și trebuie adusă aparatură nouă.

„Demersurile noastre au rămas fără rezultate, deși le-am făcut în martie 2021. La (...) întâlnirea cu ministrul Ioana Mihăilă, am primit asigurări că lucrurile se vor îndrepta (...). Constatând că am fost mințiți (...), am decis să demisionez. Fără susținere financiară nu putem să ne dezvoltăm, nu putem implementa noile tehnologii”, a adăugat dr. Silviu Moga.

Finanțări și subfinanțări

La rândul său, dr. Gheorghiță Iacob, medic primar Anatomie Patologică a ținut să sublinieze faptul că ICUTR este subfinanțat cu 15-25%. El a explicat că managerul a făcut demersuri pentru a se crește valoarea TCM/tarif caz mediu, iar lucrurile păreau că se vor rezolva.

„În intervalul vizitei ministrului Sănătăți, ceea ce părea că se rezolvă nu a mai fost prioritate! Dr. Moga și-a depus demisia, realizând că ICUTR nu este deloc în atenția Ministerului Sănătății. (...) Noi avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate prin prelungire. Din 2018 nu s-a mai făcut niciun contract cu CAS, deși am ajuns cu indicatorii de eficiență la valori excepționale”, a conchis doctorul Iacob.

De partea cealaltă, ministrul Sănătății a afirmat că, de la 1 iulie, institutul va primi mai mulți bani, subliniind că reorganizarea acestuia constituie o oportunitate: „Nu vor fi discontinuități în tratament. Se va realiza o modificare a personalității juridice a institutului. Vorbim despre reorganizarea institutului ca centru de Urologie și Transplant în cadrul Spitalului Județean Cluj”.

Referitor la acest aspect, reprezentanții ICUTR au afirmat, într-un comunicat de presă, că o astfel de comasare nu rezolvă problema spațiului, noua structură rămânând în exact același spațiu, cu exact aceleași probleme de securitate la incendiu.

Etichete: transplant renal institut transplant proteste cluj reorganizare institut transplant ICUTR Cluj-Napoca ICUTR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.