Newsflash
Știri

Proteste la ICUTR Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - iul. 2 2021
Proteste la ICUTR Cluj-Napoca

Mai mulți angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au protestat față de posibila desființare a acestuia.

Sursa foto FacebookManagerul demisionar al Institutului de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, dr. Silviu Moga, a declarat luni, 28 iunie, într-o conferință de presă, că ministrul Sănătății intenționează să desființeze instituția. Tot în aceeași zi, în curtea ICUTR, angajații au protestat față de această inițiativă.

Doctorul Moga a explicat că perioada de reconstrucție s-a terminat în 2019, când s-a ajuns la concluzia că trebuie implementate tratamente noi și trebuie adusă aparatură nouă.

„Demersurile noastre au rămas fără rezultate, deși le-am făcut în martie 2021. La (...) întâlnirea cu ministrul Ioana Mihăilă, am primit asigurări că lucrurile se vor îndrepta (...). Constatând că am fost mințiți (...), am decis să demisionez. Fără susținere financiară nu putem să ne dezvoltăm, nu putem implementa noile tehnologii”, a adăugat dr. Silviu Moga.

Finanțări și subfinanțări

La rândul său, dr. Gheorghiță Iacob, medic primar Anatomie Patologică a ținut să sublinieze faptul că ICUTR este subfinanțat cu 15-25%. El a explicat că managerul a făcut demersuri pentru a se crește valoarea TCM/tarif caz mediu, iar lucrurile păreau că se vor rezolva.

„În intervalul vizitei ministrului Sănătăți, ceea ce părea că se rezolvă nu a mai fost prioritate! Dr. Moga și-a depus demisia, realizând că ICUTR nu este deloc în atenția Ministerului Sănătății. (...) Noi avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate prin prelungire. Din 2018 nu s-a mai făcut niciun contract cu CAS, deși am ajuns cu indicatorii de eficiență la valori excepționale”, a conchis doctorul Iacob.

De partea cealaltă, ministrul Sănătății a afirmat că, de la 1 iulie, institutul va primi mai mulți bani, subliniind că reorganizarea acestuia constituie o oportunitate: „Nu vor fi discontinuități în tratament. Se va realiza o modificare a personalității juridice a institutului. Vorbim despre reorganizarea institutului ca centru de Urologie și Transplant în cadrul Spitalului Județean Cluj”.

Referitor la acest aspect, reprezentanții ICUTR au afirmat, într-un comunicat de presă, că o astfel de comasare nu rezolvă problema spațiului, noua structură rămânând în exact același spațiu, cu exact aceleași probleme de securitate la incendiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe