Newsflash
Știri

Protest la Ministerul Sănătății: ,,Cât o mai lungiţi cu nosocomialele?”

de L. Budin - iun. 17 2021
Protest la Ministerul Sănătății: ,,Cât o mai lungiţi cu nosocomialele?”

Membrii Comunităţii Declic au protestat joi, 17 iunie, în fața Ministerul Sănătăţii, şi au cerut un sistem de raportare transparent şi exact al infecţiilor intraspitaliceşti.

După șase ani de la tragedia de la Colectiv, autorităţile încă lucrează la proiecte pe hârtie şi aşteaptă finanţarea prin PNRR, se arată într-un comunicat al Comunității Declic.

nosocomiale
Sursă: Facebook Declic

 

Cu mesajul „Cât o mai lungiţi cu nosocomialele?”, mai mulţi membri Declic, alături de acrobaţi pe picioroange, au împânzit spaţiul din faţa ministerului.

A fost o nouă tentativă de a aduce în atenția autorităţilor situația din spitalele românești.

Cu acest prilej, reprezentanţii Declic au avut o întrevedere cu ministrul Ioana Mihăilă, căreia i-au înmânat petiţia „Raportaţi infecţiile intraspitaliceşti!”, semnată de 20.000 de cetăţeni.

După șase luni de la prima depunere a petiţiei la Ministerul Sănătăţii, autorităţile au anunţat următoarele:

  • ministrul Ioana Mihăilă a arătat că s-a finalizat un proiect privind înfiinţarea unui Comitet Naţional pentru Prevenirea şi Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, care ar trebui să fie funcţional în 2-3 săptămâni şi care va asigura şi monitorizarea infecţiilor nosocomiale;
  • ministrul şi-a exprimat intenţia de a investi în digitalizarea sistemului de monitorizare şi raportare a nosocomialelor, cu menţiunea că va aştepta banii din PNRR, program de finanţare ce se întinde până în 2026.

Întrevederea cu ministrul Sănătăţii ne-a confirmat că am pus întrebarea potrivită pe bannerele de la protest. Răspunsul a fost că, în continuare, autorităţile o lungesc cu nosocomialele. Suntem dezamăgiţi că nu există un calendar clar pentru implementarea unui sistem de raportare digital. Faptul că acesta se bazează pe bani din PNRR ne arată că problema va persista în continuare, chiar câţiva ani buni. (...) Este clar că ministerul trebuie să îşi sporească eficienţa'”, a declarat Anduţa Karetsou, coordonatorul campaniei Declic.

Comunitatea Declic este alcătuită din sute de mii de oameni obişnuiţi, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, peste 880.000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.

Mai multe detalii despre campanie pot fi găsite aici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe