Newsflash
Știri

Propunere a MS: nivelul minim al alocaţiilor de hrană va fi de 16 lei/zi/pacient

de Florentina Ionescu - apr. 8 2021
Propunere a MS: nivelul minim al alocaţiilor de hrană va fi de 16 lei/zi/pacient

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a oferit ieri informații despre o propunere a MS aflată deja în transparență decizională, care, spune el, va face câteva schimbări de bun simț.

Potrivit propunerii supuse dezbaterii publice, aflată în Transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății, după cum explică Vlad Voiculescu pe pagina sa oficială: 

pacient spital mancare bani

  • se elimină plafonul maximal al alocațiilor de hrană din spitale; „o reglementare de mai bine de 10 ani, ajustată în 2016, uitată apoi de guvernările ulterioare”, spune ministrul Sănătății;
  • nivelul alocaţiilor de hrană se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație; responsabilitatea trebuie să fie comună și datele trebuie transmise la MS pentru transparență;
  • se stabilește nivel minim al alocaţiilor de hrană la 16 lei/ zi /pacient – „tocmai pentru a proteja pacienții de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie”, precizează Vlad Voiculescu;
  • Ghid pentru alimentație sănătoasă în unitățile sanitare; de urmărirea acestuia va fi responsabil atât managerul cât și Consiliul de Administrație - în evaluarea lor se va ține cont de acest aspect.

În nota de fundamentare a acestui proiect se precizează că prin acest proiect de act normativ se doreste reglementarea modalitatii de stabilire a unui nivel minim pe care unitatile sanitare trebuie sa il acorde la stabilirea alocatiilor de hrana/pacient – respectiv de 16 lei /pacienti/zi. 

proiect ms

„Incepand cu data aprobarii prezentei hotarari de guvern, nivelurile alocatiilor de hrana vor putea fi stabilite de catre conducatorul unitatii sanitare cu aprobarea consiliului de administratie, urmand ca dupa stabilirea acestora sa afiseze pe site-ul propriu aceste informatii si sa le transmita totodata spre informare Ministerului Sanatatii”, se arată tot în nota de fundamentare.

În plus, documentul arată că, avand in vedere ca pentru pacientii cu tuberculoza si infectie HIV/SIDA este necesara stabilirea unei indemnizatii lunare de hrana pe toata perioada de boală, atat pentru pacientii internati cat si pentru pacientii tratati in ambulatoriu conform prevederilor legilor specifice, a fost stabilita o alocatie de hrana în cuantum de 16 lei/zi/pacient adult respectiv 15 lei/zi/ pacient – copil, la acelasi nivel care este prevăzut în acest moment in HG 429/2008, cu modificările ulterioare.

Mai multe informații despre proiect găsiți aici: www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta/.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe