Newsflash
Știri

Proiect de OUG: cu cât vor fi plătiți medicii implicați în vaccinarea anti COVID

de Florentina Ionescu - ian. 15 2021
Proiect de OUG: cu cât vor fi plătiți medicii implicați în vaccinarea anti COVID

Guvernul are pe agenda ședinței din 15 ianuarie un proiect de Ordonanță de Urgență referitor la recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 și la alte măsuri în domeniul sănătății.

vaccinare impotriva covid proiect ordonanta de urgenta guvern
rawpixel.com

De unde vor fi plătiți cei care lucrează în centrele de vaccinare anti-COVID

La articolul 2 din proiectul de Ordonanță de urgență se precizează că:

„Cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar și registrator, cu excepția personalului delegat sau detașat, care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se finanțează în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legea bugetului de stat pe anul 2021, respectiv:

a) în bugetele locale;

b) prin transferuri de la bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Totodată, proiectul de Ordonanță arată că cheltuielile curente și de capital în vederea operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 „Sănătate”.

Cu cât ar urma să fie plătiți medicii și asistenții medicali

Articolul 3 din proiectul de Ordonanță este dedicat tarifelor cu care vor fi plătiți cei care lucrează în centrele de vaccinare împotriva COVID-19.

Pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 personalul medico-sanitar și registrator, cu excepția personalului delegat sau detașat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat în baza contractului de prestări servicii, după cum urmează:

a) 100 lei/oră pentru medici;

b) 50 lei/oră pentru asistenți medicali;

c) 25 lei/oră pentru registratori.

În proiect se explică și faptul că pentru activitatea prestată de medicii de familie (alineatul 2) cu liste proprii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, aceștia beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează:

a) pentru primii 25% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu

b) peste pragul de 25% prevăzut la lit. a), tariful pe serviciu se ajustează după cum urmează :

  • - pentru intervalul dintre 25,001% - 45% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 40 lei / serviciu
  • - pentru intervalul dintre 45,001% - 65% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei / serviciu
  • - pentru intervalul de peste 65% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei / serviciu.

„Tarifele prevăzute la alin (2) sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor de pe lista medicilor de familie, înscrise pe platforma de programare și validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare. Tarifele prevăzute la alin (2) sunt aplicabile inclusiv pentru administrarea vaccinului, potrivit schemei complete de vaccinare, de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID 19 în România”, se arată în proiect.

Ce se întâmplă în cazul persoanelor fără medic de familie

În proiectul de Ordonanță se mai arată că medicii de familie beneficiază pentru serviciile acordate persoanelor care nu au un medic de familie, sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maxim 20 zile de la demararea fiecarei etape de vaccinare, stabilită prin instrucțiunile emise de președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), de următoarele tarife:

a) pentru activitatea prestată de medicii de familie în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse – 15 lei / serviciu

b) în cazul in care medicul de familie realizeaza în cabinetul propriu activitățile prevazute la litera a) și vaccinarea propriu-zisă - de 30 lei / serviciu.

Contract distinct

Plata personalului medico-sanitar și registrator care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate în cadrul unităților sanitare și plata medicilor de familie pentru activitățile prevăzute la articolul 3 din proiectul de Ordonanță [alin. (2) – (5)] se face în baza unui contract distinct, de natură civilă.

Acest contract este încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare sau al furnizorului de servicii în asistență medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență.


Galerie imagini (3)

Puteți consulta proiectul de ordonanță la acest link, pe site-ul Guvernului României.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe