Newsflash
Știri

Proiect de ordin pentru aprobarea nomenclatorului de specialități medicale

de Florentina Ionescu - mai 7 2021
Proiect de ordin pentru aprobarea nomenclatorului de specialități medicale

Pe site-ul Ministerului Sănătății, în secțiunea Transparență decizională, a fost publicat un proiect de ordin privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

Proiectul de ordin este supus dezbaterii publice de la 05-05-2021 până la 02-06-2021 și este creat pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.509/2008. 

domeniul farmaceutic

Potrivit ordinului de ministru din Transparență decizională, Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală se modifică şi se completează după cum urmează:

1. După articolul 41 se introduce un nou articol, articolul 42, cu următorul cuprins: „Art. 42 - (1) Denumirea specialităţii «laborator farmaceutic» se modifică în «analize medico-farmaceutice de laborator».

(2) Modificarea denumirii specialităţii prevăzute la alin. (1) se aplică  începând cu promoţia 2021 de rezidenţi confirmați în acestă specialitate

(3) Formarea în specialitatea prevăzută la alin. (1) se face pe durata stabilită de Nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală în vigoare la data confirmării în rezidenţiat.”

2. În anexa „Nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală”, la punctul III - "Domeniul Farmacie" , numărul curent 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„2.

Analize Medico-Farmaceutice de Laborator*)

3 ani”

În Referatul de aprobare al acestui proiect de ordin se arată că:

„Colegiul Medicilor Farmaciștilor din România solicită (...) modificarea Nomenclatorului Specialităților Medicale, Medico-Dentare și Farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, în sensul în care denumirea specialității ”laborator farmaceutic” să devină ANALIZE MEDICO-FARMACEUTICE DE LABORATOR, cu o durată de pregătire prin rezidențiat de 3 ani”.

Solicitarea este motivată de faptul că (...) farmacistul poate desfășura activitate în domeniul analizelor în laboratoarele de biochimie, toxicologie, igiena și alimentelor, se precizează în referatul de aprobare al proiectului de ordin.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe