Newsflash
Știri

Proiect de Hotărâre: ce servicii medicale se vor putea acorda prin telemedicină în România

de Florentina Ionescu - feb. 9 2021
Proiect de Hotărâre: ce servicii medicale se vor putea acorda prin telemedicină în România

A apărut proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Legii Sănătății, care menționează ce servicii se vor putea acorda prin telemedicină în România.

Conform informațiilor de pe site-ul www.ms.ro, proiectul de Hotărâre supus dezbaterii publice este pentru aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a unor prevederi din OUG nr. 196/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății.

consultatie online proiect hotarare telemedicina

„Prin adoptarea OUG 196/2020 si completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se creaza premisele pentru cresterea accesibilităţii la servicii medicale pentru pacienti,  si pentru cresterea calitatii actului medical, prin telemedicina care înseamnă furnizarea de servicii de asistență medicală bazată pe utilizarea tehnologiei informatiei și a comunicatiilor (TIC), în situații în care cadrul medical și pacientul (sau două cadre medicale) se află în locații diferite”, se arată în Nota de fundamentare.

Inițiatorii acestui act normativ mai explică în Nota de fundamentare că este necesară reglementarea de urgență prin Hotarare de Guvern a aspectelor generale in legatura cu furnizarea serviciilor prin telemedicina, astfel încât să nu se ajungă la un blocaj în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele asigurate sau la discontinuități în acordarea serviciilor medicale, pentru pacienti.

transparenta decizionala

Ce schimbări se preconizează

Prin acest act normativ, spun inițiatorii săi, se instituie un complex de măsuri alternative de protecție a pacientului și sunt lărgirte posibilitatile de asigurare a serviciilor medicale prin  acordarea de servicii medicale la distanță, realizate prin utilizarea tehnologiei informaționale și a mijloacelor de comunicare electronică, la distanta, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populației, îmbunătățirii sau menținerii stării de sănătate a pacienților.

Totodată, în proiectul de Hotărâre se precizează că pot fi acordate servicii medicale prin telemedicină în urmatoarele specialități:

-Anatomie patologica

-Alergologie și imunologie clinică

-Boli infecțioase

-Cardiologie

-Cardiologie pediatrica

-Chirurgie cardiovasculară

-Chirurgie generală    

-Chirurgie orală și maxilo-facială

-Chirurgie pediatrică 

-Chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă    

-Chirurgie toracică    

-Chirurgie vasculara

-Dermatovenerologie

-Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice   

-Endocrinologie         

-Gastroenterologie     

-Gastroenterologie pediatrica

-Genetică medicală    

-Geriatrie și gerontologie      

-Hematologie

-Hematologie pediatrica        

-Medicina de familie

-Medicină internă

-Medicina de laborator          

-Medicina muncii      

-Nefrologie

-Nefrologie pediatrica

-Neonatologie

-Neurologie

-Neurochirurgie

-Neurologie pediatrică

-Obstetrică-ginecologie

-Oftalmologie

-Oncologie medicală

-Oncologie pediatrica

-Ortopedie pediatrică

-Ortopedie și traumatologie

-Otorinolaringologie

-Pediatrie

-Pneumologie

-Pneumologie pediatrica

-Psihiatrie

-Psihiatrie pediatrică

-Radiologie imagistica medicala

-Radioterapie

-Recuperare, medicină fizică și balneologie

-Reumatologie

-Urologie

-Servicii de sanatate conexe actului medical furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială - logopezi şi kinetoterapeuţi.

Totodată, prin actul normativ supus momentan dezbaterii sunt stabilite conditiile generale, modalitatile si responsabilitatea pentru acordarea asistenţei medicale prin telemedicină. Serviciile de telemedicină pot fi acordate:

  • prin transmiterea imediată informațiilor între profesionisti din domeniul sănătatii si pacient in timp real, cand acestia sunt prezenți simultan, dar de la distanță,
  • prin intermediul unui dispozitiv electronic dotat cu memorie si mijloace multiple de transmitere a informatiei si/sau alte echipamente de tip smartphone sau echipamente de videoconferință.

Lista serviciilor medicale care se pot acorda prin telemedicină

Tot în proiectul de Hotărâre de Guvern se arată, în Anexa 1, că pot fi acordate prin telemedicină următoarele servicii medicale:

  1. a) Teleconsultații pentru stabilirea diagnosticului, monitorizarea preventivă a stării de sănătate, interpretarea rezultatelor investigațiilor medicale; stabilirea tratamentului; indicarea unor metode de prevenţie a bolilor şi accidentelor;
  2. b) Telepatologia, în scopul interpretării datelor și imaginilor microscopice de către specialiștii anatomopatologi și stabilirii unui diagnostic;
  3. c) Teleradiologia, în scopul transmiterii electronice a imaginilor radiologice și interpretării lor de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală în vederea stabilirii unui diagnostic;
  4. d) Telemonitorizarea unor afecțiuni, în scopul supravegherii stării de sănătate a pacienților, servicii de suport pentru pacienți;
  5. e) Teleexpertiza în scopul schimbului de opinii medicale la distanță între mai mulți medici inter sau intra – disciplinar;
  6. f) Teleasistența în scopul efectuării unor proceduri medicale, care presupun integrarea în timp real a unor date de la distanță, inclusiv opinii ale unor profesioniști din domeniul sănătății.

Important

Inițiatorii proiectului mai precizează, în Anexa 2, că:

„(1) Actul medical furnizat prin telemedicină presupune utilizarea tehnologiei informației și mijloacelor electronice de comunicare pe infrastructura care permite asigurarea calității actului medical.

(2) Actul medical furnizat prin telemedicină trebuie să respecte toate drepturile şi obligaţiile pe care le implică orice act medical”.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe