Newsflash
Știri

Progres înregistrat de România în lupta împotriva hepatitelelor virale B și C

de Dorina Novac - iul. 29 2022
Progres înregistrat de România în lupta împotriva hepatitelelor virale B și C

România s-a alăturat statelor din întreaga lume în atingerea obiectivului OMS, acela de a elimina hepatitele virale, prin adoptarea Planului Cadru Național privind Controlul Hepatitelor Virale în România pentru Perioada 2019 – 2030.

hepatita

„Cea mai sigură cale pentru realizarea acestui obiectiv este testarea populației și depistarea precoce a castor infecții, iar acest lucru se realizează la nivelul țării noastre prin proiectele cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, marcată astăzi

Prin proiectul „LIVE(RO) 1 - Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D”, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a fost dezvoltat Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului, practic primul registru electronic al hepatitelor din România.

În prezent Registrul este populat cu datele a peste 170.000 de persoane care au fost testate pentru depistarea infecțiilor cu virusurile hepatitice B sau C.

Din totalul celor 170.226 persoane care au participat la programele de testare realizate prin proiectele LIVE(RO)2SUD și LIVE(RO)2EST, 2.712 au fost depistate pozitiv la infecția cu virus B, 2.032 au fost depistate pozitiv la infecția cu virus C și 39 de persoane au fost depistate pozitiv la infecția cu virus B+C.

Prevalența generală este de 2,8%, mai exact 1,59% la hepatita B, de 1,19% la hepatita C și de 0,02% la hepatită B+C.

În funcție de mediul de rezidență al persoanei testate, în mediul rural se înregistrează o prevalență de 1,53% la hepatita B și de 1,20% la hepatita C, iar în mediul urban avem o prevalență de 1,80% la hepatita B și de 1,16% la hepatita C.

„Prevalența în funcție de gen: prevalență mai mare la hepatita B în rândul femeilor, în timp ce bărbații înregistrează prevalență mai mare la hepatita C. Pe datele înregistrate, în cazul femeilor avem un procent de 1,45% la hepatită B și de 1,41% la hepatită C. Bărbații înregistrează o prevalență mai mare în cazul hepatitei B, de 1,83%, în timp ce hepatita C are o prevalență de 0,83%”, se mai arată în comunicat.

Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului este gestionat de către Institutul Național de Sănătate Publică, iar principalul scop al acestuia este păstrarea unei evidențe a persoanelor depistate cu hepatită B/D sau C și interpretarea datelor obținute în vederea elaborării unor politici publice care să poată ajuta la eliminarea hepatitelor virale din România.

Proiectul „LIVE(RO) 1 - Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La nivel mondial, 290 de milioane de persoane traiesc cu hepatita virală, fără să cunoască acest lucru.

Dacă aceste persoane nu sunt diagnosticate și nu primesc tratamentul potrivit, pot transmite boala, pot să se confrunte cu o scădere a calității vieții în lipsa tratamentului adecvat și pot dezvolta complicații care ulterior să ducă la decesul lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe