Acasă » ACTUALITATE » Știri
Program de suport psihologic, lansat la Institutul „Marius Nasta”

Pacienţii COVID şi personalul medical de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” beneficiază gratuit, începând din mai 2021, de un program de suport psihologic.
Programul de suport psihologic de la „Marius Nasta” funcționează online sau telefonic, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Asociația Joc Responsabil au semnat un protocol prin care cinci psihologi cu competențe în intervenție de urgență din cadrul Asociației Joc Responsabil vor oferi suport de specialitate pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, aparținătorilor și personalului unității medicale.
Potrivit unui comunicat de presă, programul se adresează efectiv celor care au avut sau au de suferit de pe urma COVID-19, respectiv pacienți și aparținători, precum și personalului medical care de peste un an de zile lucrează în ritm continuu pentru limitarea infecției cu SARS-CoV-2 din punct de vedere medical.
„Dincolo de boala COVID-19 în sine și de complicațiile pe care le poate provoca aceasta, ce duc la o presiune crescută asupra sistemului medical în ansamblul său, una dintre marile provocări aduse de această pandemie o reprezintă impactul psihologic, atât pentru pacienți și pentru apropiații acestora, cât și pentru personalul medical. (...) Avem cadre medicale în pragul epuizării având în vedere efortul susținut din ultimul an. Am tras numeroase semnale de alarmă de-a lungul timpului asupra acestei situații și am pledat pentru necesitatea suportului psihologic”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Programul de asistență psihologică implementat în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București cu sprijinul Asociației Joc Responsabil are ca principale obiective ameliorarea stării psiho-emoționale pentru persoanele aflate în targetul proiectului, dezvoltarea unor atitudini de lucru mai bune în cadrul serviciului de intervenție COVID-19 și o mai bună cunoaștere a reacțiilor pacienților în secția COVID-19.
Psihologii implicați în cadrul programului vor oferi suport pentru:
- ameliorarea complianței terapeutice a pacientului;
- însoțirea psihologică a pacientului în perioada pre-intubare;
- însoțirea pacientului intubat prin comunicare unilaterală;
- abordarea psihoterapeutică a episoadelor anxioase;
- preluarea tendințelor conflictuale ale aparținătorilor;
- facilitarea reacției de doliu la aparținător;
- prevenirea instalării fenomenului de burnout la personalul medical;
- consilierea personalului medical privind abordarea tulburării psihice episodice.
De asemenea, reprezentanții Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au precizat că în cadrul acestui program se organizează inclusiv grupuri virtuale de terapie pentru personalul medical.